PrzepisRozpływająca się w ustach karkówka zachwyci wszystkich. Podaj ją z kluskami śląskimi

Rozpływająca się w ustach karkówka zachwyci wszystkich. Podaj ją z kluskami śląskimi

Karkówka - Pyszności; Foto Canva.com
Karkówka - Pyszności; Foto Canva.com
22.04.2023 14:37, aktualizacja: 22.04.2023 15:01

Niejednokrotnie, w twojej głowie pojawiają się pytania, co na obiad. Z jednej strony, chcesz zachwycić gości i domowników, a z drugiej - nie zamierzasz się zbytnio przemęczać. A skoro ma to być tradycyjny polski obiad, to warto postawić na coś sprawdzonego. Dobrą opcją może być karkówka po sandomiersku. Jak ją zrobić?

Co prawda, sezon grillowy tuż-tuż i to karkówka z grilla będzie królować wśród mięs, które będziesz serwować swoim gościom, ale tym razem warto postawić na coś zupełnie innego. Co powiesz na karkówkę pieczoną, z wyjątkowymi dodatkami, według przepisu, który pochodzi wprost od Koła Gospodyń Wiejskich? Jeśli nie jesteś do końca przekonany, to wierzymy, że po zapoznaniu się z tym przepisem, będziesz. Takie danie z piekarnika na obiad rozpływa się w ustach, a sposób przygotowania jest niezwykle prosty.

Karkówka - popularne mięso na obiad

Dlaczego karkówka to dobry pomysł na obiad? Bez wątpienia, jest to mięso, które można podać w naprawdę rozmaitej formie. Najczęściej się ją grilluje, ale są też inne metody przygotowania i podania, przez co obiad staje się jedyny w swoim rodzaju. Karkówka w marynacie to inny sposób, który jest często wybierany wówczas, gdy zamierzasz przygotować smaczne dania obiadowe. Mięso najczęściej jest kruche, miękkie, a z dodatkiem przypraw smakuje doskonale. Dlatego też postanowiliśmy zaprezentować ci przepis na karkówkę, który pochodzi z Koła Gospodyń Wiejskich.

Karkówka - Pyszności
Karkówka - Pyszności

Karkówka po sandomiersku, bo tak brzmi pełna nazwa dania z karkówki, które mamy przyjemność ci zaprezentować, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Najczęściej podaje się ją z kluskami śląskimi. Samo mięso przygotowywane jest ze słodko-wytrawnymi dodatkami i to właśnie w tym tkwi jego wyjątkowość. Po wyjęciu z piekarnika najlepiej jest je podać z kluskami śląskimi, które są również proste w przygotowaniu. Możesz być pewny tego, że twoi goście będą prosić cię o przepis na to danie z karkówki.

Karkówka po sandomiersku - najlepszy przepis

Jeśli zależy ci na tym, by był to smaczny, wyjątkowy i pożywny obiad, to sięgnij po recepturę z Koła Gospodyń Wiejskich. Ten tradycyjny przepis zaskakuje prostotą wykonania i połączeniem składników. Nie wierzyliśmy, że będzie aż tak smaczna, dopóki sami nie spróbowaliśmy. Naprawdę warto sięgnąć po ten przepis na karkówkę.

Składniki:

  • około 1 kg karkówki
  • 25 dag rodzynek
  • delikat do mięs
  • tłuszcz do smarowania
  • 1,5 szklanki soku jabłkowego (najlepiej sprawdzi się sok tłoczony na zimno).
Przygotowanie karkówki - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Karol Gotuje
Przygotowanie karkówki - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Karol Gotuje

karkówka po sandomiersku - sposób przygotowania:

  1. Pokrój karkówkę na plastry o grubości 2 cm. Obsyp je z każdej strony delikatem do mięs.
  2. Naczynie żaroodporne natrzyj tłuszczem, ułóż w nim plastry karkówki, posyp je rodzynkami. W następnej kolejności daj kolejną porcję karkówki i znów posyp je rodzynkami.
  3. Zalej mięso sokiem jabłkowym.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw do niego naczynie z mięsem. Piecz do miękkości. Podlewaj je co jakiś czas sokiem.
  5. Pod sam koniec pieczenia, zdejmij pokrywę naczynia żaroodpornego i lekko podpiecz mięso.

Jak zrobić kluski śląskie?

Nasza karkówka po sandomiersku najlepiej smakuje z kluskami śląskimi. Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak zrobić kluski śląskie, to ta receptura będzie najlepsza. Mięso z piekarnika z takim dodatkiem, zniknie z talerzy w mgnieniu oka. To bardziej niż pewne!

Składniki:

  • jajko
  • około 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • około 150 g mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soli.
Przepis na kluski śląskie - Pyszności; Foto Canva.com
Przepis na kluski śląskie - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki i je odcedź. Gdy przestygną, ugnieć je praską do ziemniaków.
  2. Z garnka wyjmij 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsyp mąkę, dodaj jajko, sól i wszystko wymieszaj do powstania jednolitej masy.
  3. Uformuj z niej kuleczki z charakterystycznym dołkiem.
  4. Gotuj w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na powierzchnię wody. Smacznego!

A co powiesz na pulpety po cygańsku w aromatycznym sosie pomidorowym z warzywami? Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także