WAŻNE
TERAZ

Zwrot akcji w sprawie Smartwings. Nieoficjalnie: LOT nie kupi czeskiej spółki

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Ziemniaki w tradycyjnej, polskiej kuchni odgrywają ważną rolę. Dostępne były przez cały rok, w szczególności na wsiach. W tym przepisie połączył się w jedną całość, tworząc proste i zaskakująco smaczne danie.

Kapusta kartoflanaKapusta kartoflana
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Polska to piękna góry i morza, malownicze jeziora oraz lasy. To również kuchnia regionalna, która nie ogranicza się do śląskich rolad czy pyr z gzikiem. Warto odkrywać nasz kraj również poprzez potrawy, która sporo mówią o mieszkańcach. Jednym z klasycznych dań kuchni mazowieckiej jest ziemniaczana kapusta, idealna na jesienne i zimowe obiady.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Kapusta ziemniaczana

Nazwa zdecydowanie może być myląca, bo w tym przepisie kapusty po prostu nie ma. Jej pochodzenie sięga czasów, kiedy ziemniaki dopiero zyskiwały popularność w polskiej kuchni. Prawdopodobnie nazwa ta powstała ze względu na podobny sposób przygotowania, jak w przypadku kapusty kiszonej, oraz ze względu na to, że często były gotowane w tych samych naczyniach.

Kapusta kartoflana
Kapusta kartoflana © Pyszności

Jest za to spora ilość ziemniaków, sycąca fasola i mięsny akcent w postaci boczku i słoniny. Jest sycąco, ale przy tym dość ciężko, więc zdecydowanie nie jest to obiad, jaki serwować można każdego dnia. Raz na jakiś czas sprawdzi się jednak znakomicie, rozgrzewając w chłodniejszy dzień i uciszając nawet najgłośniej burczące brzuchy.

Za przygotowanie dania zabierz się dzień wcześniej - ziemniaki muszą odstać po pokrojeniu i płukaniu przez 24 godziny.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 200 g ugotowanej czerwonej fasoli,
  • 240 g wędzonego boczku,
  • 200 g słoniny,
  • 2 cebule,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Przepłucz 3-4 razy, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Po tym zalej ziemniaki wodą i odstaw na 24 godziny.

Ziemniaki dobrze opłucz
Ziemniaki dobrze opłucz © Pyszności

Krok 2. Wędzony boczek oraz słoninę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Gdy tłuszcz zacznie się wytapiać, dodaj pokrojoną w pióra cebulę. Przesmaż całość.

Cebula z boczkiem
Cebula z boczkiem © Licencjodawca

Krok 3. Ziemniaki ugotuj do miękkości. Dodaj odcedzoną fasolę oraz podsmażone mięso z cebulą. Dopraw solą oraz pieprzem i ugnieć całość tłuczkiem do ziemniaków. Podwaj na ciepło. Smacznego!

Kartoflana kapusta
Kartoflana kapusta © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇