WideoKarkówka w takim wydaniu znika z talerzy w mgnieniu oka. Sekret tkwi w genialnym farszu

Karkówka w takim wydaniu znika z talerzy w mgnieniu oka. Sekret tkwi w genialnym farszu

Pieczeń z karkówki - Pyszności
Pieczeń z karkówki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
10.09.2023 13:04, aktualizacja: 10.09.2023 13:34

Pieczeń z karkówki z pysznym farszem z pieczarkami i warzywami to przepis na rodzinny obiad w wydaniu XXL. Soczyste mięso błyskawicznie zniknie z talerzy.

Pieczeń z karkówki z pysznym farszem to pomysł na rodzinny obiad. Sekret tkwi w odpowiedniej mieszance przypraw, która otula mięso, wnikając w jego struktury. Odpowiednio dobrany farsz zwieńczy dzieła i sprawi, że po porcji tej pieczeni nie zostaną żadne ślady na talerzu. Świetnie sprawdzi się również na różne uroczyste okazje - mięso możesz przygotować wcześniej i upiec je bezpośrednio przed podaniem. Jest smacznie i sycąco, a wydobywający się podczas pieczenia aromat wypełnia całe mieszkanie. Niejednej osobie pocieknie ślinka.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń z karkówki z pysznym farszem

Składniki:

Farsz:

  • 30 g masła,
  • cebula,
  • 2 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 500 g pieczarek.

Reszta składników:

  • 1,6 kg karkówki wieprzowej.

Marynata:

  • ½ szklanki oleju roślinnego,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • łyżka przyprawy do mięs,
  • łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na patelni rozgrzewam masło. Wrzucam posiekaną cebulę, startą marchewkę oraz pietruszkę i podsmażam całość. Dorzucam starte lub drobno pokrojone pieczarki i mieszam. Doprawiam solą, pieprzem, słodką papryką oraz suszonym czosnkiem. Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki.

Farsz do karkówki - Pyszności
Farsz do karkówki - Pyszności© Licencjodawca

Krok 2. Karkówkę kroję na cztery duże płaty i rozbijam tłuczkiem. Dwoma z nich wykładam naczynie żaroodporne. Następnie wykładam połowę farszu, kładę trzeci płat mięsa, pozostały farsz i znów mięso. Zawijam do środka wystające z boku kawałki mięsa.

Pieczeń z karkówki - Pyszności
Pieczeń z karkówki - Pyszności© Licencjodawca

Krok 3. Przykrywam naczynie deską i odwracam do góry nogami. Obowiązuję mięso sznurkiem.

Pieczeń z karkówki - Pyszności
Pieczeń z karkówki - Pyszności© Licencjodawca

Krok 4. Przygotowuję marynatę. Mieszam olej roślinny z koncentratem pomidorowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawą do mięs oraz solą. Powstałą marynatę rozprowadzam po powierzchni przygotowanej do pieczenia karkówki. Najlepiej odstawić teraz pieczeń na minimum 2 godziny, aby przeszła aromatem przypraw. Całość możesz przygotować też dzień wcześniej i marynować przez noc w lodówce.

Krok 5. Wstawiam mięso do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piekę przez 2,5 godziny. Co jakiś czas podlewam mięso powstającym w czasie pieczenia sosem.

Pieczeń z karkówki - Pyszności
Pieczeń z karkówki - Pyszności© Licencjodawca

Krok 6. Gotowe mięso przekładam na talerz i kroję w plasterki. Podaję z wytworzonym podczas pieczenia sosem. Smacznego!

Pieczeń z karkówki - Pyszności
Pieczeń z karkówki - Pyszności© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także