Każdy Brazylijczyk zna ten przepis. Spróbowałam raz i już nie chcę jeść innego gulaszu

Feijoada to brazylijska potrawa narodowa. Przypomina gęsty gulasz, w którym pływa bardzo dużo różnego rodzaju mięsa. Struktura dania jest ciemna i zawiesista – to dlatego, że sos tworzy bogata w białko roślinne i błonnik czarna fasola. Rzadziej używana jest czerwona lub brązowa odmiana.

Brazylijski gulasz z czarnej fasoliBrazylijski gulasz z czarnej fasoli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Tradycyjna feijoada completa to danie bogate w mięso, które wśród Polaków wywołuje mieszane uczucia. W środku można znaleźć zarówno krewetki i suszoną wołowinę, jak i gotowane ozorki, wieprzowe nogi czy nawet uszy. Całość pływa w gęstym ciemnym sosie z czarnej fasoli. Gulasz doprawiany jest cebulą, czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gulaszowa z białą fasolą. Wyborna zupa, która syci i rozgrzewa

Tak Brazylijczycy podają feijoadę

Do gulaszu możesz standardowo podać ryż, kaszę lub ziemniaki. Jednak Brazylijczycy o wiele bardziej wolą zrobić farofę, czyli prażoną na patelni mąkę z manioku. Można ją podsmażyć na samym maśle albo z dodatkiem cebuli, czosnku, orzechów nerkowca bądź bananów. Częstymi dodatkami do feijoady są także duszona kapusta, plasterki pomarańczy oraz pikantny sos pieprzowy.

Jak zrobić feijoadę, czyli brazylijski gulasz z czarnej fasoli?

Najpierw namocz fasolę i odstaw na minimum 12 godzin do lodówki. Dzisiaj zrób na obiad schabowe, mielone lub pieczoną rybę – brazylijski gulasz przygotujesz następnego dnia.

Składniki:

  • 0,5 kg suchej czarnej fasoli,
  • 200 g kiełbasy wędzonej,
  • 300 g wędzonych żeberek,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek.
  • świeże zioła do posypania, na przykład natka pietruszki lub kolendry.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj namoczoną fasolę z dodatkiem 2 listków laurowych i 3 ziaren ziela angielskiego. Gdy będzie miękka wyłów przyprawy, a fasolę przełóż na durszlak i pozostaw do odcieknięcia.
  2. W tym czasie przygotuj mięso – kiełbasę pokrój w plasterki, żeberka i boczek w kostkę. Podsmaż w dużym garnku z grubym dnem. Po chwili zalej wodą, ale tylko tak, żeby przykryć mięso. Dodaj 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego i gotuj, aż prawie cała woda wyparuje.
  3. Z fasoli odłóż 1/3 i przełóż do blendera. Zmiksuj na pastę, po czym dodaj do mięsa. Wrzuć także pozostałe całe strączki.
  4. Na patelni podsmaż na łyżce oliwy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj do pozostałych składników w garnku. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
  5. Na koniec dopraw solą, pieprzem, majerankiem i świeżymi ziołami.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej