Rozpływająca się w ustach karkówka zachwyci wszystkich. Podaj ją z kluskami śląskimi

Niejednokrotnie, w twojej głowie pojawiają się pytania, co na obiad. Z jednej strony, chcesz zachwycić gości i domowników, a z drugiej - nie zamierzasz się zbytnio przemęczać. A skoro ma to być tradycyjny polski obiad, to warto postawić na coś sprawdzonego. Dobrą opcją może być karkówka po sandomiersku. Jak ją zrobić?

ObrazekKarkówka - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Co prawda, sezon grillowy tuż-tuż i to karkówka z grilla będzie królować wśród mięs, które będziesz serwować swoim gościom, ale tym razem warto postawić na coś zupełnie innego. Co powiesz na karkówkę pieczoną, z wyjątkowymi dodatkami, według przepisu, który pochodzi wprost od Koła Gospodyń Wiejskich? Jeśli nie jesteś do końca przekonany, to wierzymy, że po zapoznaniu się z tym przepisem, będziesz. Takie danie z piekarnika na obiad rozpływa się w ustach, a sposób przygotowania jest niezwykle prosty.

Karkówka - popularne mięso na obiad

Dlaczego karkówka to dobry pomysł na obiad? Bez wątpienia, jest to mięso, które można podać w naprawdę rozmaitej formie. Najczęściej się ją grilluje, ale są też inne metody przygotowania i podania, przez co obiad staje się jedyny w swoim rodzaju. Karkówka w marynacie to inny sposób, który jest często wybierany wówczas, gdy zamierzasz przygotować smaczne dania obiadowe. Mięso najczęściej jest kruche, miękkie, a z dodatkiem przypraw smakuje doskonale. Dlatego też postanowiliśmy zaprezentować ci przepis na karkówkę, który pochodzi z Koła Gospodyń Wiejskich.

Duszona karkówka z cebulą- Pyszności
Karkówka - Pyszności

Karkówka po sandomiersku, bo tak brzmi pełna nazwa dania z karkówki, które mamy przyjemność ci zaprezentować, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Najczęściej podaje się ją z kluskami śląskimi. Samo mięso przygotowywane jest ze słodko-wytrawnymi dodatkami i to właśnie w tym tkwi jego wyjątkowość. Po wyjęciu z piekarnika najlepiej jest je podać z kluskami śląskimi, które są również proste w przygotowaniu. Możesz być pewny tego, że twoi goście będą prosić cię o przepis na to danie z karkówki.

Karkówka po sandomiersku - najlepszy przepis

Jeśli zależy ci na tym, by był to smaczny, wyjątkowy i pożywny obiad, to sięgnij po recepturę z Koła Gospodyń Wiejskich. Ten tradycyjny przepis zaskakuje prostotą wykonania i połączeniem składników. Nie wierzyliśmy, że będzie aż tak smaczna, dopóki sami nie spróbowaliśmy. Naprawdę warto sięgnąć po ten przepis na karkówkę.

Składniki:

  • około 1 kg karkówki
  • 25 dag rodzynek
  • delikat do mięs
  • tłuszcz do smarowania
  • 1,5 szklanki soku jabłkowego (najlepiej sprawdzi się sok tłoczony na zimno).
Obrazek
Przygotowanie karkówki - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Karol Gotuje

karkówka po sandomiersku - sposób przygotowania:

  1. Pokrój karkówkę na plastry o grubości 2 cm. Obsyp je z każdej strony delikatem do mięs.
  2. Naczynie żaroodporne natrzyj tłuszczem, ułóż w nim plastry karkówki, posyp je rodzynkami. W następnej kolejności daj kolejną porcję karkówki i znów posyp je rodzynkami.
  3. Zalej mięso sokiem jabłkowym.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw do niego naczynie z mięsem. Piecz do miękkości. Podlewaj je co jakiś czas sokiem.
  5. Pod sam koniec pieczenia, zdejmij pokrywę naczynia żaroodpornego i lekko podpiecz mięso.

Jak zrobić kluski śląskie?

Nasza karkówka po sandomiersku najlepiej smakuje z kluskami śląskimi. Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak zrobić kluski śląskie, to ta receptura będzie najlepsza. Mięso z piekarnika z takim dodatkiem, zniknie z talerzy w mgnieniu oka. To bardziej niż pewne!

Składniki:

  • jajko
  • około 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • około 150 g mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soli.
Obrazek
Przepis na kluski śląskie - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki i je odcedź. Gdy przestygną, ugnieć je praską do ziemniaków.
  2. Z garnka wyjmij 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsyp mąkę, dodaj jajko, sól i wszystko wymieszaj do powstania jednolitej masy.
  3. Uformuj z niej kuleczki z charakterystycznym dołkiem.
  4. Gotuj w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na powierzchnię wody. Smacznego!

A co powiesz na pulpety po cygańsku w aromatycznym sosie pomidorowym z warzywami? Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej