Co oznacza biały nalot na ogórkach kiszonych? Czy można je jeść?

Co oznacza biały nalot na ogórkach kiszonych? Jako, że pojawia się on stosunkowo często, warto wiedzieć, czy może nam zaszkodzić i jaką ma funkcję.

Obrazek
Agnieszka

Często zdarza się, że na ogórkach kiszonych pojawia się biały nalot. Wiele osób zastanawia się wtedy, czy można takie ogórki spożywać. Nic nie stoi na przeszkodzie, ponieważ jest to bardzo dobry znak! Biały nalot to pożyteczne dla naszego organizmu bakterie kwasu mlekowego.

Obrazek

Bakterie kwasu mlekowego, a nasze zdrowie

Bakterie kwasu mlekowego odgrywają bardzo pozytywną rolę w naszym organizmie. Te cenne probiotyki regulują działanie naszego układu pokarmowego oraz hamują rozwój szkodliwych bakterii. Zaleca się spożywać produkty bogate w bakterie kwasu mlekowego wszystkim osobom zmagającym się z dolegliwościami układu pokarmowego.

Oprócz tego probiotyki te wspomagają kurację infekcji intymnych, infekcji dróg moczowych oraz reakcji alergicznych. Ich dobroczynne działanie może docenić każdy, kto leczył stan zapalny jelit.

Bakterie kwasu mlekowego wzmacniają nasz układ odpornościowy. W związku z tym powinniśmy je spożywać codziennie, chociażby w postaci pysznych ogórków kiszonych!

Co oznacza biały nalot na ogórkach kiszonych?

Zdarza się również, że w słoiku z ogórkami kiszonymi pojawi się biały kożuch. Jest to tak zwany kożuch fermentacyjny i powstaje również w wyniku działania bakterii kwasu mlekowego. Wyglądem przypomina grubą, białą folię.

Warto wiedzieć, że sam kożuch nie działa negatywnie na nasz organizm. Jeśli jednak pojawi się w naszym słoiku, najlepiej go usunąć np. łyżką bądź wymieszać z resztą płynu. W przeciwnym razie kożuch ten może wpłynąć na kwasowość naszego przetworu.  Co w konsekwencji wpłynie negatywnie na nasze ogórki, które szybko się zepsują.

Obrazek

Jak wygląda pleśń na ogórkach?

Czasami na ogórkach pojawia się pleśń. Takiego produktu już nie powinniśmy spożywać. Pleśń zazwyczaj występuje punktowo. Charakteryzuje się niejednorodnym kolorem, może być zielona, niebieska lub szara. Jej struktura także znacząco różni się od białego kożucha, czy nalotu. Zazwyczaj jest grubsza i przybiera formę włochatej narośli.

Od teraz śmiało jedz ogórki z białym nalotem. Zawsze dokładnie obserwuj produkt, który spożywasz. Pamiętaj, że żywność zanieczyszczona pleśnią nie powinna być spożywana!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi