Klasyczna babka cytrynowa z cukrem pudrem. Wyrośnie jak marzenie

Na wielkanocnym stole obowiązkowo pojawiają się pyszne, domowe ciasta. Jednym z symboli tych świąt jest babka. Ten prosty przepis pozwoli wyczarować idealnie puszyste i aromatyczne ciasto.

Babka cytrynowaBabka cytrynowa
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul
SKOMENTUJ

Babka cytrynowa jest nie tylko smacznym deserem, ale także symbolem wiosennego odrodzenia i świeżości. Puszyste jak chmurka ciasto połączone z rześką nutą cytrusów świetnie sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc. Odpowiednio przygotowana szybko wygryzie nawet uwielbiany przez wielu sernik. To idealne ciasto dla tych, którzy lubią wilgotne i aromatyczne desery.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klasyczna babka cytrynowa z cukrem pudrem. Wyrośnie jak marzenie

Przepis na babkę cytrynową

Przygotowanie babki cytrynowej jest naprawdę proste, a krótka lista składników zachęci nawet tych, którzy na co dzień posiłkują się wypiekami z pobliskiej cukierni. Skórka cytrynowa oraz ekstrakt dodają świeżości i lekkości, a maślane ciasto zachwyca delikatnością. Mąka ziemniaczana ma właściwości spulchniające i zagęszczające, dzięki temu świąteczna babka jest bardzo puszysta.

Babka cytrynowa zachwyca smakiem
Babka cytrynowa zachwyca smakiem © Pyszności

Jeśli trzymasz jajka w lodówce, wyjmij je wcześniej, by złapały pokojową temperaturę. Łatwiej połączą się z cukrem oraz mąką, a ciasto będzie jednolite i gładkie. Przed starciem skórki pamiętaj o tym, by owoc dobrze sparzyć. Uważaj na białe błony — są gorzkie i mogą zepsuć smak.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 200 g cukru,
  • 150 g mąki pszennej tortowej,
  • 120 g skrobi ziemniaczanej,
  • 200 g masła,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 cytryna - skórka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj całość na puszystą, jasną masę. Zajmie to kilka minut, ale dzięki temu babka będzie puszysta.

Jajka ubite z cukrem
Jajka ubite z cukrem © Pyszności

Krok 2. Do masy jajecznej przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz skrobię ziemniaczaną. Wymieszaj do połączenia składników, najlepiej drewnianą szpatułką.

Masa na babkę
Masa na babkę © Pyszności

Krok 3. Następnie wlej roztopione masło, ekstrakt cytrynowy oraz skórkę startą z cytryny i wymieszaj. Przelej do formy na babkę wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na około 40 minut.

Babka gotowa do pieczenia
Babka gotowa do pieczenia © Pyszności

Krok 4. Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Wyciągnij z formy i udekoruj cukrem pudrem. Możesz sięgnąć także po lukier. Smacznego!

Babka cytrynowa
Babka cytrynowa © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje
Przeganiamy z parapetów. Dawniej były prawdziwym rarytasem
Przeganiamy z parapetów. Dawniej były prawdziwym rarytasem