Kulinarna Stolica PolskiKartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Kapusta kartoflana
Kapusta kartoflana
Źródło zdjęć: © Pyszności

17.09.2024 09:47

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ziemniaki w tradycyjnej, polskiej kuchni odgrywają ważną rolę. Dostępne były przez cały rok, w szczególności na wsiach. W tym przepisie połączył się w jedną całość, tworząc proste i zaskakująco smaczne danie.

Polska to piękna góry i morza, malownicze jeziora oraz lasy. To również kuchnia regionalna, która nie ogranicza się do śląskich rolad czy pyr z gzikiem. Warto odkrywać nasz kraj również poprzez potrawy, która sporo mówią o mieszkańcach. Jednym z klasycznych dań kuchni mazowieckiej jest ziemniaczana kapusta, idealna na jesienne i zimowe obiady.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kapusta ziemniaczana

Nazwa zdecydowanie może być myląca, bo w tym przepisie kapusty po prostu nie ma. Jej pochodzenie sięga czasów, kiedy ziemniaki dopiero zyskiwały popularność w polskiej kuchni. Prawdopodobnie nazwa ta powstała ze względu na podobny sposób przygotowania, jak w przypadku kapusty kiszonej, oraz ze względu na to, że często były gotowane w tych samych naczyniach.

Kapusta kartoflana
Kapusta kartoflana© Pyszności

Jest za to spora ilość ziemniaków, sycąca fasola i mięsny akcent w postaci boczku i słoniny. Jest sycąco, ale przy tym dość ciężko, więc zdecydowanie nie jest to obiad, jaki serwować można każdego dnia. Raz na jakiś czas sprawdzi się jednak znakomicie, rozgrzewając w chłodniejszy dzień i uciszając nawet najgłośniej burczące brzuchy.

Za przygotowanie dania zabierz się dzień wcześniej - ziemniaki muszą odstać po pokrojeniu i płukaniu przez 24 godziny.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 200 g ugotowanej czerwonej fasoli,
  • 240 g wędzonego boczku,
  • 200 g słoniny,
  • 2 cebule,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Przepłucz 3-4 razy, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Po tym zalej ziemniaki wodą i odstaw na 24 godziny.

Ziemniaki dobrze opłucz
Ziemniaki dobrze opłucz© Pyszności

Krok 2. Wędzony boczek oraz słoninę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Gdy tłuszcz zacznie się wytapiać, dodaj pokrojoną w pióra cebulę. Przesmaż całość.

Cebula z boczkiem
Cebula z boczkiem© Licencjodawca

Krok 3. Ziemniaki ugotuj do miękkości. Dodaj odcedzoną fasolę oraz podsmażone mięso z cebulą. Dopraw solą oraz pieprzem i ugnieć całość tłuczkiem do ziemniaków. Podwaj na ciepło. Smacznego!

Kartoflana kapusta
Kartoflana kapusta© Licencjodawca
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także