Kochają ją wszyscy Polacy. W willi wielkiej gwiazdy otworzyła się restauracja

W willi chluby polskiej literatury, pisarki, psychoterapeutki i laureatki nagrody Nobla otworzyła się restauracja. Jak prezentują się ceny i menu lokalu funkcjonującego w Fundacji Olgi Tokarczuk? Czy są one iście... poetyckie? 

ObrazekRestauracja w willi Olgi Tokarczuk - Pyszności; foto: Facebook: Fundacja Olgi Tokarczuk oraz Olga Tokarczuk

Kiedy w 2019 roku polska pisarka Olga Tokarczuk otrzymała od Akademii Szwedzkiej nagrodę Nobla w dziedzinie literatury, Polacy byli w szoku. Ostatni raz to najsłynniejsze na świecie wyróżnienie trafiło w polskie ręce w 1996 roku. Wówczas laureatką nagrody Nobla została Wisława Szymborska. Wiwatów, ściąganych z głów czapek i dumy z Olgi Tokarczuk było więc tego dnia co niemiara. Zaledwie rok później we Wrocławiu powstała fundacja polskiej noblistki. To właśnie w niej pod koniec kwietnia 2023 roku otworzyła się restauracja "FTT". 

Obrazek
restauracja w willi Olgi Tokarczuk otworzyła się pod koniec kwietnia - Pyszności; foto: Facebook: Restauracja FTT

Nowa restauracja w willi Olgi Tokarczuk

Olga Tokarczuk nie jest jedyną znaną osobistością ze świata sztuki i kultury, która zasiada w radzie programowej fundacji. Poza polską noblistką w strukturach zarządzających fundacją znaleźli się między innymi słynna reżyserka Agnieszka Holland oraz pisarz i fotograf Irek Grin. Misją fundacji jest wpieranie i promowanie polskiej kultury i sztuki — zarówno nad Wisłą, jak i na świecie.

To właśnie w willi Fundacji Olgi Tokarczuk otworzyła się restauracja "FTT", opisywana przez właścicieli jako "kuchnia sadu i ogrodu". Otwarcie nowego miejsce na kulinarnej mapie Wrocławia przebiegło z niemałą pompą, a po nim na Facebooku restauracji zamieszczone zostały specjalne podziękowania i relacja z inauguracji:

My czujemy radość i zmęczenie. Ale dla tych wszystkich chwil na pewno było warto

- podsumowali otwarcie lokalu właściciele. A jak wrażenia pierwszych gości? Czy jedzenie było równie dobre, co książki Olgi Tokarczuk?

Obrazek
Restauracja w willi Tokarczuk ma urozmaicone menu - Pyszności; foto: Facebook: restauracja FTT

Menu i ceny restauracji "FFT"

Szef kuchni restauracji "FTT" zapewniał, że całe skrupulatnie skomponowane przez niego menu "powiewa świeżością". I wszystko wskazuje na to, że dotrzymał danego słowa. Przy ulicy Krzyckiej 29, gdzie znajduje się Fundacja Olgi Tokarczuk i jednocześnie wspomniana restauracja, można nie tylko zjeść dania skomponowane z sezonowych składników, ale również delektować się naturalnymi lodami. Co jeszcze widnieje w menu restauracji? Oto najciekawsze — według nas — pozycje wraz z cenami.

  • Szparagi na grzance z jajkiem w sosie maślanym - 32 zł
  • Rabarbarowy tost z serkiem agrestowym i syropem z kaliny - 28 zł
  • Pieczony ser z tymiankiem cytrynowym w glazurze z miodu - 28 zł
  • Grzybowy ramen z makaronem gryczanym i bukietem ziół - 39 zł
  • Kalafior panierowany z fasolką szparagową, ziemniakami i sosem ogrodowym - 38 zł

Jak sam na pewno zauważyłeś, duża część karty "FTT" to dania warzywne. Nie brakuje jednak pozycji mięsnych. W restauracji znajdującej się w willi Olgi Tokarczuk zjemy też cheeseburgera czy klopsiki. Również ceny wydają się niewygórowane. Świadczą o tym pozytywne komentarze internautów. Rzadko bowiem zdarza się, by w dzisiejszych czasach pod postami na Facebooku restauracji nie znalazł się ani jeden nieprzychylny komentarz, piętnujący ceny dań. Sukces przez wielkie "S"?

Zastanawiasz się, jaką zupę zrobić na obiad? Przygotuj krem z pieczonych pomidorów. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥