Karkówka w takim wydaniu znika z talerzy w mgnieniu oka. Sekret tkwi w genialnym farszu

Pieczeń z karkówki z pysznym farszem z pieczarkami i warzywami to przepis na rodzinny obiad w wydaniu XXL. Soczyste mięso błyskawicznie zniknie z talerzy.

Pieczeń z karkówki- PysznościPieczeń z karkówki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Pieczeń z karkówki z pysznym farszem to pomysł na rodzinny obiad. Sekret tkwi w odpowiedniej mieszance przypraw, która otula mięso, wnikając w jego struktury. Odpowiednio dobrany farsz zwieńczy dzieła i sprawi, że po porcji tej pieczeni nie zostaną żadne ślady na talerzu. Świetnie sprawdzi się również na różne uroczyste okazje - mięso możesz przygotować wcześniej i upiec je bezpośrednio przed podaniem. Jest smacznie i sycąco, a wydobywający się podczas pieczenia aromat wypełnia całe mieszkanie. Niejednej osobie pocieknie ślinka.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń z karkówki. Sekretem jest wyjątkowy farsz

Pieczeń z karkówki z pysznym farszem

Składniki:

Farsz:

  • 30 g masła,
  • cebula,
  • 2 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 500 g pieczarek.

Reszta składników:

  • 1,6 kg karkówki wieprzowej.

Marynata:

  • ½ szklanki oleju roślinnego,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • łyżka przyprawy do mięs,
  • łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na patelni rozgrzewam masło. Wrzucam posiekaną cebulę, startą marchewkę oraz pietruszkę i podsmażam całość. Dorzucam starte lub drobno pokrojone pieczarki i mieszam. Doprawiam solą, pieprzem, słodką papryką oraz suszonym czosnkiem. Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki.

Farsz do karkówki- Pyszności
Farsz do karkówki - Pyszności © Licencjodawca

Krok 2. Karkówkę kroję na cztery duże płaty i rozbijam tłuczkiem. Dwoma z nich wykładam naczynie żaroodporne. Następnie wykładam połowę farszu, kładę trzeci płat mięsa, pozostały farsz i znów mięso. Zawijam do środka wystające z boku kawałki mięsa.

Pieczeń z karkówki- Pyszności
Pieczeń z karkówki - Pyszności © Licencjodawca

Krok 3. Przykrywam naczynie deską i odwracam do góry nogami. Obowiązuję mięso sznurkiem.

Pieczeń z karkówki- Pyszności
Pieczeń z karkówki - Pyszności © Licencjodawca

Krok 4. Przygotowuję marynatę. Mieszam olej roślinny z koncentratem pomidorowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawą do mięs oraz solą. Powstałą marynatę rozprowadzam po powierzchni przygotowanej do pieczenia karkówki. Najlepiej odstawić teraz pieczeń na minimum 2 godziny, aby przeszła aromatem przypraw. Całość możesz przygotować też dzień wcześniej i marynować przez noc w lodówce.

Krok 5. Wstawiam mięso do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piekę przez 2,5 godziny. Co jakiś czas podlewam mięso powstającym w czasie pieczenia sosem.

Pieczeń z karkówki- Pyszności
Pieczeń z karkówki - Pyszności © Licencjodawca

Krok 6. Gotowe mięso przekładam na talerz i kroję w plasterki. Podaję z wytworzonym podczas pieczenia sosem. Smacznego!

Pieczeń z karkówki- Pyszności
Pieczeń z karkówki - Pyszności © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej