Zwykły korek z wina sprawi, że zaoszczędzisz sporo gotówki. Uratuje też przypalony bigos

Korek do wina — rzecz mała, nieszczególna i na pozór, już po spełnieniu swojej roli zatyczki butelki, zupełnie nam niepotrzebna. Błąd! Przeczytaj ten artykuł, a dowiesz się, że zwykły korek może spełniać kilka naprawdę ważnych funkcji w kuchni. Twój portfel będzie ci wdzięczny, a jedyny skutek uboczny tego patentu to sprawienie dużej przykrości... muszkom owocówkom.

ObrazekPyszności

W naszych laboratoriach kuchennych codziennie mamy do czynienia z dziesiątkami różnych produktów. Wiele z nich ma sekretne funkcje, których znajomość może nadać im drugie życie. Co więcej, zyskuje na tym nie tylko przyroda, ale również my. Okazuje się na przykład, że łupiny cebuli to nie tylko odpad, ale również produkt, z którego możesz przygotować zdrową i pyszną przyprawę. Mało ci przykładów? W takim razie zobacz jeszcze ten artykuł, w którym opisujemy ukryte zastosowanie... skórek z pomarańczy.

To wszystko umywa się jednak w porównaniu z praktycznymi funkcjami, jakie posiada korek do wina. Wystarczy nieco zagłębić się w temat, żeby zrozumieć, że może on zastąpić rzeczy, które normalnie musiałbyś kupić w sklepie; uratuje też przypalony bigos, czy skutecznie ochroni kosz z owocami.

Obrazek
Korek do wina - Pyszności; foto: Canva

Wyrzucasz korek do wina? Lepiej tego nie rób

Żeby zrozumieć ciekawe właściwości korka do wina, należy najpierw pojąć, z czego jest zrobiony. Tworzywem wykorzystanym do jego produkcji jest najczęściej tzw. dąb korkowy. Ten naturalny produkt posiada zaś wyjątkowo silne działanie absorbujące wilgoć. Czy to wystarczająca podpowiedź do tego, jak korek do wina można wykorzystać w kuchni? Zobacz sposoby i daj znać, czy się domyśliłeś.

Spalony bigos

Każdemu z nas może zdarzyć się w kuchni chwila roztargnienia. Ta jednak często kosztuje nas na przykład cały garnek pysznego bigosu. Cóż, "pyszny" to on był jeszcze przed chwilą. Zapach spalenizny zniszczy nawet najlepszy posiłek. To dlatego jest to idealny moment, żeby użyć korka do wina.

Przypalony bigos przełóż do innego naczynia, a następnie wsadź do niego korek lub dwa. Już po chwili zdasz sobie sprawę, że zapach spalenizny zniknął. Zapewne wiesz już, gdzie się podział. Zaabsorbował go korek do wina.

Na wojnę z muszkami owocówkami

Obrazek
Korek do wina - Pyszności; foto: Canva

Zalęgnięcie się tych małych stworzonek w naszym koszu z owocami to jedna z najbardziej irytujących sytuacji, jakie mogą przydarzyć się w kuchni. To dlatego zawsze warto mieć przy sobie korek do wina. Przetnij go na pół i umieść w koszu z owocami. Korek zaabsorbuje wilgoć, dzięki czemu owoce dłużej pozostaną świeże, a muszki nie będą nimi zainteresowane.

Korek jako spinacz

Obiecaliśmy, że podamy przykład użycia korka jako jakiegoś kuchennego atrybutu, po który normalnie musiałbyś lecieć do sklepu. Oto on: natnij korek nożem, uważając, by nie przeciąć go do końca. Następnie nasuń go na niedokończoną paczkę makaronu. Prawda, że działa? Tak samo będzie w przypadku innych opakowań, które potrzebują spinacza. Masz go już w domu — to korek do wina!

Zobacz jeszcze ten przepis na staropolską babkę parzoną. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej