PrzepisSałatkiKoreanki wiedzą, jak dbać o zdrową cerę. Ten efekt zapewnia im znana sałatka

Koreanki wiedzą, jak dbać o zdrową cerę. Ten efekt zapewnia im znana sałatka

Największa kulinarna sztuka polega na tym, by było nie tylko smacznie, ale i zdrowo. Inspiracji do takiego efektu nie brakuje oczywiście w kuchni Dalekiego Wschodu. Szczególnie pewna znana koreańska kompozycja może cię zaciekawić — po pierwsze smakiem, po drugie niezwykłym wpływem na cerę.

Kimchi - sposób Koreanek na piękną cerę
Kimchi - sposób Koreanek na piękną cerę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | vm2002

27.05.2024 09:06

Wyobraź sobie, że jesz coś smacznego i niemal od razu czujesz, jak ta potrawa pozytywnie wpływa na kondycję twojej skóry. W Korei Południowej taki mechanizm to nic nadzwyczajnego. Tradycyjna koreańska sałatka kimchi jest prawdziwą rekordzistką w kwestii tego typu korzyści. Warto się do niej przekonać, a następnie cieszyć wydłużoną młodością skóry.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zanim pokażemy ci, jak przygotować kimchi, pomówmy chwilę o wspomnianych już właściwościach prozdrowotnych sałatki. Chociaż koreański przysmak z fermentowanej kapusty pekińskiej, czosnku, marchwi i rzodkwi niesie ze sobą wiele różnych ciekawych korzyści (sama zawartość witamin i składników mineralnych robi wrażenie), to najbardziej imponujące działanie dotyczy wpływu na skórę. Jest to wynik między innymi dużej zawartości selenu i witaminy E — potężnych antyoksydantów opóźniających procesy starzenia.

Na tym ednak cała sprawa się nie kończy. Warto bowiem wspomnieć, że kimchi rewelacyjnie wpływa na jelita, co — wbrew pozorom — również przekłada się na kondycję cery. Proces fermentacji i obecność zdrowych bakterii lactobacillus sprawiają, że zmiany trądzikowe zostają zredukowane, synteza kwasu hialuronowego zostaje pobudzona, a skóra — nawilżona i chroniona przed zmarszczkami. Teraz już wiadomo, dlaczego Koreanki wyglądają tak młodo!

Kimchi — prosty przepis na domową sałatkę

Składniki:

  • 4 kg kapusty pekińskiej,
  • 3 średniej wielkości marchewki,
  • 1/2 białej rzodkwi,
  • 1 por,
  • 1 jabłko,
  • 1 szklanka siekanego czosnku,
  • 1 szklanka siekanej cebuli,
  • 1-2 łyżeczki tartego korzenia imbiru,
  • 1 szklanka sosu rybnego,
  • 2,5 szklanki płatków chili,
  • 3 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1 szklanka soli himalajskiej,
  • zielona cebulka.
Po 2-3 dniach kimchi będzie już gotowa do jedzenia
Po 2-3 dniach kimchi będzie już gotowa do jedzenia© Canva | bourree

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę posiekaj na kawałki. Powinny być średniej wielkości. Przełóż je do miski, zalej zimną wodą. Następnie odlej płyn, wsyp szklankę soli i wymieszaj. Rób to ponownie, mniej więcej co pół godziny. Całkowity czas solenia powinien wynosić 90 minut. Następnie dokładnie wypłucz całą kapustę.
  2. Marchewkę pokrój w cienkie słupki. Szczypior, rzodkiew, cebulę, czosnek, jabłko i pora posiekaj. Imbir zetrzyj.
  3. Wodę i mąkę umieść w garnku. Gotuj do pojawienia się bąbelków. Następnie wsyp cukier. Gdy się rozpuści, zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostudzenia. Teraz dodaj do niego płatki chilli i sos rybny. Całość wymieszaj.
  4. Wszystkie warzywa przełóż do miski. Połącz je z ostrym kleikiem, który już przyrządziłeś. Porada: lepiej robić to w rękawiczkach.
  5. Niemal gotową kimchi przełóż do słoja. Po 2 dniach w temperaturze pokojowej powoli możesz zacząć próbować swojej zdrowej sałatki. Smacznego!

Poniższy przepis pochodzi z portalu korea-online.pl.

Wybrane dla Ciebie