WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Piekąc kiełbasę w piekarniku, nie można zapomnieć o ważnym dodatku. Dzięki niemu wychodzi soczysta

Brak pomysłu na obiad? Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować pieczoną kiełbasę z cebulką na piwie. Jest prosta i szybka w przygotowaniu i wyróżnia się aromatem. Jeśli zastanawiasz się, jak piec kiełbasę, to służymy podpowiedzią.

Kiełbasa pieczona z cebuląKiełbasa pieczona z cebulą - Pyszności; Foto: Canva
Karol Wiak

Jak piec kiełbasę i o czym pamiętać?

Kiełbasa to mięsny przysmak, który przygotowujemy na wiele różnych sposobów. Najczęściej gotujemy ją na wodzie, smażymy na tłuszczu lub po prostu grillujemy. W związku z tym, że sezon grillowy należy uznać za zakończony, to pewnego rodzaju alternatywą w tym przypadku będzie kiełbasa pieczona w piekarniku. Jest soczysta, aromatyczna, a dodatek cebuli sprawi, że pokocha ją cała Twoja rodzina. Kiełbasa pieczona to nie tylko świetna propozycja na szybki obiad, ale również dobry pomysł na poczęstunek dla gości.

Obrazek
Kiełbasa - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Z pewnością zastanawiasz się nad tym, jak piec kiełbasę, w jakiej temperaturze to robić i czy używać termoobiegu, czy funkcji grilla. Najprościej będzie tu użyć funkcji góra-dół lub grill i piec ją w temperaturze 180-190 stopni. Dobrze będzie najpierw posmarować ją marynatą, podlać niewielką ilością wody lub piwa i dodać pokrojoną w piórka cebulę. Piwo jest gwarancją soczystego mięsa. Pieczemy przez około 50 minut, bez przykrywki, do momentu zarumienienia się kiełbasy.

Jak piec kiełbasę w piekarniku?

To świetny pomysł na szybki obiad i alternatywa dla grilla. Co ważne, wszystkie składniki są łatwo dostępne, a smak tego dania zachwyci każdego, kto je spróbuje.

Składniki:

  • 6 kiełbasek (ulubiony rodzaj - mogą być wieprzowe lub drobiowe)
  • łyżka musztardy stołowej
  • 3 cebule
  • szklanka piwa
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta bazylii
  • łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jak piec kiełbasę? To prostsze niż Ci się wydaje! Rozpoczynamy od pokrojenia cebuli w piórka, którą następnie podsmażamy na maśle na rozgrzanej patelni. Dodajemy do niej musztardę, bazylię, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Po wymieszaniu dolewamy szklankę piwa. Mieszankę cebulową z piwem dusimy przez około 8 minut, aby złocisty trunek nieco odparował. Kolejny krok to przygotowanie naczynia żaroodpornego. Na dnie układamy połowę cebuli i układamy na niej ponacinaną kiełbasę. Pozostałą na patelni cebulę wykładamy na kiełbaski.

Obrazek
Piekarnik - Pyszności; Foto: Canva.com

Przystępujemy do pieczenia. Kiełbasę dobrze jest piec, zgodnie z powyższymi wskazówkami, czyli w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza. Najlepsza będzie funkcja góra-dół lub grill. Nasze danie będzie gotowe po około 50 minutach. Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję termoobiegu, gdy chcemy uzyskać efekt podpieczonej skórki. Smacznego!

A co powiesz na zapiekane kiełbaski w cieście z serem camembert? Zobacz przepis na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji