Kiedyś była w Polsce rarytasem. Dziś mało kto po nią sięga, chociaż Włosi i Francusi wciąż się zajadają
Dziś na widok grasicy wiele osób krzywi się z niesmakiem, a szkoda. To zdrowe, wartościowe mięso, które w wielu krajach europejskich, nadal jest prawdziwym przysmakiem. Warto się do niego przekonać i odkryć jego unikalny smak oraz liczne korzyści zdrowotne.
Grasica to produkt, który przez lata był doceniany w polskiej kuchni, dziś jednak niemal całkowicie zniknął z naszych stołów. Jeszcze w pierwszej polskiej książce kucharskiej, "Compendium Ferculorum", znajdziemy przepisy z tego składnika.
We Włoszech i Francji grasica nadal uchodzi za rarytas, wykorzystywany w wykwintnych potrawach – od risotto, przez sałatki, aż po dania duszone. Jej delikatny, lekko mleczny smak oraz kremowa konsystencja sprawiają, że to wyjątkowy składnik o szerokim zastosowaniu kulinarnym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Wartości odżywcze grasicy
Pod względem wartości odżywczych grasica to prawdziwa bomba witaminowa i mineralna, dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Dostarcza pełnowartościowego białka, niezbędnego do odbudowy tkanek i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest także bogata w witaminy z grupy B, zwłaszcza B12, B2, B5 i B6, które wspierają układ nerwowy, poprawiają metabolizm i pomagają w produkcji energii.
Dodatkowo zawiera ważne minerały, takie jak żelazo, cynk, potas i fosfor, które są kluczowe dla odporności, zdrowia kości, prawidłowego działania mięśni oraz produkcji czerwonych krwinek. Dzięki tym składnikom grasica wspiera także regenerację organizmu i utrzymanie dobrego samopoczucia na co dzień.
Zdrowotne właściwości grasicy
Grasica to także źródło kolagenu i elastyny, białek odpowiedzialnych za elastyczność i wytrzymałość skóry oraz stawów. Regularne spożywanie tego podrobu może wspomagać regenerację tkanek, wzmacniać odporność, a także korzystnie wpływać na wygląd skóry, redukując zmarszczki i poprawiając jej jędrność. Warto więc włączyć grasicę do diety nie tylko ze względu na smak, ale i na właściwości zdrowotne.
Kto powinien unikać grasicy?
Mimo licznych korzyści zdrowotnych grasica nie jest produktem dla każdego. Ze względu na wysoką zawartość cholesterolu powinni jej unikać osoby z problemami sercowo-naczyniowymi lub podwyższonym poziomem cholesterolu.
Najlepiej spożywać ją z umiarem, jako część zrównoważonej diety. Jeśli zdecydujemy się na przyrządzenie grasicy, warto pamiętać o odpowiednim przygotowaniu – dokładnym oczyszczeniu i namoczeniu – które pozwoli w pełni docenić jej wyjątkowy smak i wartości odżywcze.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.