Katarzyna Bosacka podała, co zabrać na bezludną wyspę. Wystarczą 3 produkty

Katarzyna Bosacka wraz z lekarką wskazała, jakie produkty są najważniejsze w diecie. To właśnie te trzy rzeczy zabrałaby na bezludną wyspę.

Co Katarzyna Bosacka zabrałaby na bezludną wyspę?- Pyszności, źródło: Canva, InstagramCo Katarzyna Bosacka zabrałaby na bezludną wyspę?- Pyszności, źródło: Canva, Instagram
Ewa

Jednym z pytań, które często kojarzą się z quizami, rozmowami kwalifikacyjnymi czy też psychotestami jest pytanie o to, co zabrałbyś ze sobą na bezludną wyspę. Znana dziennikarka i influencerka postanowiła nieco zmodyfikować popularną frazę. Skonsultowała się z zaprzyjaźnioną lekarką i wskazała, jakie trzy produkty warto mieć zawsze przy sobie. To właśnie te rzeczy zabrałaby ze sobą na bezludną wyspę.

Zdrowa dieta

Dietetycy zgodnie mówią, że zdrowa dieta to taka, która dostarcza naszemu organizmowi wszystkich potrzebnych mikro- i makroelementów. Jest bogata w składniki odżywcze i witaminy, ma odpowiednie proporcje białka, tłuszczu oraz węglowodanów. Nie brakuje w niej oczywiście warzyw i owoców, chudego mięsa, ryb i bogatych w wapń przetworów mlecznych. Ważny jest jednak zdrowy balans i utrzymywanie złotej zasady 80/20- 80 proc. jedzenia to nisko przetworzona, wartościowa żywność (warzywa, owoce, produkty zbożowe, produkty mleczne, jajka, mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych, orzechy). Natomiast pozostałe 20 proc. to tzw. żywność rekreacyjna (np. czekolada, chipsy, pizza). Dzięki temu lepiej zachować zdrowy balans. Od lat jedną z propagatorek zdrowego odżywiania jest Katarzyna Bosacka.

Obrazek
Zdrowa dieta - co jeść codziennie? - Pyszności; Fot. Pixabay

Katarzyna Bosacka zabierze te produkty na bezludną wyspę

Katarzyna Bosacka od lat znana jest w mediach jako ekspertka od zdrowego odżywiania. W swoich programach emitowanych w stacji "TVN Style" wielokrotnie analizowała składy popularnych produktów i edukowała Polaków, jak robić zakupy. Podczas Targów Książki i Mediów "VIVELO", na których znana dziennikarka była gościnią, zdradziła, jakie produkty zabrałaby ze sobą na bezludną wyspę. Swój wybór podała Małgorzata Kozłowska Wojciechowska, znana i ceniona „Profesor Zdrówko”.

Pani Profesor powiedziała, że wzięłaby tylko dwa. Jogurt - ponieważ jest to fermentowany napój mleczny. Ma bardzo dużo białka, witaminy D, A itd. I drugi produkt to jest jajko, ponieważ jajko to jest potencjalnie nowe życie i tam mamy w zasadzie wszystko, co jest nam potrzebne w ciągu dnia, oprócz błonnika i witaminy C - zdradza dziennikarka.

Lekarka w rozmowie z Bosacką dodała, że trzeci produkt zdobyłaby na miejscu i byłby to jagody.

Czyli moglibyśmy jeść jogurt, jajka, jagódki, jabłka, jogurt, jajka i jabłka i bylibyśmy w pełnym zdrowiu i żyli bardzo długo - podsumowuje Katarzyna Bosacka.
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥