Ta kawa była hitem w PRL. Pij ją regularnie, a pozbędziesz się zgagi i zaparć
Kawa zbożowa doskonale znana jest pokoleniom, pamiętającym czasy PRL-u, kiedy częstowano nią na szkolnych i przedszkolnych stołówkach. Niegdyś zwyczajem było rozpoczynanie dnia od szklanki "zbożówki". Podawano ją jako zastępstwo za kawę, której dostępność była mocno ograniczona. Dzisiaj pijemy ją okazjonalnie, a szkoda. Zobaczcie, dlaczego warto sięgać po kawę zbożową.
03.06.2023 | aktual.: 03.06.2023 20:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kawa zbożowa to napój przygotowywany z prażonych ziaren zbóż, takich jak pszenica, jęczmień, żyto lub owies. Proces przygotowania kawy zbożowej jest podobny do procesu produkcji kawy tradycyjnej. Ziarna zbóż są najpierw prażone, a następnie mielone na proszek. "Zbożówka" to alternatywa dla tradycyjnej kawy z ziaren kawowca. Często wybierają ją osoby, które nie chcą spożywać kofeiny lub szukają innych smaków i aromatów.
Czy kawa zbożowa jest zdrowa? Pomoże na zgagę i zaparcia
Jednym z głównych powodów, dla których ludzie sięgają po kawę zbożową, jest fakt, że to produkt bezkofeinowy lub o bardzo niskiej zawartości kofeiny. Dzięki temu osoby wrażliwe na działanie kofeiny mogą cieszyć się napojem bez obawy o nadmiar pobudzenia nerwowego czy problemów ze snem. Ponadto, kawa zbożowa jest łagodniejsza dla układu trawiennego niż tradycyjna kawa. Może być dobrą alternatywą dla osób z wrażliwością na kwasowość lub problemy żołądkowe, takie jak zgaga czy wrzody.
Kawa zbożowa zawiera więcej błonnika niż tradycyjna kawa. Błonnik jest ważnym składnikiem diety, który wspiera zdrowie układu pokarmowego, reguluje poziom cukru we krwi, pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała i poprawia perystaltykę jelit. Podobnie jak tradycyjna kawa, ta zbożowa zawiera antyoksydanty, m.in. kwas chlorogenowy. Antyoksydanty pomagają w zwalczaniu wolnych rodników w organizmie, co może przyczynić się do ochrony przed chorobami serca, niektórymi rodzajami nowotworów i procesami starzenia się.
Zobacz także
Co dodawać do kawy zbożowej?
Kawa zbożowa ma bardziej delikatny smak i łagodniejszą kwasowość w porównaniu do tradycyjnej kawy. Można pić ją bez dodatków lub podawać z mlekiem czy napojem roślinnym, cukrem, miodem lub innymi słodzidłami. Świetnie smakuje z syropami np. waniliowym czy orzechowym bądź z dodatkiem przypraw: cynamonem, imbirem czy kardamonem. Częstym dodatkiem kawy zbożowej jest cykoria, roślina zielna o charakterystycznym gorzkim smaku. Taki napój doskonale smakuje w towarzystwie mleka i miodu, można dodać do niego również różne przyprawy, np. anyż. Kawa z cykorią pobudza, hamuje uczucie głodu oraz wspiera prawidłowe działanie układu nerwowego.
Kto nie powinien pić kawy zbożowej?
Po kawę zbożową nie powinni sięgać alergicy uczuleni na gluten oraz osoby z nietolerancją glutenu i chorujące na celiakię. To ze względu na fakt, że kawa zbożowa nie należy do produktów bezglutenowych. Na rynku są jednak dostępne podobne artykuły, tj. kawa z cykorii lub żołędzi. Ponadto, kawa zbożowa ma wysoki indeks glikemiczny. Oznacza to, że po jej spożyciu podwyższa się stężenie glukozy we krwi. Dlatego też nie powinny po nią sięgać osoby z cukrzycą i insulinoopornością.