Koniec z nudnymi mielonymi. Odkryłem przepis na kotlety korsarza i robię je na okrągło

Szukasz sposobu na urozmaicenie codziennego menu? Masz dość mdłych kotletów z kurczaka, panierowanych w bułce tartej? Czas na rewolucję! Poznaj przepis na kotlety korsarza, które podbiją serca twoich bliskich i staną się hitem twojej kuchni.

Kotlety korsarza pokocha cała rodzinaKotlety korsarza pokocha cała rodzina
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Gavial
Marcin Michałowski

Kiedy myślimy o kotletach z kurczaka, najczęściej wyobrażamy sobie tradycyjne, smażone filety w panierce. Choć smaczne, mogą stać się nieco monotonne. Aby zaskoczyć swoich bliskich i wywołać zachwyt przy stole, warto spróbować czegoś nowego. Kotlety korsarza to nie zwykłe kotlety, to kulinarne arcydzieło, które zachwyci każdego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast wykładać na talerz, wkładam do kanapki. Najlepszy pomysł na pyszne śniadanie

Przepis na czeskie kotlety korsarza

Dzięki unikalnej kompozycji składników, takich jak żółty ser, por, ananas i jajka, kotlety kosarza oferują wyjątkowy, soczysty smak. Ta potrawa z pewnością zdeklasuje tradycyjne schabowe i mielone, wprowadzając nowego zawodnika na kulinarne salony.

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 400 g ananasa w plastrach,
  • 200 g pora,
  • 200 g żółtego sera,
  • sól — szczypta,
  • ostra papryka — szczypta,
  • pieprz — szczypta,
  • 30 g mąki,
  • dwa jajka,
  • 60 ml oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Z piersi kurczaka usuń błony i pokrój ją w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora opłucz, osusz i pokrój w talarki. Ananasa świeżego obierz i pokrój w kostkę (ananasa z puszki odsącz z zalewy i pokrój).
  2. Na patelni rozgrzej 15 ml oleju i zeszklij pora na średnim ogniu — smaż przez 3-4 minuty do miękkości.
  3. W dużej misce umieść ananasa, kurczaka i starty ser. Dodaj podsmażonego pora, mąkę, roztrzepane jajka i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej pozostały olej. Z masy formuj kotlety i smaż je na rozgrzanym oleju przez około 4 minuty na średnim ogniu. Następnie przykryj patelnię pokrywką i duś kotlety przez kolejne 4 minuty. Po tym czasie odkryj patelnię i smaż kotlety jeszcze 2-3 minuty, aż nabiorą złocistego koloru.
  5. Gotowe kotlety odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  6. Alternatywnie: kotlety możesz upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30-35 minut.

Kotlety korsarza — to nie tylko smaczne, ale i łatwe danie, które idealnie sprawdzi się na obiad, kolację lub lunch. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się sam, jak proste może być stworzenie kulinarnego arcydzieła!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia