Katarzyna Bosacka podała, co zabrać na bezludną wyspę. Wystarczą 3 produkty

Katarzyna Bosacka wraz z lekarką wskazała, jakie produkty są najważniejsze w diecie. To właśnie te trzy rzeczy zabrałaby na bezludną wyspę.

Co Katarzyna Bosacka zabrałaby na bezludną wyspę?- Pyszności, źródło: Canva, InstagramCo Katarzyna Bosacka zabrałaby na bezludną wyspę?- Pyszności, źródło: Canva, Instagram
Ewa

Jednym z pytań, które często kojarzą się z quizami, rozmowami kwalifikacyjnymi czy też psychotestami jest pytanie o to, co zabrałbyś ze sobą na bezludną wyspę. Znana dziennikarka i influencerka postanowiła nieco zmodyfikować popularną frazę. Skonsultowała się z zaprzyjaźnioną lekarką i wskazała, jakie trzy produkty warto mieć zawsze przy sobie. To właśnie te rzeczy zabrałaby ze sobą na bezludną wyspę.

Zdrowa dieta

Dietetycy zgodnie mówią, że zdrowa dieta to taka, która dostarcza naszemu organizmowi wszystkich potrzebnych mikro- i makroelementów. Jest bogata w składniki odżywcze i witaminy, ma odpowiednie proporcje białka, tłuszczu oraz węglowodanów. Nie brakuje w niej oczywiście warzyw i owoców, chudego mięsa, ryb i bogatych w wapń przetworów mlecznych. Ważny jest jednak zdrowy balans i utrzymywanie złotej zasady 80/20- 80 proc. jedzenia to nisko przetworzona, wartościowa żywność (warzywa, owoce, produkty zbożowe, produkty mleczne, jajka, mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych, orzechy). Natomiast pozostałe 20 proc. to tzw. żywność rekreacyjna (np. czekolada, chipsy, pizza). Dzięki temu lepiej zachować zdrowy balans. Od lat jedną z propagatorek zdrowego odżywiania jest Katarzyna Bosacka.

Obrazek
Zdrowa dieta - co jeść codziennie? - Pyszności; Fot. Pixabay

Katarzyna Bosacka zabierze te produkty na bezludną wyspę

Katarzyna Bosacka od lat znana jest w mediach jako ekspertka od zdrowego odżywiania. W swoich programach emitowanych w stacji "TVN Style" wielokrotnie analizowała składy popularnych produktów i edukowała Polaków, jak robić zakupy. Podczas Targów Książki i Mediów "VIVELO", na których znana dziennikarka była gościnią, zdradziła, jakie produkty zabrałaby ze sobą na bezludną wyspę. Swój wybór podała Małgorzata Kozłowska Wojciechowska, znana i ceniona „Profesor Zdrówko”.

Pani Profesor powiedziała, że wzięłaby tylko dwa. Jogurt - ponieważ jest to fermentowany napój mleczny. Ma bardzo dużo białka, witaminy D, A itd. I drugi produkt to jest jajko, ponieważ jajko to jest potencjalnie nowe życie i tam mamy w zasadzie wszystko, co jest nam potrzebne w ciągu dnia, oprócz błonnika i witaminy C - zdradza dziennikarka.

Lekarka w rozmowie z Bosacką dodała, że trzeci produkt zdobyłaby na miejscu i byłby to jagody.

Czyli moglibyśmy jeść jogurt, jajka, jagódki, jabłka, jogurt, jajka i jabłka i bylibyśmy w pełnym zdrowiu i żyli bardzo długo - podsumowuje Katarzyna Bosacka.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska