NewsyKelnerka zdradziła swój tajny sposób na duże napiwki. Ludzie zniesmaczeni

Kelnerka zdradziła swój tajny sposób na duże napiwki. Ludzie zniesmaczeni

Często zdarza się, że klienci zostawiają napiwki w restauracji. Czasem są to symboliczne kwoty, innym razem stawki są wyższe. Kelnerka na swoim TikToku zdradza, w jaki sposób otrzymać znaczny dodatek. Niektóre porady wywołały niemałe kontrowersje.

Kelnerka radzi, jak dostać większy napiwek (ADOBE, Twitter/@abybtw)
Kelnerka radzi, jak dostać większy napiwek (ADOBE, Twitter/@abybtw)

24.05.2023 | aktual.: 26.09.2023 12:06

Na kanale abybtw znalazł się filmik, na którym autorka wymienia tipy na zdobycie sowitych napiwków. Największe znaczenie mają relacje z klientami i oczywiście wygląd. Lista porad jest jednak o wiele dłuższa, a część zniesmaczyła użytkowników TikToka.

Kelnerka radzi, co zrobić, by dostać duży napiwek

Podstawową kwestią jest zadbanie o wygląd. Klienci od razu to zauważają, dlatego dobrze wykonany makijaż wydaje się być konieczny. Kobieta wspomina również o tym, że szklanki zawsze powinny być pełne. Trzeba je regularnie napełniać, nawet jeśli klient nie wypił całego napoju.

Trzeci tip zakłada miłe i wręcz przesłodzone zwracanie się do odwiedzających osób. Okazuje się, że ten sposób generuje sowite napiwki.

Kelnerka radzi, jak zdobyć napiwki (pixabay)
Kelnerka radzi, jak zdobyć napiwki (pixabay)

- Zawsze mówię: Hej skarbie, czy mogę dać ci kolejnego drinka? Hej skarbie, chcesz jeszcze piwa? Hej kochanie, czy jesteś gotowy zapłacić za ten czek? - kelnerka podała kilka przykładów. Podkreśliła także, że podczas obsługi kobiety i mężczyzny, pierwszeństwo powinna mieć przedstawicielka płci pięknej. Należy zwracać się przede wszystkim do niej i na niej skupiać swoją uwagę.

"Zawsze obwiniaj kuchnię", czyli zrzuć winę na kogoś innego

Ten trik wydaje się być najbardziej kontrowersyjny. Co zrobić w przypadku, gdy strzeli się gafę lub zrobi coś głupiego? Przyznać się? Absolutnie wykluczone! Trzeba wszystko zrzucić na kogoś innego, nawet jeśli to twoja wina.

- Jeśli zapomnisz przynieść jedzenia, to wina kuchni. Oni nie wydali jedzenia - mówiła. Dodała, że warto w tym momencie przekupić klienta darmowym deserem, by nieco złagodzić jego złość. Jeszcze ostatnie, ale nie najmniej ważne. Trzeba się dobrze bawić lub przynajmniej umiejętnie to udawać.

Wybrane dla Ciebie