Kołacze z owocowym nadzieniem. Idealne na święta wielkanocne!

Kołacze to świetne ciastka, które sprawdzą się w okresie świąt wielkanocnych. Mogą być wypełnione różnego rodzaju farszem, dlatego z łatwością przygotujesz je w domu.

Obrazek
Patrycja Nowak

Czym są kołacze?

Kołacze to tradycyjne polskie ciastka, które są przygotowywane z kruchego ciasta i wypełnione różnymi rodzajami farszu. Mogą być słodkie lub słone i przygotowywane w różnych kształtach, takich jak pierścienie, sploty, kule lub kształty zwierząt. W zależności od regionu Polski, w którym są przygotowywane, kołaczki mogą mieć różne nazwy i warianty. Na przykład w Małopolsce popularne są kołacze z makiem, a na Lubelszczyźnie ciastka nadziewane są twarogiem i rodzynek. Wielkanocne kołaczki z makiem lub kokosem są również popularne w całym kraju i często spożywane podczas świąt.

Przepis na kruche ciastka wypełnione dżemem

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • dżem o smaku do wyboru (np. truskawkowy, malinowy, śliwkowy)

Sposób przygotowania:

  1. Jak przygotować kołacze? W misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia, a następnie dodaj masło i zagnieć ciasto. W innej misce ubij jajka, dodaj mleko i ekstrakt waniliowy oraz wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się złączyły.
  2. Dodaj mokre składniki do suchych i zagnieć ciasto, aż wszystko dobrze się połączy.
  3. Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm, a następnie wytnij z ciasta okręgi za pomocą szklanki lub foremki do ciastek.
  4. Nałóż na każdy okrągły placek łyżeczkę dżemu i zwiń brzegi ciasta do środka, aby stworzyć kwadratowe lub trójkątne kształty. Ułóż kołaczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie piecz w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez około 15-20 minut. Kołacze podawaj ciepłe, aby wszyscy mogli cieszyć się wyjątkowym smakiem słodkiej przekąski.

Inspiracje na serowe przekąski na imprezę znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się