Już nie robię łatwego kremu z bitej śmietany. Do babeczek ten jest o niebo lepszy
Ostatnio pokusiłam się o zrobienie babeczek red velvet. Zależało mi na tym, aby były miękkie i wilgotne w środku. Miały zastąpić tort urodzinowy, więc dodatkowo musiały być z kremem. Postanowiłam, że tym razem nie pójdę na łatwiznę. Zamiast szybkiego kremu z bitej śmietany i mascarpone, zrobiłam do nich aksamitną masę z serkiem Philadelphia.
W zamyśle ciasto na babeczki miało mieć czerwony kolor. Jednak nie chciałam dodawać sztucznych barwników. Pomyślałam, że pożądany odcień uzyskam, dodając do masy puder z liofilizowanych truskawek. Niestety, naturalny barwnik owoców okazał się nie dość intensywny i babeczki wyszły o neutralnym kolorze. Za to miały przyjemny słodko-kwaskowy smak truskawek, więc dodatek uważam za udany.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepyszne babeczki w ciekawym kolorze staną się hitem tej wiosny
Jak ozdobić babeczki?
Babeczki możesz ozdobić nie tylko kremem, ale także lukrem lub polewą czekoladową. W takiej formie, po zastygnięciu lukru lub polewy, będą o wiele łatwiejsze do przechowywania i przenoszenia – sprawdzą się nawet jako element wyposażenia koszyczka wielkanocnego.
Babeczki nabiorą wiosennych kolorów, gdy ozdobisz je pisakami z kolorowym lukrem lub słodką posypką. Dodatki nakładaj na niezastygnięty jeszcze lukier lub polewę z białej, mlecznej bądź deserowej czekolady. Prosty lukier przygotujesz z cukru pudru i soku z cytryny.
Przepis na babeczki z kremem Philadelphia
Z tego przepisu zrobisz ok. 12-15 małych babeczek. Ja wypiekałam je w silikonowej foremce na muffinki.
Składniki na ciasto:
- 100 g masła,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół szklanki maślanki,
- 2 jajka,
- 10 g liofilizowanych truskawek,
- opcjonalnie: 1 łyżka czerwonego barwnika spożywczego.
Składniki na krem:
- 100 g masła,
- 100 g cukru pudru,
- 300 g serka Philadelphia.
Wykonanie:
- Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
- W osobnej misce utrzyj mikserem 100 g miękkiego masła na puszystą masę. Wmiksuj cukier puder.
- Zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem na przemian z maślanką. Dodaj także jajka i roztarte na proszek truskawki liofilizowane, opcjonalnie – barwnik spożywczy.
- Babeczki przekładaj łyżką do foremek na muffinki.Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Po upieczeniu, odstaw do ostygnięcia.
- W misce utrzyj kolejne 100 g masła w temperaturze pokojowej. Zmiksuj na puszysty krem z cukrem pudrem. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj serek Philadelphia.
- Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż na przestudzone babeczki. Przed podaniem, przechowuj je w lodówce.