PoradyTo błąd podczas grillowania kiełbasy. Kucharz wyjaśnia, jak powinno się to robić

To błąd podczas grillowania kiełbasy. Kucharz wyjaśnia, jak powinno się to robić

Kiełbasa na grilla nie powinna być nacinana (ADOBE)
Kiełbasa na grilla nie powinna być nacinana (ADOBE)
25.06.2023 10:15, aktualizacja: 25.06.2023 10:34

Kiełbasa musi zawsze wylądować na grillowym ruszcie. Bez niej, zdaniem wielu osób, nie ma nawet co myśleć o udanej imprezie w ogrodzie. Niemalże każdy nacina kiełbasę przed podgrzaniem. Okazuje się, że to... błąd. Pewien kucharz wyjaśnił, w jaki sposób powinniśmy przygotowywać mięso na grilla.

Grillowanie kojarzy się z latem i ciepłymi wieczorami. Na ruszcie pieczą się karkówki, boczek, ale najważniejsza jest on. Kiełbasa musi być nacięta - tak się przynajmniej nam zawsze wydawało. Wtedy idealnie się dopiecze i smakuje nieziemsko, prawda? No właśnie, nie do końca tak jest. Kucharz wytłumaczył, dlaczego to jest ogromny błąd.

Kiełbasa na grilla. Całe życie robiliśmy to źle

Co jest nie tak z tym sposobem przygotowywania mięsa? Zdaniem kucharza z kanału Home Food Kryger - bardzo wiele. Najbardziej istotny jest fakt, że taka kiełbaska przestaje być smaczna. Wiele osób może to zdziwić, ale faktycznie nacinanie sprawia, że traci ona największe walory smakowe. Ponadto tłuszcz wypłynie z wyrobu, co sprawi, że w ostatecznym rozrachunku mięso będzie suche.

Jak więc przygotować idealną kiełbasę? Ekspert podzielił się tą tajemną wiedzą i pokazał cały proces na filmiku. Jego wskazówki na pewno przydadzą nam się przy kolejnym grillu. Warto z nich skorzystać.

Kiełbasa (pexels)
Kiełbasa (pexels)

Jak zrobić dobrą kiełbasę na grilla?

Wystarczy wykonać najprostszą rzecz - rozgrzać ruszt i położyć na nim doprawioną według uznania kiełbasę. Ta, którą przygotował kucharz na relacji na żywo wyglądała wspaniale i była idealnie wypieczona. Teraz pozostaje pytanie: jak długo trzeba grillować? Odpowiedź "to zależy" będzie idealna. Ważnych jest kilka czynników, między innymi:

  • grubość,
  • stopień rozgrzania grilla.

Najczęściej jednak mówi się o 10-15 minutach na średnim ogniu. Wtedy kiełbasa wyjdzie perfekcyjna. Jeśli jednak chcemy nadal ją nacinać, musimy mieć na uwadze, że możemy się najzwyczajniej w świecie poparzyć. Tłuszcz się bardzo szybko rozgrzewa i często pryska. Zdarza się to nawet wtedy, gdy po prostu kroimy kiełbasę. Aby tego uniknąć, musimy bardzo uważać.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także