Koreanki wiedzą, jak dbać o zdrową cerę. Ten efekt zapewnia im znana sałatka
Największa kulinarna sztuka polega na tym, by było nie tylko smacznie, ale i zdrowo. Inspiracji do takiego efektu nie brakuje oczywiście w kuchni Dalekiego Wschodu. Szczególnie pewna znana koreańska kompozycja może cię zaciekawić — po pierwsze smakiem, po drugie niezwykłym wpływem na cerę.
27.05.2024 09:06
Wyobraź sobie, że jesz coś smacznego i niemal od razu czujesz, jak ta potrawa pozytywnie wpływa na kondycję twojej skóry. W Korei Południowej taki mechanizm to nic nadzwyczajnego. Tradycyjna koreańska sałatka kimchi jest prawdziwą rekordzistką w kwestii tego typu korzyści. Warto się do niej przekonać, a następnie cieszyć wydłużoną młodością skóry.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zanim pokażemy ci, jak przygotować kimchi, pomówmy chwilę o wspomnianych już właściwościach prozdrowotnych sałatki. Chociaż koreański przysmak z fermentowanej kapusty pekińskiej, czosnku, marchwi i rzodkwi niesie ze sobą wiele różnych ciekawych korzyści (sama zawartość witamin i składników mineralnych robi wrażenie), to najbardziej imponujące działanie dotyczy wpływu na skórę. Jest to wynik między innymi dużej zawartości selenu i witaminy E — potężnych antyoksydantów opóźniających procesy starzenia.
Zobacz także
Na tym ednak cała sprawa się nie kończy. Warto bowiem wspomnieć, że kimchi rewelacyjnie wpływa na jelita, co — wbrew pozorom — również przekłada się na kondycję cery. Proces fermentacji i obecność zdrowych bakterii lactobacillus sprawiają, że zmiany trądzikowe zostają zredukowane, synteza kwasu hialuronowego zostaje pobudzona, a skóra — nawilżona i chroniona przed zmarszczkami. Teraz już wiadomo, dlaczego Koreanki wyglądają tak młodo!
Kimchi — prosty przepis na domową sałatkę
Składniki:
- 4 kg kapusty pekińskiej,
- 3 średniej wielkości marchewki,
- 1/2 białej rzodkwi,
- 1 por,
- 1 jabłko,
- 1 szklanka siekanego czosnku,
- 1 szklanka siekanej cebuli,
- 1-2 łyżeczki tartego korzenia imbiru,
- 1 szklanka sosu rybnego,
- 2,5 szklanki płatków chili,
- 3 szklanki wody,
- 1/2 szklanki mąki ryżowej,
- 1/4 szklanki cukru,
- 1 szklanka soli himalajskiej,
- zielona cebulka.
Sposób przygotowania:
- Kapustę posiekaj na kawałki. Powinny być średniej wielkości. Przełóż je do miski, zalej zimną wodą. Następnie odlej płyn, wsyp szklankę soli i wymieszaj. Rób to ponownie, mniej więcej co pół godziny. Całkowity czas solenia powinien wynosić 90 minut. Następnie dokładnie wypłucz całą kapustę.
- Marchewkę pokrój w cienkie słupki. Szczypior, rzodkiew, cebulę, czosnek, jabłko i pora posiekaj. Imbir zetrzyj.
- Wodę i mąkę umieść w garnku. Gotuj do pojawienia się bąbelków. Następnie wsyp cukier. Gdy się rozpuści, zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostudzenia. Teraz dodaj do niego płatki chilli i sos rybny. Całość wymieszaj.
- Wszystkie warzywa przełóż do miski. Połącz je z ostrym kleikiem, który już przyrządziłeś. Porada: lepiej robić to w rękawiczkach.
- Niemal gotową kimchi przełóż do słoja. Po 2 dniach w temperaturze pokojowej powoli możesz zacząć próbować swojej zdrowej sałatki. Smacznego!
Poniższy przepis pochodzi z portalu korea-online.pl.