Co oznacza biały nalot na czekoladzie? Czy można ją nadal jeść?

Z pewnością nie raz zauważyliście biały nalot na czekoladzie. Pewnie tak jak większość, wyrzucaliście ją prosto do kosza. Boimy się, że produkt w takim stanie może nam zaszkodzić. Biały nalot pojawia się przede wszystkim wtedy, gdy słodycze nie były właściwie przechowywane. Co dokładnie oznacza biały nalot na czekoladzie? Wyjaśnimy wszystko krok po kroku.

Obrazek
Paulina

Co oznacza biały nalot na czekoladzie?

Czekolada to produkt bardzo wrażliwy na zmiany temperaturyJeśli czekolada początkowo zostanie lekko podgrzana, po czym włożymy ją do lodówki, nie powinien zdziwić nas fakt, że powstanie nam biały nalot. Ten charakterystyczny osad składa się z mikroskopijnych cząsteczek tłuszczu zawartego w czekoladzie, który np. po roztopieniu już nie powrócił do swojej pierwotnej formy i jest dla nas widoczny właśnie w formie charakterystycznego nalotu.

Obrazek
Czekolada z orzechami - Pyszności / Źródło: pixabay.com

Co oznacza biały nalot na czekoladzie? Czy nadaj można ją jeść?

To nic strasznego! Taka czekolada może być przez nas spokojnie zjedzona, nie ma się czym martwić. Taki produkt ma jedynie mniejsze walory estetyczne, jednak nie jest szkodliwy, ani w żaden sposób nie zagraża naszemu zdrowiu. Możemy zjeść go bez obaw.

Właściwości czekolady

Świetną wiadomość dla miłośników tego przysmaku. Czekolada nie tylko poprawia układ sercowo-naczyniowy, ale również wpływa na nasz pozytywny nastrój. Pewnie nie raz poprawiła nam humor. Dodatkowo wiemy, że umiarkowane spożycie gorzkiej czekolady może zmniejszać ryzyko powstawania miażdżycy. Coraz więcej słyszy się o przeciwzapalnym działaniu czekolady. Niestety wielu osób zmaga się z chorobami, które generują przewlekły stan zapalny w naszym organizmie. Tutaj dobrej jakości czekolada, w odpowiednich ilościach może być dobrym produktem w naszej diecie.

Obrazek

Ile czekolady można jeść dziennie?

Zaleca się nie przekraczać 20 g dziennie, czyli około 1/5 tabliczki gorzkiej czekolady. Najlepsze są czekolady, w których mamy dużą zawartość kakao. Korzystny wpływ będą miały już te z 60% kakao. Wiadomo, że nie jest to łatwe by zjeść jej tak mało, bo czekolada najlepiej smakuje w całości.

Jedną z naszych propozycji na wykorzystanie czekolady są kubeczki z czekolady, które możesz wypełnić pysznym nadzieniem. Sprawdź przepis na naszym YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej