Kiedyś babcie często gotowały. To zupa, która działa jak balsam na jelita
W sezonie ogórkowym nie tylko świeże warzywa lądują na stołach. Powoli pojawiają się również ogórki małosolne i kiszone, z których można zrobić najlepszą zupę z czasów dzieciństwa. Wszyscy zajadają się ogórkową, ale mało kto tak naprawdę zdaje sobie z tego sprawę, jak dobrze wpływa ona na jelita. Ciekawe, czy babcia o tym wiedziała, gotując ją tak często.
Zupa ogórkowa to danie, które cieszy się sympatią wielu osób. Można ją przygotować zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej, a każda z nich smakuje wyśmienicie. Tradycjonaliści z pewnością docenią zupę gotowaną na żeberkach wieprzowych, podczas gdy wersja bezmięsna zyskuje na smaku dzięki porowi podsmażonemu na maśle.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Botwinkowa na bogato niczym dwudaniowy obiad. Podaj jak kiedyś robiła ją babcia
Tak zupa ogórkowa wpływa na organizm
Głównym składnikiem zupy są ogórki kiszone, które są pełne wartości odżywczych. Jednak, aby najbardziej z nich skorzystać, należy dodać je pod sam koniec gotowania zupy, ponieważ obróbka w wysokiej temperaturze znacznie zmniejsza ich właściwości probiotyczne. Takie ogórki są również źródłem błonnika, który wspiera pracę jelit, zapobiega zaparciom i poprawia przemianę materii. Błonnik działa jako naturalny prebiotyk, wspierając rozwój korzystnych bakterii jelitowych.
Dzięki ogórkom kiszonym, ale także innym warzywom, zupa jest pełna witamin z grupy B. Zawiera także mnóstwo witaminy C, magnezu i potasu. Jednak, aby zupa była rzeczywiście balsamem dla jelit, musisz zadbać o odpowiednią temperaturę podawania – ogórkowa nie może być zbyt gorąca, bo wtedy efekt może być odwrotny do oczekiwanego. Tylko przyjemnie ciepła zupa łagodzi podrażnione błony śluzowe jelit, przynosząc ulgę przy biegunce lub innych objawach zespołu jelita drażliwego.
Czy zupa z babcinego przepisu jest najzdrowsza?
Zdrowa wersja zupy ogórkowej niestety nie zawiera żeberek wieprzowych. Ale ich brak skutecznie zrekompensuje dodatek pora smażonego na maśle. Tłuszcz jest niezbędny, ponieważ wspomaga wchłanianie witamin, jednak nadmiar tłuszczów zwierzęcych może obciążać wątrobę i serce. Osoby z nietolerancją laktozy i zespołem jelita drażliwego powinny również unikać śmietany. Do zagęszczenia zupy można użyć niewielkiej ilości mąki pszennej.
Przepis na zdrową zupę ogórkową
Do zupy wykorzystaj domowy bulion warzywny. Bazą mogą być upieczone wcześniej warzywa, zblendowane i zamrożone na praktyczne kostki. W takiej formie idealnie sprawdzają się podczas gotować wielu różnych zup i sosów.
Składniki:
- 1 por,
- 2 łyżki masła,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- kawałek selera,
- 4 ziemniaki,
- 6 ogórków kiszonych,
- 2 litry bulionu warzywnego,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- sól, pieprz do smaku,
- opcjonalnie: łyżka mąki pszennej, pęczek koperku.
Wykonanie:
- Pokrój por w drobne paseczki.
- W garnku z grubym dnem roztop masło i dodaj posiekany por. Duś pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie dodaj marchew, pietruszkę i seler starte na tarce o grubych oczkach. Podsmaż chwilę, po czym zalej bulionem.
- Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj na małym ogniu do miękkości.
- Gdy warzywa będą miękkie, dodaj ogórki kiszone starte na tarce o grubszych oczkach wraz z kwaśną zalewą.
- Jeśli używasz mąki, rozmieszaj ją w zimnej wodzie, zahartuj bulionem i wymieszaj w zupie.
- Gotową zupę ogórkową posyp koperkiem.