WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Katarzyna Bosacka od 13 lat radzi Polakom, co jeść. Nie uwierzysz, kim jest z wykształcenia

Katarzyna Bosacka to znana dziennikarka i osobowość medialna. Jest autorką wielu publikacji, w tym kilku nagradzanych i współautorką bestsellerowych książek. Jako prowadząca program "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" uczyła Polaków świadomych wyborów konsumenckich. Bosacką znamy jako ekspertkę od żywieniowych mitów, ale kim jest z wykształcenia?

Katarzyna Bosacka od 13 lat walczy z żywieniowymi potworkamiKatarzyna Bosacka od 13 lat walczy z żywieniowymi potworkami
Źródło zdjęć: © YouTube | TVN Style [Wiem, co jem i wiem, co kupuję]

Aktywna zawodowo od lat 90. dziennikarka stała się autorytetem w kwestii wyborów zakupowych i żywienia. Jej program konsumencki "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" emitowany był przez siedem lat i doczekał się aż 200 odcinków. To dzięki niemu wielu Polaków zaczęło czytać etykiety i rozszyfrować składy produktów. Dzisiaj Bosacka kontynuuje działalność jako pogromczyni żywieniowych potworków. Najczęściej widujemy ją w mediach społecznościowych, a wkrótce zobaczymy ją w nowym programie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Katarzyna Bosacka od lat doradza Polakom w kwestii żywienia. Kim jest z zawodu?

51-latka z wykształcenia jest polonistką, natomiast zawodowo związana jest z mediami - jest dziennikarką i osobowością medialną. W 1996 roku podjęła pracę w "Gazecie Wyborczej", a dwa lata później (do 2011 roku) zaczęła współpracować z redakcją "Wysokich Obcasów". Od 2007 roku do 2010 była korespondentką magazynu w Waszyngtonie.

Jednym z najbardziej rozpoznawalnych programów prowadzonych przez Katarzynę Bosacką był format "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" emitowany na antenie TVN Style od września 2010 roku. Na przestrzeni 7 lat wydano ponad 200 odcinków, w których Bosacka uczyła świadomych zakupów żywnościowych i doradzała widzom, jak dokonywać rozważnych wyborów konsumenckich.

Katarzyna Bosacka stała się cenionym ekspertem od żywienia
Katarzyna Bosacka stała się cenionym ekspertem od żywienia © Instagram | Katarzyna Bosacka

Bosacka - ekspertka od żywienia i nagradzana dziennikarka

Stęsknieni za sławnym formatem mogą zacząć zacierać ręce. Jak Bosacka poinformowała na swoim Instagramie, wkrótce ruszy nowy program z jej udziałem. Od października na antenie Canal Plus Polska emitowany będzie program "Bosacka daje radę". Jak zapowiada na swoim Instagramie:


Znów rzucę się w wir zakupów, czytania etykiet i obnażania sztuczek marketingowych producentów żywności.

"Wiem, co jem i wiem, co kupuję" był niejedynym programem, w którym mogliśmy zobaczyć Bosacką. W latach 2006–2008 wspólnie z Klaudią Carlos prowadziła program "Salon piękności" w TVN Style, od wiosny 2013 program "O matko!", a w 2020 roku widzowie mogli zobaczyć dziennikarkę w "DeFacto Bosacka" emitowanym przez TTV. Obecnie Bosacka prężnie działa w mediach społecznościowych, publikując autorskie materiały m.in. na YouTube na kanale "EkoBosacka".

Katarzyna Bosacka może pochwalić się kilkoma nagrodami w swoim dorobku zawodowym. W 2011 roku uhonorowano ją "Kryształowym Piórem" za najlepszy materiał dziennikarski poświęcony profilaktyce nadciśnienia i chorób serca. Rok później zdobyła główną nagrodę Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w konkursie "Libertas et Auxilium" za najlepszy program poświęcony ochronie konsumentów. W 2014 roku Bosacka została nagrodzona "Laurem Ekoprzyjaźni 2013" za "wybitne zasługi na rzecz edukacji ekologicznej i prozdrowotnej w Polsce".

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze