Kołacze z owocowym nadzieniem. Idealne na święta wielkanocne!

Kołacze to świetne ciastka, które sprawdzą się w okresie świąt wielkanocnych. Mogą być wypełnione różnego rodzaju farszem, dlatego z łatwością przygotujesz je w domu.

Obrazek
Patrycja Nowak

Czym są kołacze?

Kołacze to tradycyjne polskie ciastka, które są przygotowywane z kruchego ciasta i wypełnione różnymi rodzajami farszu. Mogą być słodkie lub słone i przygotowywane w różnych kształtach, takich jak pierścienie, sploty, kule lub kształty zwierząt. W zależności od regionu Polski, w którym są przygotowywane, kołaczki mogą mieć różne nazwy i warianty. Na przykład w Małopolsce popularne są kołacze z makiem, a na Lubelszczyźnie ciastka nadziewane są twarogiem i rodzynek. Wielkanocne kołaczki z makiem lub kokosem są również popularne w całym kraju i często spożywane podczas świąt.

Przepis na kruche ciastka wypełnione dżemem

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • dżem o smaku do wyboru (np. truskawkowy, malinowy, śliwkowy)

Sposób przygotowania:

  1. Jak przygotować kołacze? W misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia, a następnie dodaj masło i zagnieć ciasto. W innej misce ubij jajka, dodaj mleko i ekstrakt waniliowy oraz wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się złączyły.
  2. Dodaj mokre składniki do suchych i zagnieć ciasto, aż wszystko dobrze się połączy.
  3. Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm, a następnie wytnij z ciasta okręgi za pomocą szklanki lub foremki do ciastek.
  4. Nałóż na każdy okrągły placek łyżeczkę dżemu i zwiń brzegi ciasta do środka, aby stworzyć kwadratowe lub trójkątne kształty. Ułóż kołaczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie piecz w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez około 15-20 minut. Kołacze podawaj ciepłe, aby wszyscy mogli cieszyć się wyjątkowym smakiem słodkiej przekąski.

Inspiracje na serowe przekąski na imprezę znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇