Co oznacza biały nalot na czekoladzie? Czy można ją nadal jeść?
Z pewnością nie raz zauważyliście biały nalot na czekoladzie. Pewnie tak jak większość, wyrzucaliście ją prosto do kosza. Boimy się, że produkt w takim stanie może nam zaszkodzić. Biały nalot pojawia się przede wszystkim wtedy, gdy słodycze nie były właściwie przechowywane. Co dokładnie oznacza biały nalot na czekoladzie? Wyjaśnimy wszystko krok po kroku.
10.07.2022 17:55
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Co oznacza biały nalot na czekoladzie?
Czekolada to produkt bardzo wrażliwy na zmiany temperaturyJeśli czekolada początkowo zostanie lekko podgrzana, po czym włożymy ją do lodówki, nie powinien zdziwić nas fakt, że powstanie nam biały nalot. Ten charakterystyczny osad składa się z mikroskopijnych cząsteczek tłuszczu zawartego w czekoladzie, który np. po roztopieniu już nie powrócił do swojej pierwotnej formy i jest dla nas widoczny właśnie w formie charakterystycznego nalotu.
Co oznacza biały nalot na czekoladzie? Czy nadaj można ją jeść?
To nic strasznego! Taka czekolada może być przez nas spokojnie zjedzona, nie ma się czym martwić. Taki produkt ma jedynie mniejsze walory estetyczne, jednak nie jest szkodliwy, ani w żaden sposób nie zagraża naszemu zdrowiu. Możemy zjeść go bez obaw.
Właściwości czekolady
Świetną wiadomość dla miłośników tego przysmaku. Czekolada nie tylko poprawia układ sercowo-naczyniowy, ale również wpływa na nasz pozytywny nastrój. Pewnie nie raz poprawiła nam humor. Dodatkowo wiemy, że umiarkowane spożycie gorzkiej czekolady może zmniejszać ryzyko powstawania miażdżycy. Coraz więcej słyszy się o przeciwzapalnym działaniu czekolady. Niestety wielu osób zmaga się z chorobami, które generują przewlekły stan zapalny w naszym organizmie. Tutaj dobrej jakości czekolada, w odpowiednich ilościach może być dobrym produktem w naszej diecie.
Ile czekolady można jeść dziennie?
Zaleca się nie przekraczać 20 g dziennie, czyli około 1/5 tabliczki gorzkiej czekolady. Najlepsze są czekolady, w których mamy dużą zawartość kakao. Korzystny wpływ będą miały już te z 60% kakao. Wiadomo, że nie jest to łatwe by zjeść jej tak mało, bo czekolada najlepiej smakuje w całości.
Jedną z naszych propozycji na wykorzystanie czekolady są kubeczki z czekolady, które możesz wypełnić pysznym nadzieniem. Sprawdź przepis na naszym YouTube.