Karkówka w takim wydaniu znika z talerzy w mgnieniu oka. Sekret tkwi w genialnym farszu
Pieczeń z karkówki z pysznym farszem z pieczarkami i warzywami to przepis na rodzinny obiad w wydaniu XXL. Soczyste mięso błyskawicznie zniknie z talerzy.
10.09.2023 | aktual.: 10.09.2023 13:34
Pieczeń z karkówki z pysznym farszem to pomysł na rodzinny obiad. Sekret tkwi w odpowiedniej mieszance przypraw, która otula mięso, wnikając w jego struktury. Odpowiednio dobrany farsz zwieńczy dzieła i sprawi, że po porcji tej pieczeni nie zostaną żadne ślady na talerzu. Świetnie sprawdzi się również na różne uroczyste okazje - mięso możesz przygotować wcześniej i upiec je bezpośrednio przed podaniem. Jest smacznie i sycąco, a wydobywający się podczas pieczenia aromat wypełnia całe mieszkanie. Niejednej osobie pocieknie ślinka.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczeń z karkówki z pysznym farszem
Składniki:
Farsz:
- 30 g masła,
- cebula,
- 2 marchewki,
- korzeń pietruszki,
- 1,5 łyżki słodkiej papryki,
- 1 łyżka suszonego czosnku,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 500 g pieczarek.
Reszta składników:
- 1,6 kg karkówki wieprzowej.
Marynata:
- ½ szklanki oleju roślinnego,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- łyżka przyprawy do mięs,
- łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Na patelni rozgrzewam masło. Wrzucam posiekaną cebulę, startą marchewkę oraz pietruszkę i podsmażam całość. Dorzucam starte lub drobno pokrojone pieczarki i mieszam. Doprawiam solą, pieprzem, słodką papryką oraz suszonym czosnkiem. Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki.
Krok 2. Karkówkę kroję na cztery duże płaty i rozbijam tłuczkiem. Dwoma z nich wykładam naczynie żaroodporne. Następnie wykładam połowę farszu, kładę trzeci płat mięsa, pozostały farsz i znów mięso. Zawijam do środka wystające z boku kawałki mięsa.
Krok 3. Przykrywam naczynie deską i odwracam do góry nogami. Obowiązuję mięso sznurkiem.
Krok 4. Przygotowuję marynatę. Mieszam olej roślinny z koncentratem pomidorowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawą do mięs oraz solą. Powstałą marynatę rozprowadzam po powierzchni przygotowanej do pieczenia karkówki. Najlepiej odstawić teraz pieczeń na minimum 2 godziny, aby przeszła aromatem przypraw. Całość możesz przygotować też dzień wcześniej i marynować przez noc w lodówce.
Krok 5. Wstawiam mięso do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piekę przez 2,5 godziny. Co jakiś czas podlewam mięso powstającym w czasie pieczenia sosem.
Krok 6. Gotowe mięso przekładam na talerz i kroję w plasterki. Podaję z wytworzonym podczas pieczenia sosem. Smacznego!