Już wiemy, które polskie restauracje otrzymały Gwiazdkę Michelin. Przewidywania się sprawdziły!

Jak wygląda nowe rozdanie na polskiej scenie restauracyjnej? Mamy trzy nowe Gwiazdki i to najlepsza informacja dzisiejszego dnia. Co jeszcze znalazło się w Czerwonym Przewodniku Michelin Polska? Jest trochę niespodzianek. Po raz pierwszy w słynnym Przewodniku znalazły się restauracje z Pomorza.

Gwiazdka Michelin to najbardziej prestiżowe wyróżnienie w restauracji. Gwiazdka Michelin to najbardziej prestiżowe wyróżnienie w restauracji.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Nie ma bardziej prestiżowego wyróżnienia dla restauracji niż gwiazdka Michelin. Lokale, które ją otrzymują, natychmiast dołączają do światowej elity i mogą się spodziewać zalewu rezerwacji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapytaliśmy Polaków o ich ulubione dania z dzieciństwa

Przewodnik Michelin Polska uwzględnia 77 restauracji, w tym 3 nowe, które po raz pierwszy otrzymały Gwiazdkę. W tym roku nasza scena gastronomiczna została też doceniona i pojawiło się 9 nowych restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand. W ten sposób wyróżnia się restauracje, które oferują dobre jedzenie w przystępnych cenach. Łącznie jest ich już 16., czyli ponad dwukrotnie zwiększyła się ich liczba. To nie są wszystkie dobre wiadomości, bo Przewodnik uhonorował również pierwszą w Polsce restaurację Zieloną Gwiazdką Michelin. Przyznawana jest ona za zrównoważone ekologiczne praktyki. Wyróżnienie trafiło do Gdańska, do lokalu Eliksir.

Gwiazdki świecą

Jednak największa radość jest dziś w trzech restauracjach, które zostały po raz pierwszy uhonorowane prestiżową Gwiazdką Michelin. Wyróżnione lokale to Arco by Paco Perez w Gdańsku, Giewont w Kościelisku i Rozbrat 20 w Warszawie. Gwiazdki utrzymały także trzy restauracje Bottiglieria 1881 w Krakowie (jedyna z dwiema gwiazdkami), NUTA w Warszawie i Muga w Poznaniu.

Przewodnik Michelin Polska 2024 to:

77 rekomendowanych restauracji, w tym:

  • 1 restauracja z dwiema Gwiazdkami Michelin,
  • 5 restauracji z jedną Gwiazdką Michelin (w tym 3 nowe),
  • 1 restauracja z Zieloną Gwiazdką Michelin (przyznana po raz pierwszy),

16 restauracji z Bib Gourmand (9 nowych), w Polsce Gwiazdka Michelin została przyznana łącznie sześciu restauracjom.

Czy inspektorzy zawsze mają rację

Cezary Kramp, który prowadzi bloga Chez Cezary i pisze o restauracjach gwiazdkowych przewidział w wywiadzie udzielonym naszemu portalowi, że "deszczu" gwiazdek nie będzie. Na pewno zasługuje na nie znacznie więcej restauracji niż je dostanie - podkreślał. Największą poszkodowaną wydaje się restauracja Epoka z Warszawy. W komentarzach na FB, także na profilu Chez Cezary, zawrzało, to tylko jeden ze wpisów "Nowe gwiazdki okej, ale jak bez Epoki! Coś tu jest nie tak!". W naszym wywiadzie Cezary Kramp tak mówił o tej restauracji, a także o swoich gwiazdkowych przewidywaniach:

Nie wyobrażam sobie, żeby gwiazdki nie otrzymała Epoka. Jej szef kuchni, Marcin Przybysz, jest niezwykle kreatywny, wykorzystuje stare receptury kuchni polskiej pochodzące niekiedy nawet z XVII w. i przygotowuje je w nowoczesnej interpretacji, korzystając z wielu lokalnych produktów. Porównując Epokę z innymi jedno- czy dwugwiazdkowymi restauracjami, jakie miałem okazję odwiedzić, mogę śmiało powiedzieć, że prezentuje ona światowy poziom. Ciekawie prezentuje się też sytuacja Rozbrat 20 – jednej z moich ulubionych restauracji w Polsce - która jest drugim faworytem do gwiazdki w tym roku. Na stronie Michelin niedawno zmienił się jej opis na jeszcze bardziej pozytywny, co może sugerować, że gwiazdka zostanie posłana właśnie tam. Swoją pozycję z pewnością utrzyma też Nuta.

Redakcja Pyszności gratuluje wszystkim nagrodzonym restauracjom i niezmiernie cieszy się z ich sukcesu!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej