PoradyKiedy solić ziemniaki podczas gotowania? Ile soli dodać?

Kiedy solić ziemniaki podczas gotowania? Ile soli dodać?

Wydawałoby się, że ugotować ziemniaki potrafi każdy z nas. Jednak okazuje się, że nie każdy z nas wie, kiedy i w jakiej ilość najlepiej dodać sól. Tak, aby nasze warzywa były wyjątkowo smaczne - nie za słone, ani nie mdłe.

Kiedy solić ziemniaki podczas gotowania Ile soli dodać - Pyszności; Foto: Canva.com
Kiedy solić ziemniaki podczas gotowania Ile soli dodać - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

07.07.2022 10:02

Najlepszy dodatek do dań obiadowych

Ziemniaki - Pyszności
Ziemniaki - Pyszności

Gotowane ziemniaki to popularny dodatek do dań obiadowych. Wspaniale smakują z dodatkiem masełka, soli i pietruszki. Poza tym są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy, że ugotujemy je w wodzie z dodatkiem soli. Moment dodania tego ostatniego składnika jest bardzo istotny. Oprócz tego, jego ilość również ma duże znaczenie. To właśnie dzięki niemu nasze warzywa są takie smaczne.

Kiedy dodać sól podczas, gdy gotujemy ziemniaki?

Wiele osób soli na początku, inni w połowie gotowania, a niektórzy pod koniec. W takim razie kiedy jest najlepszy moment na solenie? Okazuje się, że wodę solimy na początku - jeszcze przed włożeniem warzyw do garnka.

Oznacza to, że najpierw wlewamy wodę do garnka, następnie sypiemy sól, a do wrzącej wody dodajemy ziemniaki. W ten sposób sól dokładnie rozpuści się w wodzie, a warzywa w trakcie gotowania przejdą słonym smakiem.

Gotowanie ziemniaków - Ile soli dodać?

Sól - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Sól - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Oprócz tego często pojawia się pytanie - ile soli powinniśmy dodać? Na 3 litry wody najlepiej dodać 2 łyżeczki soli. Dzięki temu nasze warzywa nie będą ani za słone, ani mdłe w smaku. Taka ilość wody wystarczy na ugotowanie około jednego kilograma warzyw.

Jak długo powinniśmy gotować ziemniaki?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to, jak długo powinniśmy gotować ziemniaki. Jednak zazwyczaj potrzebujemy około 20 - 30 minut.  Niewielkie, młode ziemniaki mogą być gotowe już po 15 minutach gotowania. Jednak te starsze oraz większe z reguły potrzebują więcej czasu. Najlepiej pod koniec gotowania sprawdzić stan ziemniaków za pomocą widelca. Jeśli wejdzie gładko, oznacza to, że warzywo jest ugotowane.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pieczone ziemniaki w chrupiącej panierce krok po kroku. Danie idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad!

poradyziemniakisól