Rozpływająca się w ustach karkówka zachwyci wszystkich. Podaj ją z kluskami śląskimi
Niejednokrotnie, w twojej głowie pojawiają się pytania, co na obiad. Z jednej strony, chcesz zachwycić gości i domowników, a z drugiej - nie zamierzasz się zbytnio przemęczać. A skoro ma to być tradycyjny polski obiad, to warto postawić na coś sprawdzonego. Dobrą opcją może być karkówka po sandomiersku. Jak ją zrobić?
22.04.2023 | aktual.: 22.04.2023 15:01
Co prawda, sezon grillowy tuż-tuż i to karkówka z grilla będzie królować wśród mięs, które będziesz serwować swoim gościom, ale tym razem warto postawić na coś zupełnie innego. Co powiesz na karkówkę pieczoną, z wyjątkowymi dodatkami, według przepisu, który pochodzi wprost od Koła Gospodyń Wiejskich? Jeśli nie jesteś do końca przekonany, to wierzymy, że po zapoznaniu się z tym przepisem, będziesz. Takie danie z piekarnika na obiad rozpływa się w ustach, a sposób przygotowania jest niezwykle prosty.
Karkówka - popularne mięso na obiad
Dlaczego karkówka to dobry pomysł na obiad? Bez wątpienia, jest to mięso, które można podać w naprawdę rozmaitej formie. Najczęściej się ją grilluje, ale są też inne metody przygotowania i podania, przez co obiad staje się jedyny w swoim rodzaju. Karkówka w marynacie to inny sposób, który jest często wybierany wówczas, gdy zamierzasz przygotować smaczne dania obiadowe. Mięso najczęściej jest kruche, miękkie, a z dodatkiem przypraw smakuje doskonale. Dlatego też postanowiliśmy zaprezentować ci przepis na karkówkę, który pochodzi z Koła Gospodyń Wiejskich.
Karkówka po sandomiersku, bo tak brzmi pełna nazwa dania z karkówki, które mamy przyjemność ci zaprezentować, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Najczęściej podaje się ją z kluskami śląskimi. Samo mięso przygotowywane jest ze słodko-wytrawnymi dodatkami i to właśnie w tym tkwi jego wyjątkowość. Po wyjęciu z piekarnika najlepiej jest je podać z kluskami śląskimi, które są również proste w przygotowaniu. Możesz być pewny tego, że twoi goście będą prosić cię o przepis na to danie z karkówki.
Karkówka po sandomiersku - najlepszy przepis
Jeśli zależy ci na tym, by był to smaczny, wyjątkowy i pożywny obiad, to sięgnij po recepturę z Koła Gospodyń Wiejskich. Ten tradycyjny przepis zaskakuje prostotą wykonania i połączeniem składników. Nie wierzyliśmy, że będzie aż tak smaczna, dopóki sami nie spróbowaliśmy. Naprawdę warto sięgnąć po ten przepis na karkówkę.
Składniki:
- około 1 kg karkówki
- 25 dag rodzynek
- delikat do mięs
- tłuszcz do smarowania
- 1,5 szklanki soku jabłkowego (najlepiej sprawdzi się sok tłoczony na zimno).
karkówka po sandomiersku - sposób przygotowania:
- Pokrój karkówkę na plastry o grubości 2 cm. Obsyp je z każdej strony delikatem do mięs.
- Naczynie żaroodporne natrzyj tłuszczem, ułóż w nim plastry karkówki, posyp je rodzynkami. W następnej kolejności daj kolejną porcję karkówki i znów posyp je rodzynkami.
- Zalej mięso sokiem jabłkowym.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw do niego naczynie z mięsem. Piecz do miękkości. Podlewaj je co jakiś czas sokiem.
- Pod sam koniec pieczenia, zdejmij pokrywę naczynia żaroodpornego i lekko podpiecz mięso.
Jak zrobić kluski śląskie?
Nasza karkówka po sandomiersku najlepiej smakuje z kluskami śląskimi. Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak zrobić kluski śląskie, to ta receptura będzie najlepsza. Mięso z piekarnika z takim dodatkiem, zniknie z talerzy w mgnieniu oka. To bardziej niż pewne!
Składniki:
- jajko
- około 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki mąki pszennej
- około 150 g mąki ziemniaczanej
- łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ziemniaki i je odcedź. Gdy przestygną, ugnieć je praską do ziemniaków.
- Z garnka wyjmij 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsyp mąkę, dodaj jajko, sól i wszystko wymieszaj do powstania jednolitej masy.
- Uformuj z niej kuleczki z charakterystycznym dołkiem.
- Gotuj w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na powierzchnię wody. Smacznego!
A co powiesz na pulpety po cygańsku w aromatycznym sosie pomidorowym z warzywami? Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo: