Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę

Każdy, komu znudził się zwykły kurczak, musi koniecznie spróbować tego przepisu. Soczyste kawałki mięsa, otoczone aksamitnym i aromatycznym sosem, zachwycą wszystkich, którzy skuszą się na taki obiad.

Kurczak w aksamitnym sosieKurczak w aksamitnym sosie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kurczak jest fantastycznym wyborem na mięsny obiad. Napakowany białkiem, dostarcza składników niezbędnych w diecie każdego, kto zwraca uwagę na kalorie i to, co trafia na talerz. Niestety, zdarza się, że wychodzi dość suchy. Dlatego tak ważne jest odpowiednie zamarynowanie mięsa lub przygotowanie pełnego smaku sosu, takiego jak ten. Sos na bazie śmietanki, bulionu i aromatycznych dodatków sprawi, że kurczak będzie soczysty, miękki i pełen smaku.

Oszukane cynamonki z masłem na bazie chorizo. Puszyste wypieki w wytrawnej wersji

Kurczak po toskańsku

W kurczaku po toskańsku pierwsze skrzypce gra obłędny sos. Przygotowany na bazie bulionu oraz śmietanki i wzbogacony o suszone pomidory, nabiera wyrazistości i głębi smaku. Nie bez znaczenia są również czosnek i cebula dodające aromatów oraz świeży szpinak, dorzucony na sam koniec, nadający potrawie lekkości i koloru. Całość najlepiej podawać z ulubionym makaronem, ryżem lub chrupiącym pieczywem. Kurczak w tym sosie świetnie sprawdza się zarówno jako domowy obiad, jak i posiłek spakowany do pudełka i zabrany następnego dnia do pracy.

Przepis na kurczaka po toskańsku

Składniki:

  • 550 g mięsa z piersi kurczaka,
  • 200 g świeżego szpinaku,
  • 180 ml śmietanki 30 proc.,
  • 180 ml bulionu drobiowego,
  • 100 g startego parmezanu,
  • 9 suszonych pomidorów w oleju,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i dokładnie osusz liście szpinaku, a następnie odstaw je na bok.
  2. Pokrój piersi kurczaka w większe kawałki i równomiernie oprósz solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka.
  3. Suszone pomidory odciśnij z nadmiaru oleju i pokrój na mniejsze fragmenty.
  4. Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  5. Na patelni rozgrzej olej.
  6. Wrzuć kurczaka i smaż na średnim ogniu, aż mięso zacznie się rumienić.
  7. Smaż jeszcze chwilę, aż kurczak będzie prawie gotowy.
  8. Następnie dodaj czosnek i podsmażaj przez minutę.
  9. Wlej bulion i śmietankę.
  10. Zmniejsz ogień i gotuj sos, aż nieco zgęstnieje.
  11. Dorzuć pokrojone pomidory i gotuj jeszcze kilka minut.
  12. Dopraw oregano i bazylią.
  13. Na sam koniec dodaj przygotowany szpinak i delikatnie wmieszaj go w gorący sos.
  14. Posyp startym parmezanem, wymieszaj jeszcze raz.
  15. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z porcją makaronu. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯