Każda zapracowana pani domu powinna znać ten przepis. Smakują jak gołąbki, ale nie trzeba zawijać

Gołąbki to pyszne, ale czasochłonne danie, które wymaga cierpliwości i wprawy w zawijaniu liści kapusty. Na szczęście istnieje prostszy sposób na przygotowanie tego pysznego dania! Poznaj przepis na gołąbki bez zawijania, które smakują równie wybornie, a ich przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu.

Chicken meatballs in paprika and tomato sauce. Turkey meatballs. Top view
Chicken meatballs in paprika and tomato sauce. Turkey meatballs. Top view
Elena_DanileikoKażda zapracowana pani domu powinna znać ten przepis. Smakują jak gołąbki, ale nie trzeba zawijać
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Timolina
Marcin Michałowski

Gołąbki bez zawijania to doskonała alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Dzięki temu przepisowi możesz cieszyć się ich smakiem bez konieczności zawijania kapusty. Jest to idealne rozwiązanie dla zapracowanych pań domu, które chcą zaskoczyć rodzinę smacznym i szybkim daniem. Ten przepis, który otrzymałam od mojej teściowej, okazał się hitem w mojej kuchni. Dzieci wprost uwielbiają te leniwe gołąbki, a znikają z talerzy szybciej, niż można by się spodziewać. Koniecznie go wypróbuj!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortillowe rożki z pyszną niespodzianką są hitem na każdej imprezie

Przepis na gołąbki bez zawijania

Aby przygotować gołąbki bez zawijania, będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Oto pełna lista:

Składniki na gołąbki bez zawijania:

  • 4 szklanki ugotowanego białego ryżu (z 1 1/2 szklanki niegotowanego ryżu), schłodzonego do temperatury pokojowej,
  • 1/2 średniej kapusty, pokrojonej na paski o szerokości 0,5 cm (około 7 szklanek posiekanej kapusty),
  • 500 g mielonej wieprzowiny,
  • 500 g mielonego indyka,
  • 1 duża cebula, 1/2 starte i 1/2 drobno pokrojonej,
  • 2 duże jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku.

Składniki na sos do gołąbków bez zawijania:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 duża marchewka, pokrojona na zapałki lub starta na tarce,
  • 2 szklanki (500 ml) przecieru pomidorowego,
  • 3 szklanki (750 ml) gorącej wody,
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatkowo:

  • kwaśna śmietana lub jogurt do podania,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Gołąbki bez zawijania krok po kroku

  1. Przygotuj kapustę: Poszatkuj kapustę na cienkie paseczki i zalej wrzątkiem. Odstaw na 10 minut, aby zmiękła. Odcedź i wyciśnij nadmiar wody.
  2. Przygotuj farsz: W dużej misce wymieszaj mielone mięso, ryż, sparzoną kapustę, posiekaną cebulę, jajka, sól, pieprz i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj.
  3. Uformuj gołąbki: Z masy mięsnej uformuj owalne kotlety o wielkości średniego ziemniaka.
  4. Przygotuj sos: W rondlu podsmaż cebulę na maśle z dodatkiem oleju. Dodaj marchewkę i smaż przez kilka minut. Wlej przecier pomidorowy, gorącą wodę, dopraw solą i pieprzem.
  5. Upiecz gołąbki: Umieść gołąbki w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez 40 minut.
  6. Podawaj: Gołąbki bez zawijania podawaj z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟