Nie uwierzysz, że można połączyć kawę z tymi owocami. Najlepiej smakuje latem!

Sezon na truskawki to czas różnorodnych eksperymentów kulinarnych. Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez filiżanki kawy i lubisz sezonowe owoce, czyli truskawki, to nic nie stoi na przeszkodzie, by połączyć oba te produkty. Kawa mrożona z truskawkami to świetne rozwiązanie na orzeźwienie w ciepłe i upalne dni. Jak przygotować taki napój?

ObrazekKawa mrożona z truskawkami - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube ikebunga7743 i Canva.com
Karol Wiak

Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie ciężki dzień bez filiżanki kawy. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku gorących i upalnych dni, w których każdy szuka możliwości orzeźwienia. Tak się składa, że można połączyć jedno i drugie. Sezon truskawkowy w pełni, więc możesz wybrać się na targ, a po powrocie do domu przygotować niezwykle prosty, smaczny, pobudzający i orzeźwiający napój z truskawkowo-kawowym akcentem. Ten przepis to totalne szaleństwo. Jeśli tylko masz taką okazję, to koniecznie wypróbuj tę recepturę.

Kawa mrożona z truskawkami — idealne rozwiązanie na truskawkowy sezon i upalne dni

Kombinacja kawy i owoców to oryginalne, zaskakująco smaczne i orzeźwiające połączenie, które doskonale pasuje do wiosenno-letniego okresu, gdy na targach dostępne są sezonowe owoce. Wybór konkretnych owoców zależy głównie od twoich preferencji, ponieważ większość z nich, zarówno słodkie jak i lekko kwaskowe, doskonale współgra i uzupełnia się z aromatem małej czarnej kawy. Idealnym wyborem będą truskawki. Warto się zdecydować na pewne eksperymenty - mrożona kawa truskawkowa jest jednym z nich.

Obrazek
Truskawki - Pyszności; Foto pexels.com

Kawa mrożona z dodatkiem truskawek to doskonałe rozwiązanie na truskawkowy sezon i gorące dni. Ta orzeźwiająca i smakowita kombinacja zapewnia przyjemny chłód i pozwala cieszyć się intensywnym aromatem truskawek. Kawa mrożona z truskawkami to doskonałe połączenie świeżości owoców i energetyzującego smaku kawy, które sprawia, że jest to idealny napój na upalne dni, by zaspokoić pragnienie i dostarczyć przyjemnego orzeźwienia.

Przepis na kawę mrożoną z truskawkami — jak przygotować ten orzeźwiający napój?

Jeśli lubisz owoce i kawę i szukasz orzeźwienia, to kawa mrożona z truskawkami wydaje się być najlepszym wyborem. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a smak taki, jak na lato przystało. Podstawą będzie tu oczywiście kawa najlepszej jakości i rzecz jasna — świeże truskawki.

Składniki na kawę:

  • 125 ml zimnego mleka,
  • 60 ml schłodzonego espresso,
  • bita śmietana,
  • 2 gałki lodów truskawkowych.

Składniki na sos truskawkowy:

  • łyżka wody,
  • 50 g truskawek,
  • łyżka miodu lub syropu klonowego.
Obrazek
Mrożona kawa truskawkowa - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Moje Gotowanie

Sposób przygotowania:

  1. Aby przygotować kawę mrożoną z truskawkami, pokrój truskawki na kawałki i dodaj 1 łyżkę wody, a także miodu lub syropu klonowego. Następnie podgrzewaj je na małym ogniu, aż truskawki się rozpadną. Po ugotowaniu sos należy wystudzić.
  2. Do szklanki dodaj około 2 łyżek sosu truskawkowego oraz 1 lub 2 gałki lodów truskawkowych. Wlej zimne, spienione mleko oraz schłodzone espresso lub kawę z kawiarki. Całość można udekorować bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.
  3. Kawę mrożoną z truskawkami należy podawać od razu po przygotowaniu, aby cieszyć się jej smakiem i świeżością. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane