Kołacze z owocowym nadzieniem. Idealne na święta wielkanocne!

Kołacze to świetne ciastka, które sprawdzą się w okresie świąt wielkanocnych. Mogą być wypełnione różnego rodzaju farszem, dlatego z łatwością przygotujesz je w domu.

Obrazek
Patrycja Nowak

Czym są kołacze?

Kołacze to tradycyjne polskie ciastka, które są przygotowywane z kruchego ciasta i wypełnione różnymi rodzajami farszu. Mogą być słodkie lub słone i przygotowywane w różnych kształtach, takich jak pierścienie, sploty, kule lub kształty zwierząt. W zależności od regionu Polski, w którym są przygotowywane, kołaczki mogą mieć różne nazwy i warianty. Na przykład w Małopolsce popularne są kołacze z makiem, a na Lubelszczyźnie ciastka nadziewane są twarogiem i rodzynek. Wielkanocne kołaczki z makiem lub kokosem są również popularne w całym kraju i często spożywane podczas świąt.

Przepis na kruche ciastka wypełnione dżemem

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • dżem o smaku do wyboru (np. truskawkowy, malinowy, śliwkowy)

Sposób przygotowania:

  1. Jak przygotować kołacze? W misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia, a następnie dodaj masło i zagnieć ciasto. W innej misce ubij jajka, dodaj mleko i ekstrakt waniliowy oraz wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się złączyły.
  2. Dodaj mokre składniki do suchych i zagnieć ciasto, aż wszystko dobrze się połączy.
  3. Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm, a następnie wytnij z ciasta okręgi za pomocą szklanki lub foremki do ciastek.
  4. Nałóż na każdy okrągły placek łyżeczkę dżemu i zwiń brzegi ciasta do środka, aby stworzyć kwadratowe lub trójkątne kształty. Ułóż kołaczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie piecz w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez około 15-20 minut. Kołacze podawaj ciepłe, aby wszyscy mogli cieszyć się wyjątkowym smakiem słodkiej przekąski.

Inspiracje na serowe przekąski na imprezę znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze