Koniec z napompowanymi bułkami z dyskontu. Domowe piekę z czterech składników

Wielu z nas codziennie sięga po pieczywo, ale myśl o samodzielnym wypieku może być zniechęcająca. Na szczęście istnieją sposoby na przygotowanie świeżych, miękkich bułek w domowym zaciszu, które nie wymagają skomplikowanych technik wyrabiania ciasta. Dzięki platformie TikTok takie proste i szybkie przepisy są teraz na wyciągnięcie ręki.

BułkiBułki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przepis na bułki z TikToka

Jeden z twórców z TikToka, znany jako Let's Eat, podzielił się krótkim tutorialem, jak przygotować domowe bułki, które z pewnością zachwycą podniebienia. W filmie pokazał, jak chrupiąca jest skórka tych bułek, a miękkie jak poduszka wnętrze, przypomina pieczywo, które można kupić w piekarni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krokiety z tortilli - ekspresowe i idealne dla osób, które nie lubią smażyć naleśników

Szybkie bułeczki z czterech składników

Składniki:

  • 3 szklanki mąki chlebowej lub uniwersalnej,
  • 1 łyżka stołowa suszonych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli morskiej,
  • 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek,
  • opcjonalnie: sezam.

Sposób przygotowania:

  1. Woda nie powinna być wrząca, wystarczy gorąca woda z kranu, w której można zanurzyć palec bez dyskomfortu.
  2. Aby przygotować ciasto, wsyp mąkę do miski i wymieszaj ją trzepaczką. Następnie dodaj drożdże i sól. Wymieszaj suche składniki, a na końcu wlej ciepłą wodę.
  3. Po wymieszaniu ciasto odstaw do wyrośnięcia na godzinę, aż podwoi swoją objętość i stanie się "galaretowate".
  4. Po tym czasie posyp blat mąką i podziel masę na sześć równych części, formując z nich bułki. Pozostaw je do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
  5. Ułóż bułki na papierze do pieczenia w przykrytym naczyniu. Posmaruj wierzch rozmąconym jajkiem i posyp sezamem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 30 minut.

Wychodzą za każdym razem

Użytkownicy TikToka chętnie dzielili się swoimi opiniami na temat tego prostego przepisu. Jeden z nich napisał:

To wygląda świetnie i myślę, że dam radę to zrobić.

Inny dodał:

Moja mama robiła dokładnie takie same bułki.

Kolejny użytkownik pochwalił twórcę, stwierdzając, że jego przepisy są "najlepsze".

Dzięki temu prostemu przepisowi, każdy może cieszyć się smakiem domowego pieczywa bez potrzeby skomplikowanych technik piekarniczych.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej