Wspomnienie dzieciństwa w najlepszej postaci. To danie z truskawkami to hit każdego lata!

Jakie jest najpopularniejsze danie z polskimi sezonowymi owocami? Bez wątpienia będą to kluski z truskawkami, którymi chętnie zajadamy się każdego lata. Kojarzą się z beztroskim czasem dzieciństwa i są świetnym pomysłem na obiad lub deser, który zachwyci całą rodzinę. Ich największym atutem jest prosta, czas przygotowania, ale przede wszystkim — smak. Jak zrobić kluski z truskawkami?

ObrazekKluski z truskawkami - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Gotuj z Bartkiem
Karol Wiak

W niektórych państwach, takich jak Włochy, połączenie makaronu z truskawkami wydaje się być rzeczą trudną do wyobrażenia. Jednak w Polsce, kluski z truskawkami to prawdziwy przysmak, który latem cieszy się szczególną popularnością. Oczywiście, można wykorzystać truskawki mrożone, ale nic nie zastąpi smaku świeżych owoców. Co prawda, cena truskawek może wywołać szok, ale wszystko wskazuje na to, że za jakieś 2-3 tygodnie będzie znacznie taniej. Warto sięgnąć po sprawdzoną recepturę na to proste i smaczne danie z truskawkami.

Dlaczego warto przygotować kluski z truskawkami?

Zanim poznasz przepis na makaron z truskawkami, poznaj wszystkie "za" i "przeciw" związane z tym daniem. Do wad, z pewnością zalicza się wyłącznie cena truskawek. Pozostałe kwestie jedynie atuty. Miej na uwadze fakt, że kluski z truskawkami to przysmak dzieciństwa, który świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i deser. Jego podstawą są oczywiście truskawki, odrobina cukru oraz śmietana lub jogurt naturalny, no i rzecz jasna - makaron.

Truskawki z szypułkami - Pyszności; źródło: Adobe
Truskawki z szypułkami - Pyszności; źródło: Adobe

Niezwykle ważne jest również to, że makaron z truskawkami to ekspresowe i naprawdę smaczne danie. Zamiast spędzać długie godziny przy gotowaniu w upalne dni, możesz postawić na coś, co masz pod ręką i co jesteś w stanie przygotować w kilka minut. Co ważne, możesz go zrobić w wersji pełnowartościowej lub fit. W tym drugim przypadku warto postawić na makaron pełnoziarnisty, mniejszą ilość cukru i jogurt. Niezależnie od wybranej opcji, każdy będzie w pełni zadowolony.

Przepis na kluski z truskawkami

Smacznie, słodko, łatwo i przyjemnie i truskawkowo — te słowa trafnie obrazują danie, jakim są kluski z truskawkami. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je już teraz. Powróć do beztroskich czasów dzieciństwa i zachwyć całą swoją rodzinę!

Składniki:

  • 400 g truskawek
  • 130 g ulubionego makaronu
  • cukier wedle uznania
  • 200 ml maślanki, śmietany 12 proc. lub jogurtu naturalnego
  • 4 listki mięty.
Obrazek
Kluski z truskawkami - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na stopień al dente potrzebujesz 8 minut.
  2. Umyj truskawki, pozbądź się szypułek i rozgnieć widelcem. Możesz także wykorzystać blender ręczny.
  3. Wymieszaj mus truskawkowy ze śmietaną, maślanką lub jogurtem.
  4. Ugotowany makaron polej sosem truskawkowym.
  5. Do ozdoby makaronu z truskawkami użyj listków mięty i świeżych truskawek. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"