Piekąc kiełbasę w piekarniku, nie można zapomnieć o ważnym dodatku. Dzięki niemu wychodzi soczysta
Brak pomysłu na obiad? Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować pieczoną kiełbasę z cebulką na piwie. Jest prosta i szybka w przygotowaniu i wyróżnia się aromatem. Jeśli zastanawiasz się, jak piec kiełbasę, to służymy podpowiedzią.
Jak piec kiełbasę i o czym pamiętać?
Kiełbasa to mięsny przysmak, który przygotowujemy na wiele różnych sposobów. Najczęściej gotujemy ją na wodzie, smażymy na tłuszczu lub po prostu grillujemy. W związku z tym, że sezon grillowy należy uznać za zakończony, to pewnego rodzaju alternatywą w tym przypadku będzie kiełbasa pieczona w piekarniku. Jest soczysta, aromatyczna, a dodatek cebuli sprawi, że pokocha ją cała Twoja rodzina. Kiełbasa pieczona to nie tylko świetna propozycja na szybki obiad, ale również dobry pomysł na poczęstunek dla gości.
Z pewnością zastanawiasz się nad tym, jak piec kiełbasę, w jakiej temperaturze to robić i czy używać termoobiegu, czy funkcji grilla. Najprościej będzie tu użyć funkcji góra-dół lub grill i piec ją w temperaturze 180-190 stopni. Dobrze będzie najpierw posmarować ją marynatą, podlać niewielką ilością wody lub piwa i dodać pokrojoną w piórka cebulę. Piwo jest gwarancją soczystego mięsa. Pieczemy przez około 50 minut, bez przykrywki, do momentu zarumienienia się kiełbasy.
Jak piec kiełbasę w piekarniku?
To świetny pomysł na szybki obiad i alternatywa dla grilla. Co ważne, wszystkie składniki są łatwo dostępne, a smak tego dania zachwyci każdego, kto je spróbuje.
Składniki:
- 6 kiełbasek (ulubiony rodzaj - mogą być wieprzowe lub drobiowe)
- łyżka musztardy stołowej
- 3 cebule
- szklanka piwa
- łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta bazylii
- łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jak piec kiełbasę? To prostsze niż Ci się wydaje! Rozpoczynamy od pokrojenia cebuli w piórka, którą następnie podsmażamy na maśle na rozgrzanej patelni. Dodajemy do niej musztardę, bazylię, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Po wymieszaniu dolewamy szklankę piwa. Mieszankę cebulową z piwem dusimy przez około 8 minut, aby złocisty trunek nieco odparował. Kolejny krok to przygotowanie naczynia żaroodpornego. Na dnie układamy połowę cebuli i układamy na niej ponacinaną kiełbasę. Pozostałą na patelni cebulę wykładamy na kiełbaski.
Przystępujemy do pieczenia. Kiełbasę dobrze jest piec, zgodnie z powyższymi wskazówkami, czyli w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza. Najlepsza będzie funkcja góra-dół lub grill. Nasze danie będzie gotowe po około 50 minutach. Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję termoobiegu, gdy chcemy uzyskać efekt podpieczonej skórki. Smacznego!
A co powiesz na zapiekane kiełbaski w cieście z serem camembert? Zobacz przepis na naszym kanale YouTube: