Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina
Ziemniaki w tradycyjnej, polskiej kuchni odgrywają ważną rolę. Dostępne były przez cały rok, w szczególności na wsiach. W tym przepisie połączył się w jedną całość, tworząc proste i zaskakująco smaczne danie.
17.09.2024 09:47
Polska to piękna góry i morza, malownicze jeziora oraz lasy. To również kuchnia regionalna, która nie ogranicza się do śląskich rolad czy pyr z gzikiem. Warto odkrywać nasz kraj również poprzez potrawy, która sporo mówią o mieszkańcach. Jednym z klasycznych dań kuchni mazowieckiej jest ziemniaczana kapusta, idealna na jesienne i zimowe obiady.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kapusta ziemniaczana
Nazwa zdecydowanie może być myląca, bo w tym przepisie kapusty po prostu nie ma. Jej pochodzenie sięga czasów, kiedy ziemniaki dopiero zyskiwały popularność w polskiej kuchni. Prawdopodobnie nazwa ta powstała ze względu na podobny sposób przygotowania, jak w przypadku kapusty kiszonej, oraz ze względu na to, że często były gotowane w tych samych naczyniach.
Jest za to spora ilość ziemniaków, sycąca fasola i mięsny akcent w postaci boczku i słoniny. Jest sycąco, ale przy tym dość ciężko, więc zdecydowanie nie jest to obiad, jaki serwować można każdego dnia. Raz na jakiś czas sprawdzi się jednak znakomicie, rozgrzewając w chłodniejszy dzień i uciszając nawet najgłośniej burczące brzuchy.
Za przygotowanie dania zabierz się dzień wcześniej - ziemniaki muszą odstać po pokrojeniu i płukaniu przez 24 godziny.
Składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- 200 g ugotowanej czerwonej fasoli,
- 240 g wędzonego boczku,
- 200 g słoniny,
- 2 cebule,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Przepłucz 3-4 razy, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Po tym zalej ziemniaki wodą i odstaw na 24 godziny.
Krok 2. Wędzony boczek oraz słoninę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Gdy tłuszcz zacznie się wytapiać, dodaj pokrojoną w pióra cebulę. Przesmaż całość.
Krok 3. Ziemniaki ugotuj do miękkości. Dodaj odcedzoną fasolę oraz podsmażone mięso z cebulą. Dopraw solą oraz pieprzem i ugnieć całość tłuczkiem do ziemniaków. Podwaj na ciepło. Smacznego!