To błąd podczas grillowania kiełbasy. Kucharz wyjaśnia, jak powinno się to robić

Kiełbasa musi zawsze wylądować na grillowym ruszcie. Bez niej, zdaniem wielu osób, nie ma nawet co myśleć o udanej imprezie w ogrodzie. Niemalże każdy nacina kiełbasę przed podgrzaniem. Okazuje się, że to... błąd. Pewien kucharz wyjaśnił, w jaki sposób powinniśmy przygotowywać mięso na grilla.

ObrazekKiełbasa na grilla nie powinna być nacinana (ADOBE)
Paulina Hermann

Grillowanie kojarzy się z latem i ciepłymi wieczorami. Na ruszcie pieczą się karkówki, boczek, ale najważniejsza jest on. Kiełbasa musi być nacięta - tak się przynajmniej nam zawsze wydawało. Wtedy idealnie się dopiecze i smakuje nieziemsko, prawda? No właśnie, nie do końca tak jest. Kucharz wytłumaczył, dlaczego to jest ogromny błąd.

Kiełbasa na grilla. Całe życie robiliśmy to źle

Co jest nie tak z tym sposobem przygotowywania mięsa? Zdaniem kucharza z kanału Home Food Kryger - bardzo wiele. Najbardziej istotny jest fakt, że taka kiełbaska przestaje być smaczna. Wiele osób może to zdziwić, ale faktycznie nacinanie sprawia, że traci ona największe walory smakowe. Ponadto tłuszcz wypłynie z wyrobu, co sprawi, że w ostatecznym rozrachunku mięso będzie suche.

Jak więc przygotować idealną kiełbasę? Ekspert podzielił się tą tajemną wiedzą i pokazał cały proces na filmiku. Jego wskazówki na pewno przydadzą nam się przy kolejnym grillu. Warto z nich skorzystać.

Obrazek
Kiełbasa (pexels)

Jak zrobić dobrą kiełbasę na grilla?

Wystarczy wykonać najprostszą rzecz - rozgrzać ruszt i położyć na nim doprawioną według uznania kiełbasę. Ta, którą przygotował kucharz na relacji na żywo wyglądała wspaniale i była idealnie wypieczona. Teraz pozostaje pytanie: jak długo trzeba grillować? Odpowiedź "to zależy" będzie idealna. Ważnych jest kilka czynników, między innymi:

  • grubość,
  • stopień rozgrzania grilla.

Najczęściej jednak mówi się o 10-15 minutach na średnim ogniu. Wtedy kiełbasa wyjdzie perfekcyjna. Jeśli jednak chcemy nadal ją nacinać, musimy mieć na uwadze, że możemy się najzwyczajniej w świecie poparzyć. Tłuszcz się bardzo szybko rozgrzewa i często pryska. Zdarza się to nawet wtedy, gdy po prostu kroimy kiełbasę. Aby tego uniknąć, musimy bardzo uważać.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej