Ta kawa była hitem w PRL. Pij ją regularnie, a pozbędziesz się zgagi i zaparć

Kawa zbożowa doskonale znana jest pokoleniom, pamiętającym czasy PRL-u, kiedy częstowano nią na szkolnych i przedszkolnych stołówkach. Niegdyś zwyczajem było rozpoczynanie dnia od szklanki "zbożówki". Podawano ją jako zastępstwo za kawę, której dostępność była mocno ograniczona. Dzisiaj pijemy ją okazjonalnie, a szkoda. Zobaczcie, dlaczego warto sięgać po kawę zbożową.

ObrazekKawa zbożowa wraca na stoły. Wielu osobom kojarzy się z czasami PRL-u - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Kawa zbożowa to napój przygotowywany z prażonych ziaren zbóż, takich jak pszenica, jęczmień, żyto lub owies. Proces przygotowania kawy zbożowej jest podobny do procesu produkcji kawy tradycyjnej. Ziarna zbóż są najpierw prażone, a następnie mielone na proszek. "Zbożówka" to alternatywa dla tradycyjnej kawy z ziaren kawowca. Często wybierają ją osoby, które nie chcą spożywać kofeiny lub szukają innych smaków i aromatów.

Czy kawa zbożowa jest zdrowa? Pomoże na zgagę i zaparcia

Jednym z głównych powodów, dla których ludzie sięgają po kawę zbożową, jest fakt, że to produkt bezkofeinowy lub o bardzo niskiej zawartości kofeiny. Dzięki temu osoby wrażliwe na działanie kofeiny mogą cieszyć się napojem bez obawy o nadmiar pobudzenia nerwowego czy problemów ze snem. Ponadto, kawa zbożowa jest łagodniejsza dla układu trawiennego niż tradycyjna kawa. Może być dobrą alternatywą dla osób z wrażliwością na kwasowość lub problemy żołądkowe, takie jak zgaga czy wrzody.

Kawa zbożowa zawiera więcej błonnika niż tradycyjna kawa. Błonnik jest ważnym składnikiem diety, który wspiera zdrowie układu pokarmowego, reguluje poziom cukru we krwi, pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała i poprawia perystaltykę jelit. Podobnie jak tradycyjna kawa, ta zbożowa zawiera antyoksydanty, m.in. kwas chlorogenowy. Antyoksydanty pomagają w zwalczaniu wolnych rodników w organizmie, co może przyczynić się do ochrony przed chorobami serca, niektórymi rodzajami nowotworów i procesami starzenia się.

Obrazek
Kawa zbożowa z cykoria doskonale smakuje podana z mlekiem i miodem - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Co dodawać do kawy zbożowej?

Kawa zbożowa ma bardziej delikatny smak i łagodniejszą kwasowość w porównaniu do tradycyjnej kawy. Można pić ją bez dodatków lub podawać z mlekiem czy napojem roślinnym, cukrem, miodem lub innymi słodzidłami. Świetnie smakuje z syropami np. waniliowym czy orzechowym bądź z dodatkiem przypraw: cynamonem, imbirem czy kardamonem. Częstym dodatkiem kawy zbożowej jest cykoria, roślina zielna o charakterystycznym gorzkim smaku. Taki napój doskonale smakuje w towarzystwie mleka i miodu, można dodać do niego również różne przyprawy, np. anyż. Kawa z cykorią pobudza, hamuje uczucie głodu oraz wspiera prawidłowe działanie układu nerwowego.

Kto nie powinien pić kawy zbożowej?

Po kawę zbożową nie powinni sięgać alergicy uczuleni na gluten oraz osoby z nietolerancją glutenu i chorujące na celiakię. To ze względu na fakt, że kawa zbożowa nie należy do produktów bezglutenowych. Na rynku są jednak dostępne podobne artykuły, tj. kawa z cykorii lub żołędzi. Ponadto, kawa zbożowa ma wysoki indeks glikemiczny. Oznacza to, że po jej spożyciu podwyższa się stężenie glukozy we krwi. Dlatego też nie powinny po nią sięgać osoby z cukrzycą i insulinoopornością.

Wybrane dla Ciebie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇