Koreanki wiedzą, jak dbać o zdrową cerę. Ten efekt zapewnia im znana sałatka

Największa kulinarna sztuka polega na tym, by było nie tylko smacznie, ale i zdrowo. Inspiracji do takiego efektu nie brakuje oczywiście w kuchni Dalekiego Wschodu. Szczególnie pewna znana koreańska kompozycja może cię zaciekawić — po pierwsze smakiem, po drugie niezwykłym wpływem na cerę.

Kimchi - sposób Koreanek na piękną ceręKimchi - sposób Koreanek na piękną cerę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | vm2002

Wyobraź sobie, że jesz coś smacznego i niemal od razu czujesz, jak ta potrawa pozytywnie wpływa na kondycję twojej skóry. W Korei Południowej taki mechanizm to nic nadzwyczajnego. Tradycyjna koreańska sałatka kimchi jest prawdziwą rekordzistką w kwestii tego typu korzyści. Warto się do niej przekonać, a następnie cieszyć wydłużoną młodością skóry.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawijas nasutowski, czyli genialny przysmak z Lubelszczyzny

Zanim pokażemy ci, jak przygotować kimchi, pomówmy chwilę o wspomnianych już właściwościach prozdrowotnych sałatki. Chociaż koreański przysmak z fermentowanej kapusty pekińskiej, czosnku, marchwi i rzodkwi niesie ze sobą wiele różnych ciekawych korzyści (sama zawartość witamin i składników mineralnych robi wrażenie), to najbardziej imponujące działanie dotyczy wpływu na skórę. Jest to wynik między innymi dużej zawartości selenu i witaminy E — potężnych antyoksydantów opóźniających procesy starzenia.

Na tym ednak cała sprawa się nie kończy. Warto bowiem wspomnieć, że kimchi rewelacyjnie wpływa na jelita, co — wbrew pozorom — również przekłada się na kondycję cery. Proces fermentacji i obecność zdrowych bakterii lactobacillus sprawiają, że zmiany trądzikowe zostają zredukowane, synteza kwasu hialuronowego zostaje pobudzona, a skóra — nawilżona i chroniona przed zmarszczkami. Teraz już wiadomo, dlaczego Koreanki wyglądają tak młodo!

Kimchi — prosty przepis na domową sałatkę

Składniki:

  • 4 kg kapusty pekińskiej,
  • 3 średniej wielkości marchewki,
  • 1/2 białej rzodkwi,
  • 1 por,
  • 1 jabłko,
  • 1 szklanka siekanego czosnku,
  • 1 szklanka siekanej cebuli,
  • 1-2 łyżeczki tartego korzenia imbiru,
  • 1 szklanka sosu rybnego,
  • 2,5 szklanki płatków chili,
  • 3 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1 szklanka soli himalajskiej,
  • zielona cebulka.
Po 2-3 dniach kimchi będzie już gotowa do jedzenia
Po 2-3 dniach kimchi będzie już gotowa do jedzenia © Canva | bourree

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę posiekaj na kawałki. Powinny być średniej wielkości. Przełóż je do miski, zalej zimną wodą. Następnie odlej płyn, wsyp szklankę soli i wymieszaj. Rób to ponownie, mniej więcej co pół godziny. Całkowity czas solenia powinien wynosić 90 minut. Następnie dokładnie wypłucz całą kapustę.
  2. Marchewkę pokrój w cienkie słupki. Szczypior, rzodkiew, cebulę, czosnek, jabłko i pora posiekaj. Imbir zetrzyj.
  3. Wodę i mąkę umieść w garnku. Gotuj do pojawienia się bąbelków. Następnie wsyp cukier. Gdy się rozpuści, zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostudzenia. Teraz dodaj do niego płatki chilli i sos rybny. Całość wymieszaj.
  4. Wszystkie warzywa przełóż do miski. Połącz je z ostrym kleikiem, który już przyrządziłeś. Porada: lepiej robić to w rękawiczkach.
  5. Niemal gotową kimchi przełóż do słoja. Po 2 dniach w temperaturze pokojowej powoli możesz zacząć próbować swojej zdrowej sałatki. Smacznego!

Poniższy przepis pochodzi z portalu korea-online.pl.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej