To błąd podczas grillowania kiełbasy. Kucharz wyjaśnia, jak powinno się to robić
Kiełbasa musi zawsze wylądować na grillowym ruszcie. Bez niej, zdaniem wielu osób, nie ma nawet co myśleć o udanej imprezie w ogrodzie. Niemalże każdy nacina kiełbasę przed podgrzaniem. Okazuje się, że to... błąd. Pewien kucharz wyjaśnił, w jaki sposób powinniśmy przygotowywać mięso na grilla.
Grillowanie kojarzy się z latem i ciepłymi wieczorami. Na ruszcie pieczą się karkówki, boczek, ale najważniejsza jest on. Kiełbasa musi być nacięta - tak się przynajmniej nam zawsze wydawało. Wtedy idealnie się dopiecze i smakuje nieziemsko, prawda? No właśnie, nie do końca tak jest. Kucharz wytłumaczył, dlaczego to jest ogromny błąd.
Kiełbasa na grilla. Całe życie robiliśmy to źle
Co jest nie tak z tym sposobem przygotowywania mięsa? Zdaniem kucharza z kanału Home Food Kryger - bardzo wiele. Najbardziej istotny jest fakt, że taka kiełbaska przestaje być smaczna. Wiele osób może to zdziwić, ale faktycznie nacinanie sprawia, że traci ona największe walory smakowe. Ponadto tłuszcz wypłynie z wyrobu, co sprawi, że w ostatecznym rozrachunku mięso będzie suche.
Jak więc przygotować idealną kiełbasę? Ekspert podzielił się tą tajemną wiedzą i pokazał cały proces na filmiku. Jego wskazówki na pewno przydadzą nam się przy kolejnym grillu. Warto z nich skorzystać.
Jak zrobić dobrą kiełbasę na grilla?
Wystarczy wykonać najprostszą rzecz - rozgrzać ruszt i położyć na nim doprawioną według uznania kiełbasę. Ta, którą przygotował kucharz na relacji na żywo wyglądała wspaniale i była idealnie wypieczona. Teraz pozostaje pytanie: jak długo trzeba grillować? Odpowiedź "to zależy" będzie idealna. Ważnych jest kilka czynników, między innymi:
- grubość,
- stopień rozgrzania grilla.
Najczęściej jednak mówi się o 10-15 minutach na średnim ogniu. Wtedy kiełbasa wyjdzie perfekcyjna. Jeśli jednak chcemy nadal ją nacinać, musimy mieć na uwadze, że możemy się najzwyczajniej w świecie poparzyć. Tłuszcz się bardzo szybko rozgrzewa i często pryska. Zdarza się to nawet wtedy, gdy po prostu kroimy kiełbasę. Aby tego uniknąć, musimy bardzo uważać.