Kotleciki szu szu. Są przepyszne, ale trudno zgadnąć, z czego są zrobione
Kotleciki szu szu to przepis na oryginalny i smaczny obiad. Proste i soczyste kotleciki siekane z kurczaka przygotujesz w mgnieniu oka.
03.08.2023 | aktual.: 15.06.2024 09:06
Kotlet kojarzy się przede wszystkim z cięto rozbitym mięsem w panierce. Te kotleciki to jednak miła odmiana od klasyki, którą pokochasz od pierwszego kęsa Są nie tylko smaczne, ale także bardzo łatwe do przygotowania. Uwielbią je dzieci, kochają dorośli, a talerze świecą pustkami, bo każdy zjada je tak, że aż się uszy trzęsą.
Kotleciki siekane z kurczaka
Kotleciki szu szu są pysznymi kawałkami kurczaka w aromatycznej panierce z czosnku i papryki i mąki ziemniaczanej. Co do pochodzenia ich nazwy, nie ma jednoznacznych źródeł. Jedna z teorii mówi o nawiązaniu do kuchni azjatyckiej, gdzie używa się często skrobi ziemniaczanej do panierowania potraw oraz często przyprawia potrawy czosnkiem i papryką. Nazwa "szu szu" mogłaby być związana z charakterystycznym używaniem tych składników w azjatyckich kulinariach. Druga, bardziej humorystyczna teoria, sugeruje, że kotleciki te można zrobić tak szybko, że są gotowe "szu szu", czyli bardzo szybko, w mgnieniu oka. I ta opcja przekonuje mnie najbardziej, bo faktycznie ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil.
Kotleciki szu szu
Składniki:
- 2 filety z kurczaka (ok. 650 g),
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 żółtka,
- 3 łyżki oleju (+do smażenia),
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka kroję na mniejsze kotleciki, usuwając przy tym chrząstki oraz żyłki.
- W misce roztrzepuję żółtka wraz z mąką ziemniaczaną, olejem, jogurtem naturalnym i przyprawami. Jeśli lubisz wyraziste smaki, możesz dodać również chilli.
- Kawałki kurczaka zanurzam w przygotowanej masie tak, aby dobrze przykryła każdy skrawek mięsa.
- Kotlety odkładam do lodówki na minimum 30 minut. Możesz je również przygotować dzień wcześniej i wstawić do chłodzenia na całą noc.
- Kotleciki smażę na rozgrzanym oleju z obu stron, aż apetycznie się zarumienią.
- Przekładam na talerz z ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Serwuję jako część dania głównego lub podaję w formie przekąski na imprezach. Smacznego!