Czy na pewno można jeść kiełkujące ziemniaki? Ekspertka dokładnie tłumaczy

Problem kiełkujących ziemniaków jest często wynikiem ich zbyt długiego przechowywania. Dla niektórych osób jest to sygnał, że ziemniaki nie są już odpowiednie do spożycia, podczas gdy inni nadal je konsumują, po uprzednim usunięciu kiełków. Która z tych grup ma rację? Prof. Danuta Kołożyn-Krajewska, ekspertka w tej dziedzinie, podjęła się wyjaśnienia tej kwestii.

Czy na pewno można jeść kiełkujące ziemniaki? Ekspertka dokładnie tłumaczyCzy na pewno można jeść kiełkujące ziemniaki? Ekspertka dokładnie tłumaczy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Ziemniaki, które były przechowywane przez dłuższy czas, często zaczynają kiełkować. Niektórzy uważają, że są wówczas całkowicie bezpieczne do spożycia, pod warunkiem usunięcia kiełków. Inni z kolei sądzą, że ziemniaki porośnięte kiełkami powinny być wyrzucane, ponieważ mogą być toksyczne i prowadzić do zatruć pokarmowych. Taka opinia wynika z faktu, że kiełki ziemniaków zawierają solaninę, substancję toksyczną dla naszego organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini deserki z owocami robię co chwilę. Wszyscy się nimi zajadają

Kiełkujące są ziemniaki do wyrzucenia?

Czy zatem najlepszym rozwiązaniem jest wyrzucenie kiełkujących ziemniaków? Prof. Danuta Kołożyn-Krajewska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie, w rozmowie z portalem Medycyna Praktyczna, wyjaśnia, że kiełkowanie ziemniaków nie jest jednoznaczne z tym, że nie nadają się one do spożycia.

- Można jeść takie ziemniaki, ale bez kiełków. Kiełków należy się pozbyć, ponieważ zawierają solaninę. Solanina to toksyczny związek chemiczny - tłumaczy prof. Danuta Kołożyn-Krajewska.

Solanina to naturalny alkaloid, który występuje w ziemniakach i niektórych innych roślinach z rodziny psiankowatych, takich jak pomidory, bakłażany, papryka i szpinak. Jej spożycie w dużych ilościach jest szkodliwe dla zdrowia i może prowadzić do negatywnych skutków zdrowotnych. Toksyczna dawka solaniny dla człowieka wynosi około 300 mg. Najczęściej przedawkowanie solaniny powoduje zaburzenia żołądkowo-jelitowe, takie jak biegunka, wymioty, mdłości.

Zielone ziemniaki: Czy można je gotować?

Prof. Kołożyn-Krajewska zwraca również uwagę, że nie powinniśmy spożywać ziemniaków, które nabrały zielonej barwy. Często słyszy się, że wystarczy odkroić zielone części, aby bezpiecznie zjeść resztę bulwy. Jednak zdaniem ekspertki, nie jest to bezpieczna praktyka. Podkreśla przy tym, że choć zajmuje się naukowo problemem marnowania żywności, to jednak uważa, że jedzenie, które jest spleśniałe lub może zagrażać zdrowiu, powinno być wyrzucane.

- Kiedy ziemniaki są zielone, to znaczy, że wytworzyła się solanina. Nie powinno się spożywać zielonych ziemniaków. Takie ziemniaki trzeba wyrzucić. Nawet jeśli pozbędziemy się zielonego, to solanina pozostanie - tłumaczy. - Od ponad 10 lat zajmuję się naukowo problemem marnowania żywności, prowadzę szkolenia z procedur niemarnowania żywności, jestem zaangażowana w to całym sercem, ale kiedy coś spleśnieje, to wyrzucam - dodaje.

Na koniec, naukowczyni radzi, aby nie sięgać po importowane młode ziemniaki, ale poczekać, aż na rynku pojawią się polskie. Zaleca także, aby nie obierać pierwszych kartofli w ogóle lub robić to bardzo cieniutko.

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył