Kiedyś była w Polsce rarytasem. Dziś mało kto po nią sięga, chociaż Włosi i Francusi wciąż się zajadają

Dziś na widok grasicy wiele osób krzywi się z niesmakiem, a szkoda. To zdrowe, wartościowe mięso, które w wielu krajach europejskich, nadal jest prawdziwym przysmakiem. Warto się do niego przekonać i odkryć jego unikalny smak oraz liczne korzyści zdrowotne.

Grasica przez lata była rarytasem w PolsceGrasica przez lata była rarytasem w Polsce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kristina Blokhin

Grasica to produkt, który przez lata był doceniany w polskiej kuchni, dziś jednak niemal całkowicie zniknął z naszych stołów. Jeszcze w pierwszej polskiej książce kucharskiej, "Compendium Ferculorum", znajdziemy przepisy z tego składnika.

We Włoszech i Francji grasica nadal uchodzi za rarytas, wykorzystywany w wykwintnych potrawach – od risotto, przez sałatki, aż po dania duszone. Jej delikatny, lekko mleczny smak oraz kremowa konsystencja sprawiają, że to wyjątkowy składnik o szerokim zastosowaniu kulinarnym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartacze - przepis na regionalne danie

Wartości odżywcze grasicy

Pod względem wartości odżywczych grasica to prawdziwa bomba witaminowa i mineralna, dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Dostarcza pełnowartościowego białka, niezbędnego do odbudowy tkanek i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest także bogata w witaminy z grupy B, zwłaszcza B12, B2, B5 i B6, które wspierają układ nerwowy, poprawiają metabolizm i pomagają w produkcji energii.

Dodatkowo zawiera ważne minerały, takie jak żelazo, cynk, potas i fosfor, które są kluczowe dla odporności, zdrowia kości, prawidłowego działania mięśni oraz produkcji czerwonych krwinek. Dzięki tym składnikom grasica wspiera także regenerację organizmu i utrzymanie dobrego samopoczucia na co dzień.

Zdrowotne właściwości grasicy

Grasica to także źródło kolagenu i elastyny, białek odpowiedzialnych za elastyczność i wytrzymałość skóry oraz stawów. Regularne spożywanie tego podrobu może wspomagać regenerację tkanek, wzmacniać odporność, a także korzystnie wpływać na wygląd skóry, redukując zmarszczki i poprawiając jej jędrność. Warto więc włączyć grasicę do diety nie tylko ze względu na smak, ale i na właściwości zdrowotne.

Kto powinien unikać grasicy?

Mimo licznych korzyści zdrowotnych grasica nie jest produktem dla każdego. Ze względu na wysoką zawartość cholesterolu powinni jej unikać osoby z problemami sercowo-naczyniowymi lub podwyższonym poziomem cholesterolu.

Najlepiej spożywać ją z umiarem, jako część zrównoważonej diety. Jeśli zdecydujemy się na przyrządzenie grasicy, warto pamiętać o odpowiednim przygotowaniu – dokładnym oczyszczeniu i namoczeniu – które pozwoli w pełni docenić jej wyjątkowy smak i wartości odżywcze.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥