Każdy Brazylijczyk zna ten przepis. Spróbowałam raz i już nie chcę jeść innego gulaszu
Feijoada to brazylijska potrawa narodowa. Przypomina gęsty gulasz, w którym pływa bardzo dużo różnego rodzaju mięsa. Struktura dania jest ciemna i zawiesista – to dlatego, że sos tworzy bogata w białko roślinne i błonnik czarna fasola. Rzadziej używana jest czerwona lub brązowa odmiana.
Tradycyjna feijoada completa to danie bogate w mięso, które wśród Polaków wywołuje mieszane uczucia. W środku można znaleźć zarówno krewetki i suszoną wołowinę, jak i gotowane ozorki, wieprzowe nogi czy nawet uszy. Całość pływa w gęstym ciemnym sosie z czarnej fasoli. Gulasz doprawiany jest cebulą, czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gulaszowa z białą fasolą. Wyborna zupa, która syci i rozgrzewa
Tak Brazylijczycy podają feijoadę
Do gulaszu możesz standardowo podać ryż, kaszę lub ziemniaki. Jednak Brazylijczycy o wiele bardziej wolą zrobić farofę, czyli prażoną na patelni mąkę z manioku. Można ją podsmażyć na samym maśle albo z dodatkiem cebuli, czosnku, orzechów nerkowca bądź bananów. Częstymi dodatkami do feijoady są także duszona kapusta, plasterki pomarańczy oraz pikantny sos pieprzowy.
Jak zrobić feijoadę, czyli brazylijski gulasz z czarnej fasoli?
Najpierw namocz fasolę i odstaw na minimum 12 godzin do lodówki. Dzisiaj zrób na obiad schabowe, mielone lub pieczoną rybę – brazylijski gulasz przygotujesz następnego dnia.
Składniki:
- 0,5 kg suchej czarnej fasoli,
- 200 g kiełbasy wędzonej,
- 300 g wędzonych żeberek,
- 150 g wędzonego boczku,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek.
- świeże zioła do posypania, na przykład natka pietruszki lub kolendry.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj namoczoną fasolę z dodatkiem 2 listków laurowych i 3 ziaren ziela angielskiego. Gdy będzie miękka wyłów przyprawy, a fasolę przełóż na durszlak i pozostaw do odcieknięcia.
- W tym czasie przygotuj mięso – kiełbasę pokrój w plasterki, żeberka i boczek w kostkę. Podsmaż w dużym garnku z grubym dnem. Po chwili zalej wodą, ale tylko tak, żeby przykryć mięso. Dodaj 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego i gotuj, aż prawie cała woda wyparuje.
- Z fasoli odłóż 1/3 i przełóż do blendera. Zmiksuj na pastę, po czym dodaj do mięsa. Wrzuć także pozostałe całe strączki.
- Na patelni podsmaż na łyżce oliwy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj do pozostałych składników w garnku. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
- Na koniec dopraw solą, pieprzem, majerankiem i świeżymi ziołami.