Czy na pewno można jeść kiełkujące ziemniaki? Ekspertka dokładnie tłumaczy

Problem kiełkujących ziemniaków jest często wynikiem ich zbyt długiego przechowywania. Dla niektórych osób jest to sygnał, że ziemniaki nie są już odpowiednie do spożycia, podczas gdy inni nadal je konsumują, po uprzednim usunięciu kiełków. Która z tych grup ma rację? Prof. Danuta Kołożyn-Krajewska, ekspertka w tej dziedzinie, podjęła się wyjaśnienia tej kwestii.

Czy na pewno można jeść kiełkujące ziemniaki? Ekspertka dokładnie tłumaczyCzy na pewno można jeść kiełkujące ziemniaki? Ekspertka dokładnie tłumaczy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Ziemniaki, które były przechowywane przez dłuższy czas, często zaczynają kiełkować. Niektórzy uważają, że są wówczas całkowicie bezpieczne do spożycia, pod warunkiem usunięcia kiełków. Inni z kolei sądzą, że ziemniaki porośnięte kiełkami powinny być wyrzucane, ponieważ mogą być toksyczne i prowadzić do zatruć pokarmowych. Taka opinia wynika z faktu, że kiełki ziemniaków zawierają solaninę, substancję toksyczną dla naszego organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini deserki z owocami robię co chwilę. Wszyscy się nimi zajadają

Kiełkujące są ziemniaki do wyrzucenia?

Czy zatem najlepszym rozwiązaniem jest wyrzucenie kiełkujących ziemniaków? Prof. Danuta Kołożyn-Krajewska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie, w rozmowie z portalem Medycyna Praktyczna, wyjaśnia, że kiełkowanie ziemniaków nie jest jednoznaczne z tym, że nie nadają się one do spożycia.

- Można jeść takie ziemniaki, ale bez kiełków. Kiełków należy się pozbyć, ponieważ zawierają solaninę. Solanina to toksyczny związek chemiczny - tłumaczy prof. Danuta Kołożyn-Krajewska.

Solanina to naturalny alkaloid, który występuje w ziemniakach i niektórych innych roślinach z rodziny psiankowatych, takich jak pomidory, bakłażany, papryka i szpinak. Jej spożycie w dużych ilościach jest szkodliwe dla zdrowia i może prowadzić do negatywnych skutków zdrowotnych. Toksyczna dawka solaniny dla człowieka wynosi około 300 mg. Najczęściej przedawkowanie solaniny powoduje zaburzenia żołądkowo-jelitowe, takie jak biegunka, wymioty, mdłości.

Zielone ziemniaki: Czy można je gotować?

Prof. Kołożyn-Krajewska zwraca również uwagę, że nie powinniśmy spożywać ziemniaków, które nabrały zielonej barwy. Często słyszy się, że wystarczy odkroić zielone części, aby bezpiecznie zjeść resztę bulwy. Jednak zdaniem ekspertki, nie jest to bezpieczna praktyka. Podkreśla przy tym, że choć zajmuje się naukowo problemem marnowania żywności, to jednak uważa, że jedzenie, które jest spleśniałe lub może zagrażać zdrowiu, powinno być wyrzucane.

- Kiedy ziemniaki są zielone, to znaczy, że wytworzyła się solanina. Nie powinno się spożywać zielonych ziemniaków. Takie ziemniaki trzeba wyrzucić. Nawet jeśli pozbędziemy się zielonego, to solanina pozostanie - tłumaczy. - Od ponad 10 lat zajmuję się naukowo problemem marnowania żywności, prowadzę szkolenia z procedur niemarnowania żywności, jestem zaangażowana w to całym sercem, ale kiedy coś spleśnieje, to wyrzucam - dodaje.

Na koniec, naukowczyni radzi, aby nie sięgać po importowane młode ziemniaki, ale poczekać, aż na rynku pojawią się polskie. Zaleca także, aby nie obierać pierwszych kartofli w ogóle lub robić to bardzo cieniutko.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej