Czy można jeść kiełbasę, na której pojawił się biały nalot?

Kiełbasa często gości w naszej lodówce. Zdarza się, że podczas przechowywania tego produktu, pojawia się na nim biały nalot. Czy można jeść kiełbasę, na której zauważymy takie zmiany?

Kiełbasa – idealny produkt na obiad i śniadanie

Polska kiełbasa to wyjątkowo pyszny produkt znany na całym świecie. Plasterki kiełbasy idealnie sprawdzą się jako dodatek do kanapki. Natomiast pieczona kiełbasa to świetny pomysł na obiad.

Zazwyczaj kiełbasa charakteryzuje się brązową barwą. Wyjątkiem jest biała kiełbasa, która odznacza się lekko szarym kolorem. A co należy zrobić w przypadku, gdy na naszej kiełbasie znajduje się biały nalot?

Czy można jeść kiełbasę, na której pojawił się biały nalot?

Pojawienie się białego nalotu na kiełbasie to dobry znak. Często można go dostrzec podczas przechowywania produktu w lodówce. Jest to związane z krystalizacją białka i soli, które znajdują się w kiełbasie. Kiełbasa z białym nalotem jest całkowicie bezpieczna do jedzenia.

Jak wygląda pleśń na kiełbasie?

W przypadku, gdy na naszej kiełbasie pojawi się pleśń, należy ją jak najszybciej wyrzucić. Pleśń charakteryzuje się szarą, zieloną bądź niebieską barwą oraz nieregularnym kształtem. Często występuje punktowo.

Poza tym, jeśli powierzchnia kiełbasy jest śliska, a jej zapach zjełczały, oznacza to, że produkt jest zepsuty. Nic już jej nie uratuje. Należy pamiętać, żeby zawsze przed jedzeniem kiełbasy dokładnie sprawdzić jej wygląd i zapach.

Jak przechowywać kiełbasę?

Czy można jeść kiełbasę, na której pojawił się biały nalot?

pixabay.com

Kiełbasa powinna być przechowywana w niskich temperaturach, wynoszących około 2 – 7 stop. C. Najczęściej kiełbasę trzymamy tak jak inne wędliny, w lodówce. W takiej sytuacji należy pamiętać, aby produkt był zapakowany w opakowania zapewniające dostęp powietrza np. w pergamin. Dobrym rozwiązaniem jest również zastosowanie ściereczki.

W takich warunkach kiełbasę należy przechowywać maksymalnie 3 dni. Po tym czasie produkt może nie być już zdatny do spożycia.

Jeśli będziemy prawidłowo przechowywać nasze produkty, to z pewnością unikniemy pleśni. Pamiętajmy też o tym, że biały nalot na kiełbasie nie oznacza niczego złego. Produkt możemy zjeść ze smakiem!

Polecamy nasze pyszne kiełbaski w cieście francuskim!

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×