Wyrzucasz korek po szampanie do kosza? Nie popełniaj tego błędu, korek ma ukrytą funkcję

Plastikowy korek szampana niepotrzebnie ląduje w śmietniku. Zobacz, jak możesz wykorzystać go w praktyczny sposób w swojej kuchni.

Korek szampana- Pyszności; źródło Clay Banks unsplash.comKorek szampana- Pyszności; źródło Clay Banks unsplash.com
Ewa

Szampan i wino musujące, również te bez alkoholu, często towarzyszą podczas świętowania. Nalewamy napój do kieliszków, wznosimy toast i... pojawia się mały problem. Co zrobić z butelką, aby bąbelki nie uciekały?  Wciskanie na siłę plastikowego korka nie daje spektakularnego rezultatu. Okazuje się jednak, że producenci ukryli w korku mały patent, dzięki któremu uratujesz swój napój.

Korek szampana

Toast wzniesiony, korek wystrzelił — co dalej? Nie wyrzucaj tego kawałka plastiku do kosza. Zamiast tego, odetnij dolną część korka, która bezpośrednio styka się z płynem, za pomocą małego nożyka. W ten sposób korek lekko się zmniejszy i bez problemu zmieści się w butelce. Znajdująca się na górze kolorowa końcówka również jest prosta do usunięcia- podważ ją lekko nożem. Dzięki temu powstanie niewielki otwór, który ułatwi później rozlewanie napojów do wąskich kieliszków. Gdy już skończysz rozlewanie drugiej porcji alkoholu, zamknij korek czerwoną zatyczką. Nie niszczy się i może być wielokrotnie wyciągana i wkładana, aż do momentu opróżnienia butelki. W ten sposób unikniesz utraty bąbelków i ulatniania się aromatu.

Korek szampana- Pyszności
Korek szampana- Pyszności

Jak przechowywać otwarty szampan?

Otwarty szampan najlepiej przechowywać w lodówce, w pozycji pionowej, z korkiem dobrze włożonym do butelki. Pozwoli to zachować świeżość i oryginalny smak szampana przez dłuższy czas. Ważne jest, aby unikać przechowywania butelki w temperaturze pokojowej lub w miejscu narażonym na światło słoneczne, ponieważ może to skrócić trwałość szampana i zepsuć jego smak. Pamiętaj, że szampan to delikatny napój, który należy przechowywać w odpowiednich warunkach, aby zachować jego jakość i smak.

Korek szampana- Pyszności; źródło: Canva
Korek szampana- Pyszności; źródło: Canva

Można również skutecznie schłodzić wino musujące, wkładając do szyjki butelki schłodzony, czysty widelec lub łyżeczkę, a następnie przechowując butelkę w lodówce. Dzięki temu, że łyżka lub widelec są zimne, szyjka butelki ochłodzi się szybciej. Ponieważ zimne powietrze jest gęstsze niż ciepłe, w górnej części butelki powstanie "korek" powietrzny, który spowolni przepływ gazu i uniemożliwi bąbelkom ucieczkę. W ten sposób napój pozostanie dłużej musujący i orzeźwiający.

Czym różni się szampan od wina musującego?

Szampan to rodzaj wina musującego, produkowanego wyłącznie w regionie Szampanii we wschodniej części Francji. Jest to chronione prawem nazwa pochodzenia, która może być używana tylko dla wina produkowanego w tym konkretnym regionie i spełniającego określone kryteria jakościowe. Wino musujące to ogólna nazwa dla wszystkich win, które zawierają dwutlenek węgla i mają delikatną musującą konsystencję. Wino musujące jest produkowane na całym świecie i może pochodzić z różnych odmian winogron oraz różnych regionów winiarskich.

Inspiracje na serowe przekąski na imprezę znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej