NewsyKelnerka zdradziła swój tajny sposób na duże napiwki. Ludzie zniesmaczeni

Kelnerka zdradziła swój tajny sposób na duże napiwki. Ludzie zniesmaczeni

Kelnerka radzi, jak dostać większy napiwek (ADOBE, Twitter/@abybtw)
Kelnerka radzi, jak dostać większy napiwek (ADOBE, Twitter/@abybtw)
24.05.2023 11:33, aktualizacja: 26.09.2023 12:06

Często zdarza się, że klienci zostawiają napiwki w restauracji. Czasem są to symboliczne kwoty, innym razem stawki są wyższe. Kelnerka na swoim TikToku zdradza, w jaki sposób otrzymać znaczny dodatek. Niektóre porady wywołały niemałe kontrowersje.

Na kanale abybtw znalazł się filmik, na którym autorka wymienia tipy na zdobycie sowitych napiwków. Największe znaczenie mają relacje z klientami i oczywiście wygląd. Lista porad jest jednak o wiele dłuższa, a część zniesmaczyła użytkowników TikToka.

Kelnerka radzi, co zrobić, by dostać duży napiwek

Podstawową kwestią jest zadbanie o wygląd. Klienci od razu to zauważają, dlatego dobrze wykonany makijaż wydaje się być konieczny. Kobieta wspomina również o tym, że szklanki zawsze powinny być pełne. Trzeba je regularnie napełniać, nawet jeśli klient nie wypił całego napoju.

Trzeci tip zakłada miłe i wręcz przesłodzone zwracanie się do odwiedzających osób. Okazuje się, że ten sposób generuje sowite napiwki.

Kelnerka radzi, jak zdobyć napiwki (pixabay)
Kelnerka radzi, jak zdobyć napiwki (pixabay)

- Zawsze mówię: Hej skarbie, czy mogę dać ci kolejnego drinka? Hej skarbie, chcesz jeszcze piwa? Hej kochanie, czy jesteś gotowy zapłacić za ten czek? - kelnerka podała kilka przykładów. Podkreśliła także, że podczas obsługi kobiety i mężczyzny, pierwszeństwo powinna mieć przedstawicielka płci pięknej. Należy zwracać się przede wszystkim do niej i na niej skupiać swoją uwagę.

"Zawsze obwiniaj kuchnię", czyli zrzuć winę na kogoś innego

Ten trik wydaje się być najbardziej kontrowersyjny. Co zrobić w przypadku, gdy strzeli się gafę lub zrobi coś głupiego? Przyznać się? Absolutnie wykluczone! Trzeba wszystko zrzucić na kogoś innego, nawet jeśli to twoja wina.

- Jeśli zapomnisz przynieść jedzenia, to wina kuchni. Oni nie wydali jedzenia - mówiła. Dodała, że warto w tym momencie przekupić klienta darmowym deserem, by nieco złagodzić jego złość. Jeszcze ostatnie, ale nie najmniej ważne. Trzeba się dobrze bawić lub przynajmniej umiejętnie to udawać.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także