Sezon na brukselkę - kiedy wypada? Poznaj właściwości brukselki

Z brukselką jest tak, że jej gorzki posmak powoduje, że nie każdy ją lubi. Pomimo tego, że ma swoich zwolenników i przeciwników, to jej właściwości są nieocenione. Sprawdź szczegóły, związane z tym, kiedy wypada sezon na brukselkę i jakie właściwości oraz zastosowanie ma to warzywo. Powinna dość często gościć na stole w twoim domu.

ObrazekSezon na brukselkę - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Każdy ma swoje ulubione warzywa. Są takie, które uwielbia niemal każdy, ale są i takie, które dzielą społeczeństwo. Do takiej kategorii, na pewno należy bakłażan czy brukselka. Jedni je uwielbiają, a inni nienawidzą. Jeśli weźmiemy pod uwagę brukselkę, to trzeba przyznać, że jest to warzywo pełne niezwykłych wartości. Zobacz, dlaczego warto jeść brukselkę i kiedy dokładnie wypada sezon na brukselkę.

Brukselka — co to za warzywo?

Na samym początku, dobrze jest uświadomić sobie, czym jest brukselka i poznać jej najważniejsze właściwości. Brukselka, znana także jako kapusta brukselska, powstała poprzez skrzyżowanie kapusty z jarmużem przez ogrodnika z Brukseli, co tłumaczy nazwę tego zielonego warzywa. Jej smak jest niezwykle wyrafinowany, chociaż czasem może być gorzka, co powoduje, że nie cieszy się zbyt wielką popularnością. Niemniej, jednak gdy jest odpowiednio przyrządzona, staje się niezwykle smakowita.

Obrazek
Brukselka - Pyszności / Źródło: canva.com

Warto również podkreślić, że brukselka jest bogata w składniki odżywcze niezbędne dla organizmu. Jest źródłem znacznej ilości białka roślinnego, przewyższając inne rośliny z rodziny kapustnych. Ponadto jest obfita w witaminę C i A, kwas foliowy oraz różnorodne minerały, takie jak potas, fosfor i żelazo. Co więcej, posiada właściwości antynowotworowe. Warto odkryć na nowo to warzywo, szczególnie wtedy, gdy wypada sezon na brukselkę. Brukselkę można łatwo przyrządzić, gotując, przygotowując na parze lub piekąc. Najprostszym sposobem jest gotowanie, które wymaga jedynie pięciu minut gotowania w osolonej wodzie.

Sezon na brukselkę — jak wykorzystać ją w swojej kuchni?

Brukselkę można ugotować, przyrządzić na parze lub upiec. Najpopularniejsze jest gotowanie brukselki. Warto podkreślić, że to warzywo świetnie sprawdzi się w przypadku wielu popularnych dań — zarówno jako przekąska lub dodatek do bardziej wyrafinowanych dań obiadowych. Najprostszą formą jej podania będzie z pewnością zupa jarzynowa z brukselką, czy brukselka ze skwarkami. Niektórzy decydują się na dodanie jej do popularnych zapiekanek mięsno-warzywnych.

Kotlety mielone z brukselką
Kotlety mielone z brukselką - Pyszności; Foto Canva.com

Kiedy sezon na brukselkę?

W tym wszystkim niezwykle istotna jest odpowiedź na pytanie, kiedy można kupić świeżą brukselką i kiedy tak naprawdę rozpoczyna się sezon na brukselkę. Wersja mrożona jest dostępna przez cały rok, natomiast świeżą możesz kupić tylko przez kilka miesięcy. Właściwy sezon na brukselkę to czas jesienno-zimowy, a dokładniej okres od października do końca stycznia. W takiej sytuacji musisz jeszcze chwilę poczekać, nim wyruszysz na targ lub ulubionego warzywniaka.

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku