Kawa po koreańsku może zastąpić deser. Jest słodka i puszysta jak chmurka
Zapomnij o zwykłej kawie z mlekiem lub słodkim latte na mleku owsianym. Mam dla ciebie coś o wiele lepszego. Kawa po koreańsku to spełnienie twoich marzeń. Jest tak puszysta, że w trakcie jej picia będziesz czuć, że w twoich ustach rozpływa się puszysta chmurka.
Dalgona Coffe szturmem opanowała internet. Na TikToku znajdziesz mnóstwo filmików pokazujących, jak przygotować ten puszysty napój. Największą popularność zyskał w czasie największego lockdownu (2020 rok), wtedy pojawiało się najwięcej filmików z hasztagiem #dalgonacofeechallenge. Czym w ogóle jest kawa po koreańsku? To napój składający się z ubitej kawy z nutą karmelu i mleka lub napoju roślinnego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Łaciate z serem – efektowny deser na każdą okazję
Dalgona coffee jest lepsza niż zwykły deser
Napój pochodzi z Korei Południowej, a jego pianka smakiem przypomina tamtejszy karmelowy przysmak "dalgona" (to ciasteczko, z którego wycina się wzorki, spopularyzowane przez popularny serial "Squid game"). Pierwszy raz zrobiło się o nim głośno za sprawą filmiku na YouTube, ale prawdziwą popularność zdobył dopiero na TikToku. Przygotowanie kawy po koreańsku jest banalnie proste. Zrobisz ją z trzech składników.
Składniki:
- 2 łyżek kawy rozpuszczalnej,
- 2 łyżek cukru,
- 2 łyżek wrzątku,
- 360 ml napoju sojowego (może być też owsiany, kokosowy lub migdałowy, zwykłe mleko też się nada),
- kilku kostek lodu.
Sposób przygotowania:
- Teraz jedyne, co musisz zrobić, to wymieszać kawę z cukrem i dolać wrzątku. Taką miksturę ubijaj blenderem ręcznym lub mikserem przez kilka minut. Im wyższa moc urządzenia, tym szybciej ta sztuka się uda.
- Powinna powstać puszysta pianka. I tutaj ważna rzecz: do dalgona coffee nadaje się jedynie kawa rozpuszczalna, bo tylko ona daje efekt pianki.
- Do wysokiego naczynia włóż kostki lodu i wlej napój sojowy.
- Na wierzch wyłóż kawowo-karmelową piankę. I gotowe! Możesz już delektować się viralowym hitem.
Kawa po koreańsku to coś w rodzaju deseru. Jest słodka, ma mocno wyczuwalne nuty karmelowe, a do tego rozpływa się w ustach i przypomina lekką chmurkę. Przy przygotowaniu pamiętaj o proporcjach, które powinny wynosić 1:1:1. Wtedy dalgona coffee na pewno się uda i będzie smaczna. Musisz też uzbroić się w cierpliwość podczas ubijania pianki, bo zajmie ci to ładnych kilka minut (wszystko zależy od mocy blendera lub miksera). Efekt jednak jest tak spektakularny, że nie będziesz mógł mu się oprzeć. Kawa po koreańsku jest świetną propozycją dla wszystkich miłośników słodyczy i kawy. Ona dosłownie łączy w sobie te dwie rzeczy. Bo kto nie lubi puszystego i wręcz rozpływającego się w ustach karmelu.
A dlaczego wszyscy tak oszaleli na jej punkcie? Bo wygląda jak milion dolarów, a kosztuje grosze. Możesz ją zrobić z tego, co masz w szafce. Nie musisz mieć ekspresu za kilka tysięcy, nie musisz znać słowa "aeropress", a i tak efekt robi wrażenie. Jakie mam rady? Eksperymentuj! Dodaj odrobinę kakao do pianki, posyp ją cynamonem, wlej kilka kropel ekstraktu waniliowego albo rumu. Możesz też zrobić wersję dalgona matcha z ubitym mlekiem i sproszkowaną zieloną herbatą.