Kawa po koreańsku może zastąpić deser. Jest słodka i puszysta jak chmurka

Zapomnij o zwykłej kawie z mlekiem lub słodkim latte na mleku owsianym. Mam dla ciebie coś o wiele lepszego. Kawa po koreańsku to spełnienie twoich marzeń. Jest tak puszysta, że w trakcie jej picia będziesz czuć, że w twoich ustach rozpływa się puszysta chmurka.

Kawa po koreańskuKawa po koreańsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Dalgona Coffe szturmem opanowała internet. Na TikToku znajdziesz mnóstwo filmików pokazujących, jak przygotować ten puszysty napój. Największą popularność zyskał w czasie największego lockdownu (2020 rok), wtedy pojawiało się najwięcej filmików z hasztagiem #dalgonacofeechallenge. Czym w ogóle jest kawa po koreańsku? To napój składający się z ubitej kawy z nutą karmelu i mleka lub napoju roślinnego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Dalgona coffee jest lepsza niż zwykły deser

Napój pochodzi z Korei Południowej, a jego pianka smakiem przypomina tamtejszy karmelowy przysmak "dalgona" (to ciasteczko, z którego wycina się wzorki, spopularyzowane przez popularny serial "Squid game"). Pierwszy raz zrobiło się o nim głośno za sprawą filmiku na YouTube, ale prawdziwą popularność zdobył dopiero na TikToku. Przygotowanie kawy po koreańsku jest banalnie proste. Zrobisz ją z trzech składników.

Składniki:

  • 2 łyżek kawy rozpuszczalnej,
  • 2 łyżek cukru,
  • 2 łyżek wrzątku,
  • 360 ml napoju sojowego (może być też owsiany, kokosowy lub migdałowy, zwykłe mleko też się nada),
  • kilku kostek lodu.

Sposób przygotowania:

  1. Teraz jedyne, co musisz zrobić, to wymieszać kawę z cukrem i dolać wrzątku. Taką miksturę ubijaj blenderem ręcznym lub mikserem przez kilka minut. Im wyższa moc urządzenia, tym szybciej ta sztuka się uda.
  2. Powinna powstać puszysta pianka. I tutaj ważna rzecz: do dalgona coffee nadaje się jedynie kawa rozpuszczalna, bo tylko ona daje efekt pianki.
  3. Do wysokiego naczynia włóż kostki lodu i wlej napój sojowy.
  4. Na wierzch wyłóż kawowo-karmelową piankę. I gotowe! Możesz już delektować się viralowym hitem.

Kawa po koreańsku to coś w rodzaju deseru. Jest słodka, ma mocno wyczuwalne nuty karmelowe, a do tego rozpływa się w ustach i przypomina lekką chmurkę. Przy przygotowaniu pamiętaj o proporcjach, które powinny wynosić 1:1:1. Wtedy dalgona coffee na pewno się uda i będzie smaczna. Musisz też uzbroić się w cierpliwość podczas ubijania pianki, bo zajmie ci to ładnych kilka minut (wszystko zależy od mocy blendera lub miksera). Efekt jednak jest tak spektakularny, że nie będziesz mógł mu się oprzeć. Kawa po koreańsku jest świetną propozycją dla wszystkich miłośników słodyczy i kawy. Ona dosłownie łączy w sobie te dwie rzeczy. Bo kto nie lubi puszystego i wręcz rozpływającego się w ustach karmelu.

A dlaczego wszyscy tak oszaleli na jej punkcie? Bo wygląda jak milion dolarów, a kosztuje grosze. Możesz ją zrobić z tego, co masz w szafce. Nie musisz mieć ekspresu za kilka tysięcy, nie musisz znać słowa "aeropress", a i tak efekt robi wrażenie. Jakie mam rady? Eksperymentuj! Dodaj odrobinę kakao do pianki, posyp ją cynamonem, wlej kilka kropel ekstraktu waniliowego albo rumu. Możesz też zrobić wersję dalgona matcha z ubitym mlekiem i sproszkowaną zieloną herbatą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs