Już nie robię łatwego kremu z bitej śmietany. Do babeczek ten jest o niebo lepszy

Ostatnio pokusiłam się o zrobienie babeczek red velvet. Zależało mi na tym, aby były miękkie i wilgotne w środku. Miały zastąpić tort urodzinowy, więc dodatkowo musiały być z kremem. Postanowiłam, że tym razem nie pójdę na łatwiznę. Zamiast szybkiego kremu z bitej śmietany i mascarpone, zrobiłam do nich aksamitną masę z serkiem Philadelphia.

Babeczki red velvet z kremem PhiladelphiaBabeczki red velvet z kremem Philadelphia
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

W zamyśle ciasto na babeczki miało mieć czerwony kolor. Jednak nie chciałam dodawać sztucznych barwników. Pomyślałam, że pożądany odcień uzyskam, dodając do masy puder z liofilizowanych truskawek. Niestety, naturalny barwnik owoców okazał się nie dość intensywny i babeczki wyszły o neutralnym kolorze. Za to miały przyjemny słodko-kwaskowy smak truskawek, więc dodatek uważam za udany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszne babeczki w ciekawym kolorze staną się hitem tej wiosny

Jak ozdobić babeczki?

Babeczki możesz ozdobić nie tylko kremem, ale także lukrem lub polewą czekoladową. W takiej formie, po zastygnięciu lukru lub polewy, będą o wiele łatwiejsze do przechowywania i przenoszenia – sprawdzą się nawet jako element wyposażenia koszyczka wielkanocnego.

Babeczki nabiorą wiosennych kolorów, gdy ozdobisz je pisakami z kolorowym lukrem lub słodką posypką. Dodatki nakładaj na niezastygnięty jeszcze lukier lub polewę z białej, mlecznej bądź deserowej czekolady. Prosty lukier przygotujesz z cukru pudru i soku z cytryny.

Przepis na babeczki z kremem Philadelphia

Z tego przepisu zrobisz ok. 12-15 małych babeczek. Ja wypiekałam je w silikonowej foremce na muffinki.

Składniki na ciasto:

  • 100 g masła,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół szklanki maślanki,
  • 2 jajka,
  • 10 g liofilizowanych truskawek,
  • opcjonalnie: 1 łyżka czerwonego barwnika spożywczego.

Składniki na krem:

  • 100 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 300 g serka Philadelphia.

Wykonanie:

  1. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. W osobnej misce utrzyj mikserem 100 g miękkiego masła na puszystą masę. Wmiksuj cukier puder.
  3. Zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem na przemian z maślanką. Dodaj także jajka i roztarte na proszek truskawki liofilizowane, opcjonalnie – barwnik spożywczy.
  4. Babeczki przekładaj łyżką do foremek na muffinki.Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Po upieczeniu, odstaw do ostygnięcia.
  5. W misce utrzyj kolejne 100 g masła w temperaturze pokojowej. Zmiksuj na puszysty krem z cukrem pudrem. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj serek Philadelphia.
  6. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż na przestudzone babeczki. Przed podaniem, przechowuj je w lodówce.

Wybrane dla Ciebie

Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste