Kochają ją wszyscy Polacy. W willi wielkiej gwiazdy otworzyła się restauracja
W willi chluby polskiej literatury, pisarki, psychoterapeutki i laureatki nagrody Nobla otworzyła się restauracja. Jak prezentują się ceny i menu lokalu funkcjonującego w Fundacji Olgi Tokarczuk? Czy są one iście... poetyckie?
06.05.2023 14:45
Kiedy w 2019 roku polska pisarka Olga Tokarczuk otrzymała od Akademii Szwedzkiej nagrodę Nobla w dziedzinie literatury, Polacy byli w szoku. Ostatni raz to najsłynniejsze na świecie wyróżnienie trafiło w polskie ręce w 1996 roku. Wówczas laureatką nagrody Nobla została Wisława Szymborska. Wiwatów, ściąganych z głów czapek i dumy z Olgi Tokarczuk było więc tego dnia co niemiara. Zaledwie rok później we Wrocławiu powstała fundacja polskiej noblistki. To właśnie w niej pod koniec kwietnia 2023 roku otworzyła się restauracja "FTT".
Nowa restauracja w willi Olgi Tokarczuk
Olga Tokarczuk nie jest jedyną znaną osobistością ze świata sztuki i kultury, która zasiada w radzie programowej fundacji. Poza polską noblistką w strukturach zarządzających fundacją znaleźli się między innymi słynna reżyserka Agnieszka Holland oraz pisarz i fotograf Irek Grin. Misją fundacji jest wpieranie i promowanie polskiej kultury i sztuki — zarówno nad Wisłą, jak i na świecie.
To właśnie w willi Fundacji Olgi Tokarczuk otworzyła się restauracja "FTT", opisywana przez właścicieli jako "kuchnia sadu i ogrodu". Otwarcie nowego miejsce na kulinarnej mapie Wrocławia przebiegło z niemałą pompą, a po nim na Facebooku restauracji zamieszczone zostały specjalne podziękowania i relacja z inauguracji:
- podsumowali otwarcie lokalu właściciele. A jak wrażenia pierwszych gości? Czy jedzenie było równie dobre, co książki Olgi Tokarczuk?
Menu i ceny restauracji "FFT"
Szef kuchni restauracji "FTT" zapewniał, że całe skrupulatnie skomponowane przez niego menu "powiewa świeżością". I wszystko wskazuje na to, że dotrzymał danego słowa. Przy ulicy Krzyckiej 29, gdzie znajduje się Fundacja Olgi Tokarczuk i jednocześnie wspomniana restauracja, można nie tylko zjeść dania skomponowane z sezonowych składników, ale również delektować się naturalnymi lodami. Co jeszcze widnieje w menu restauracji? Oto najciekawsze — według nas — pozycje wraz z cenami.
- Szparagi na grzance z jajkiem w sosie maślanym - 32 zł
- Rabarbarowy tost z serkiem agrestowym i syropem z kaliny - 28 zł
- Pieczony ser z tymiankiem cytrynowym w glazurze z miodu - 28 zł
- Grzybowy ramen z makaronem gryczanym i bukietem ziół - 39 zł
- Kalafior panierowany z fasolką szparagową, ziemniakami i sosem ogrodowym - 38 zł
Jak sam na pewno zauważyłeś, duża część karty "FTT" to dania warzywne. Nie brakuje jednak pozycji mięsnych. W restauracji znajdującej się w willi Olgi Tokarczuk zjemy też cheeseburgera czy klopsiki. Również ceny wydają się niewygórowane. Świadczą o tym pozytywne komentarze internautów. Rzadko bowiem zdarza się, by w dzisiejszych czasach pod postami na Facebooku restauracji nie znalazł się ani jeden nieprzychylny komentarz, piętnujący ceny dań. Sukces przez wielkie "S"?
Zastanawiasz się, jaką zupę zrobić na obiad? Przygotuj krem z pieczonych pomidorów. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo: