Sezon na brukselkę - kiedy wypada? Poznaj właściwości brukselki
Z brukselką jest tak, że jej gorzki posmak powoduje, że nie każdy ją lubi. Pomimo tego, że ma swoich zwolenników i przeciwników, to jej właściwości są nieocenione. Sprawdź szczegóły, związane z tym, kiedy wypada sezon na brukselkę i jakie właściwości oraz zastosowanie ma to warzywo. Powinna dość często gościć na stole w twoim domu.
27.07.2023 | aktual.: 19.10.2023 13:18
Każdy ma swoje ulubione warzywa. Są takie, które uwielbia niemal każdy, ale są i takie, które dzielą społeczeństwo. Do takiej kategorii, na pewno należy bakłażan czy brukselka. Jedni je uwielbiają, a inni nienawidzą. Jeśli weźmiemy pod uwagę brukselkę, to trzeba przyznać, że jest to warzywo pełne niezwykłych wartości. Zobacz, dlaczego warto jeść brukselkę i kiedy dokładnie wypada sezon na brukselkę.
Brukselka — co to za warzywo?
Na samym początku, dobrze jest uświadomić sobie, czym jest brukselka i poznać jej najważniejsze właściwości. Brukselka, znana także jako kapusta brukselska, powstała poprzez skrzyżowanie kapusty z jarmużem przez ogrodnika z Brukseli, co tłumaczy nazwę tego zielonego warzywa. Jej smak jest niezwykle wyrafinowany, chociaż czasem może być gorzka, co powoduje, że nie cieszy się zbyt wielką popularnością. Niemniej, jednak gdy jest odpowiednio przyrządzona, staje się niezwykle smakowita.
Warto również podkreślić, że brukselka jest bogata w składniki odżywcze niezbędne dla organizmu. Jest źródłem znacznej ilości białka roślinnego, przewyższając inne rośliny z rodziny kapustnych. Ponadto jest obfita w witaminę C i A, kwas foliowy oraz różnorodne minerały, takie jak potas, fosfor i żelazo. Co więcej, posiada właściwości antynowotworowe. Warto odkryć na nowo to warzywo, szczególnie wtedy, gdy wypada sezon na brukselkę. Brukselkę można łatwo przyrządzić, gotując, przygotowując na parze lub piekąc. Najprostszym sposobem jest gotowanie, które wymaga jedynie pięciu minut gotowania w osolonej wodzie.
Sezon na brukselkę — jak wykorzystać ją w swojej kuchni?
Brukselkę można ugotować, przyrządzić na parze lub upiec. Najpopularniejsze jest gotowanie brukselki. Warto podkreślić, że to warzywo świetnie sprawdzi się w przypadku wielu popularnych dań — zarówno jako przekąska lub dodatek do bardziej wyrafinowanych dań obiadowych. Najprostszą formą jej podania będzie z pewnością zupa jarzynowa z brukselką, czy brukselka ze skwarkami. Niektórzy decydują się na dodanie jej do popularnych zapiekanek mięsno-warzywnych.
Kiedy sezon na brukselkę?
W tym wszystkim niezwykle istotna jest odpowiedź na pytanie, kiedy można kupić świeżą brukselką i kiedy tak naprawdę rozpoczyna się sezon na brukselkę. Wersja mrożona jest dostępna przez cały rok, natomiast świeżą możesz kupić tylko przez kilka miesięcy. Właściwy sezon na brukselkę to czas jesienno-zimowy, a dokładniej okres od października do końca stycznia. W takiej sytuacji musisz jeszcze chwilę poczekać, nim wyruszysz na targ lub ulubionego warzywniaka.