Wspomnienie dzieciństwa w najlepszej postaci. To danie z truskawkami to hit każdego lata!
Jakie jest najpopularniejsze danie z polskimi sezonowymi owocami? Bez wątpienia będą to kluski z truskawkami, którymi chętnie zajadamy się każdego lata. Kojarzą się z beztroskim czasem dzieciństwa i są świetnym pomysłem na obiad lub deser, który zachwyci całą rodzinę. Ich największym atutem jest prosta, czas przygotowania, ale przede wszystkim — smak. Jak zrobić kluski z truskawkami?
29.05.2023 13:45
W niektórych państwach, takich jak Włochy, połączenie makaronu z truskawkami wydaje się być rzeczą trudną do wyobrażenia. Jednak w Polsce, kluski z truskawkami to prawdziwy przysmak, który latem cieszy się szczególną popularnością. Oczywiście, można wykorzystać truskawki mrożone, ale nic nie zastąpi smaku świeżych owoców. Co prawda, cena truskawek może wywołać szok, ale wszystko wskazuje na to, że za jakieś 2-3 tygodnie będzie znacznie taniej. Warto sięgnąć po sprawdzoną recepturę na to proste i smaczne danie z truskawkami.
Dlaczego warto przygotować kluski z truskawkami?
Zanim poznasz przepis na makaron z truskawkami, poznaj wszystkie "za" i "przeciw" związane z tym daniem. Do wad, z pewnością zalicza się wyłącznie cena truskawek. Pozostałe kwestie jedynie atuty. Miej na uwadze fakt, że kluski z truskawkami to przysmak dzieciństwa, który świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i deser. Jego podstawą są oczywiście truskawki, odrobina cukru oraz śmietana lub jogurt naturalny, no i rzecz jasna - makaron.
Niezwykle ważne jest również to, że makaron z truskawkami to ekspresowe i naprawdę smaczne danie. Zamiast spędzać długie godziny przy gotowaniu w upalne dni, możesz postawić na coś, co masz pod ręką i co jesteś w stanie przygotować w kilka minut. Co ważne, możesz go zrobić w wersji pełnowartościowej lub fit. W tym drugim przypadku warto postawić na makaron pełnoziarnisty, mniejszą ilość cukru i jogurt. Niezależnie od wybranej opcji, każdy będzie w pełni zadowolony.
Przepis na kluski z truskawkami
Smacznie, słodko, łatwo i przyjemnie i truskawkowo — te słowa trafnie obrazują danie, jakim są kluski z truskawkami. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je już teraz. Powróć do beztroskich czasów dzieciństwa i zachwyć całą swoją rodzinę!
Składniki:
- 400 g truskawek
- 130 g ulubionego makaronu
- cukier wedle uznania
- 200 ml maślanki, śmietany 12 proc. lub jogurtu naturalnego
- 4 listki mięty.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na stopień al dente potrzebujesz 8 minut.
- Umyj truskawki, pozbądź się szypułek i rozgnieć widelcem. Możesz także wykorzystać blender ręczny.
- Wymieszaj mus truskawkowy ze śmietaną, maślanką lub jogurtem.
- Ugotowany makaron polej sosem truskawkowym.
- Do ozdoby makaronu z truskawkami użyj listków mięty i świeżych truskawek. Smacznego!