Kochają ją wszyscy Polacy. W willi wielkiej gwiazdy otworzyła się restauracja

W willi chluby polskiej literatury, pisarki, psychoterapeutki i laureatki nagrody Nobla otworzyła się restauracja. Jak prezentują się ceny i menu lokalu funkcjonującego w Fundacji Olgi Tokarczuk? Czy są one iście... poetyckie? 

ObrazekRestauracja w willi Olgi Tokarczuk - Pyszności; foto: Facebook: Fundacja Olgi Tokarczuk oraz Olga Tokarczuk

Kiedy w 2019 roku polska pisarka Olga Tokarczuk otrzymała od Akademii Szwedzkiej nagrodę Nobla w dziedzinie literatury, Polacy byli w szoku. Ostatni raz to najsłynniejsze na świecie wyróżnienie trafiło w polskie ręce w 1996 roku. Wówczas laureatką nagrody Nobla została Wisława Szymborska. Wiwatów, ściąganych z głów czapek i dumy z Olgi Tokarczuk było więc tego dnia co niemiara. Zaledwie rok później we Wrocławiu powstała fundacja polskiej noblistki. To właśnie w niej pod koniec kwietnia 2023 roku otworzyła się restauracja "FTT". 

Obrazek
restauracja w willi Olgi Tokarczuk otworzyła się pod koniec kwietnia - Pyszności; foto: Facebook: Restauracja FTT

Nowa restauracja w willi Olgi Tokarczuk

Olga Tokarczuk nie jest jedyną znaną osobistością ze świata sztuki i kultury, która zasiada w radzie programowej fundacji. Poza polską noblistką w strukturach zarządzających fundacją znaleźli się między innymi słynna reżyserka Agnieszka Holland oraz pisarz i fotograf Irek Grin. Misją fundacji jest wpieranie i promowanie polskiej kultury i sztuki — zarówno nad Wisłą, jak i na świecie.

To właśnie w willi Fundacji Olgi Tokarczuk otworzyła się restauracja "FTT", opisywana przez właścicieli jako "kuchnia sadu i ogrodu". Otwarcie nowego miejsce na kulinarnej mapie Wrocławia przebiegło z niemałą pompą, a po nim na Facebooku restauracji zamieszczone zostały specjalne podziękowania i relacja z inauguracji:

My czujemy radość i zmęczenie. Ale dla tych wszystkich chwil na pewno było warto

- podsumowali otwarcie lokalu właściciele. A jak wrażenia pierwszych gości? Czy jedzenie było równie dobre, co książki Olgi Tokarczuk?

Obrazek
Restauracja w willi Tokarczuk ma urozmaicone menu - Pyszności; foto: Facebook: restauracja FTT

Menu i ceny restauracji "FFT"

Szef kuchni restauracji "FTT" zapewniał, że całe skrupulatnie skomponowane przez niego menu "powiewa świeżością". I wszystko wskazuje na to, że dotrzymał danego słowa. Przy ulicy Krzyckiej 29, gdzie znajduje się Fundacja Olgi Tokarczuk i jednocześnie wspomniana restauracja, można nie tylko zjeść dania skomponowane z sezonowych składników, ale również delektować się naturalnymi lodami. Co jeszcze widnieje w menu restauracji? Oto najciekawsze — według nas — pozycje wraz z cenami.

  • Szparagi na grzance z jajkiem w sosie maślanym - 32 zł
  • Rabarbarowy tost z serkiem agrestowym i syropem z kaliny - 28 zł
  • Pieczony ser z tymiankiem cytrynowym w glazurze z miodu - 28 zł
  • Grzybowy ramen z makaronem gryczanym i bukietem ziół - 39 zł
  • Kalafior panierowany z fasolką szparagową, ziemniakami i sosem ogrodowym - 38 zł

Jak sam na pewno zauważyłeś, duża część karty "FTT" to dania warzywne. Nie brakuje jednak pozycji mięsnych. W restauracji znajdującej się w willi Olgi Tokarczuk zjemy też cheeseburgera czy klopsiki. Również ceny wydają się niewygórowane. Świadczą o tym pozytywne komentarze internautów. Rzadko bowiem zdarza się, by w dzisiejszych czasach pod postami na Facebooku restauracji nie znalazł się ani jeden nieprzychylny komentarz, piętnujący ceny dań. Sukces przez wielkie "S"?

Zastanawiasz się, jaką zupę zrobić na obiad? Przygotuj krem z pieczonych pomidorów. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża