Już nie robię łatwego kremu z bitej śmietany. Do babeczek ten jest o niebo lepszy

Ostatnio pokusiłam się o zrobienie babeczek red velvet. Zależało mi na tym, aby były miękkie i wilgotne w środku. Miały zastąpić tort urodzinowy, więc dodatkowo musiały być z kremem. Postanowiłam, że tym razem nie pójdę na łatwiznę. Zamiast szybkiego kremu z bitej śmietany i mascarpone, zrobiłam do nich aksamitną masę z serkiem Philadelphia.

Babeczki red velvet z kremem PhiladelphiaBabeczki red velvet z kremem Philadelphia
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

W zamyśle ciasto na babeczki miało mieć czerwony kolor. Jednak nie chciałam dodawać sztucznych barwników. Pomyślałam, że pożądany odcień uzyskam, dodając do masy puder z liofilizowanych truskawek. Niestety, naturalny barwnik owoców okazał się nie dość intensywny i babeczki wyszły o neutralnym kolorze. Za to miały przyjemny słodko-kwaskowy smak truskawek, więc dodatek uważam za udany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszne babeczki w ciekawym kolorze staną się hitem tej wiosny

Jak ozdobić babeczki?

Babeczki możesz ozdobić nie tylko kremem, ale także lukrem lub polewą czekoladową. W takiej formie, po zastygnięciu lukru lub polewy, będą o wiele łatwiejsze do przechowywania i przenoszenia – sprawdzą się nawet jako element wyposażenia koszyczka wielkanocnego.

Babeczki nabiorą wiosennych kolorów, gdy ozdobisz je pisakami z kolorowym lukrem lub słodką posypką. Dodatki nakładaj na niezastygnięty jeszcze lukier lub polewę z białej, mlecznej bądź deserowej czekolady. Prosty lukier przygotujesz z cukru pudru i soku z cytryny.

Przepis na babeczki z kremem Philadelphia

Z tego przepisu zrobisz ok. 12-15 małych babeczek. Ja wypiekałam je w silikonowej foremce na muffinki.

Składniki na ciasto:

  • 100 g masła,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół szklanki maślanki,
  • 2 jajka,
  • 10 g liofilizowanych truskawek,
  • opcjonalnie: 1 łyżka czerwonego barwnika spożywczego.

Składniki na krem:

  • 100 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 300 g serka Philadelphia.

Wykonanie:

  1. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. W osobnej misce utrzyj mikserem 100 g miękkiego masła na puszystą masę. Wmiksuj cukier puder.
  3. Zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem na przemian z maślanką. Dodaj także jajka i roztarte na proszek truskawki liofilizowane, opcjonalnie – barwnik spożywczy.
  4. Babeczki przekładaj łyżką do foremek na muffinki.Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Po upieczeniu, odstaw do ostygnięcia.
  5. W misce utrzyj kolejne 100 g masła w temperaturze pokojowej. Zmiksuj na puszysty krem z cukrem pudrem. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj serek Philadelphia.
  6. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż na przestudzone babeczki. Przed podaniem, przechowuj je w lodówce.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża