Klasyczna babka cytrynowa z cukrem pudrem. Wyrośnie jak marzenie
Na wielkanocnym stole obowiązkowo pojawiają się pyszne, domowe ciasta. Jednym z symboli tych świąt jest babka. Ten prosty przepis pozwoli wyczarować idealnie puszyste i aromatyczne ciasto.
Babka cytrynowa jest nie tylko smacznym deserem, ale także symbolem wiosennego odrodzenia i świeżości. Puszyste jak chmurka ciasto połączone z rześką nutą cytrusów świetnie sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc. Odpowiednio przygotowana szybko wygryzie nawet uwielbiany przez wielu sernik. To idealne ciasto dla tych, którzy lubią wilgotne i aromatyczne desery.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Klasyczna babka cytrynowa z cukrem pudrem. Wyrośnie jak marzenie
Przepis na babkę cytrynową
Przygotowanie babki cytrynowej jest naprawdę proste, a krótka lista składników zachęci nawet tych, którzy na co dzień posiłkują się wypiekami z pobliskiej cukierni. Skórka cytrynowa oraz ekstrakt dodają świeżości i lekkości, a maślane ciasto zachwyca delikatnością. Mąka ziemniaczana ma właściwości spulchniające i zagęszczające, dzięki temu świąteczna babka jest bardzo puszysta.
Jeśli trzymasz jajka w lodówce, wyjmij je wcześniej, by złapały pokojową temperaturę. Łatwiej połączą się z cukrem oraz mąką, a ciasto będzie jednolite i gładkie. Przed starciem skórki pamiętaj o tym, by owoc dobrze sparzyć. Uważaj na białe błony — są gorzkie i mogą zepsuć smak.
Składniki:
- 4 jajka,
- 200 g cukru,
- 150 g mąki pszennej tortowej,
- 120 g skrobi ziemniaczanej,
- 200 g masła,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 cytryna - skórka,
- 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj całość na puszystą, jasną masę. Zajmie to kilka minut, ale dzięki temu babka będzie puszysta.
Krok 2. Do masy jajecznej przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz skrobię ziemniaczaną. Wymieszaj do połączenia składników, najlepiej drewnianą szpatułką.
Krok 3. Następnie wlej roztopione masło, ekstrakt cytrynowy oraz skórkę startą z cytryny i wymieszaj. Przelej do formy na babkę wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na około 40 minut.
Krok 4. Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Wyciągnij z formy i udekoruj cukrem pudrem. Możesz sięgnąć także po lukier. Smacznego!