Kelnerka zdradziła swój tajny sposób na duże napiwki. Ludzie zniesmaczeni

Często zdarza się, że klienci zostawiają napiwki w restauracji. Czasem są to symboliczne kwoty, innym razem stawki są wyższe. Kelnerka na swoim TikToku zdradza, w jaki sposób otrzymać znaczny dodatek. Niektóre porady wywołały niemałe kontrowersje.

ObrazekKelnerka radzi, jak dostać większy napiwek (ADOBE, Twitter/@abybtw)
Paulina Hermann

Na kanale abybtw znalazł się filmik, na którym autorka wymienia tipy na zdobycie sowitych napiwków. Największe znaczenie mają relacje z klientami i oczywiście wygląd. Lista porad jest jednak o wiele dłuższa, a część zniesmaczyła użytkowników TikToka.

Kelnerka radzi, co zrobić, by dostać duży napiwek

Podstawową kwestią jest zadbanie o wygląd. Klienci od razu to zauważają, dlatego dobrze wykonany makijaż wydaje się być konieczny. Kobieta wspomina również o tym, że szklanki zawsze powinny być pełne. Trzeba je regularnie napełniać, nawet jeśli klient nie wypił całego napoju.

Trzeci tip zakłada miłe i wręcz przesłodzone zwracanie się do odwiedzających osób. Okazuje się, że ten sposób generuje sowite napiwki.

Obrazek
Kelnerka radzi, jak zdobyć napiwki (pixabay)

- Zawsze mówię: Hej skarbie, czy mogę dać ci kolejnego drinka? Hej skarbie, chcesz jeszcze piwa? Hej kochanie, czy jesteś gotowy zapłacić za ten czek? - kelnerka podała kilka przykładów. Podkreśliła także, że podczas obsługi kobiety i mężczyzny, pierwszeństwo powinna mieć przedstawicielka płci pięknej. Należy zwracać się przede wszystkim do niej i na niej skupiać swoją uwagę.

"Zawsze obwiniaj kuchnię", czyli zrzuć winę na kogoś innego

Ten trik wydaje się być najbardziej kontrowersyjny. Co zrobić w przypadku, gdy strzeli się gafę lub zrobi coś głupiego? Przyznać się? Absolutnie wykluczone! Trzeba wszystko zrzucić na kogoś innego, nawet jeśli to twoja wina.

- Jeśli zapomnisz przynieść jedzenia, to wina kuchni. Oni nie wydali jedzenia - mówiła. Dodała, że warto w tym momencie przekupić klienta darmowym deserem, by nieco złagodzić jego złość. Jeszcze ostatnie, ale nie najmniej ważne. Trzeba się dobrze bawić lub przynajmniej umiejętnie to udawać.

Wybrane dla Ciebie
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀