Kotleciki szu szu. Są przepyszne, ale trudno zgadnąć, z czego są zrobione

Kotleciki szu szu to przepis na oryginalny i smaczny obiad. Proste i soczyste kotleciki siekane z kurczaka przygotujesz w mgnieniu oka.

Kotleciki szu szu- Pyszności, źródło: CanvaKotleciki szu szu- Pyszności, źródło: Canva
Ewa

Kotlet kojarzy się przede wszystkim z cięto rozbitym mięsem w panierce. Te kotleciki to jednak miła odmiana od klasyki, którą pokochasz od pierwszego kęsa Są nie tylko smaczne, ale także bardzo łatwe do przygotowania. Uwielbią je dzieci, kochają dorośli, a talerze świecą pustkami, bo każdy zjada je tak, że aż się uszy trzęsą.

Kotleciki siekane z kurczaka

Kotleciki szu szu są pysznymi kawałkami kurczaka w aromatycznej panierce z czosnku i papryki i mąki ziemniaczanej. Co do pochodzenia ich nazwy, nie ma jednoznacznych źródeł. Jedna z teorii mówi o nawiązaniu do kuchni azjatyckiej, gdzie używa się często skrobi ziemniaczanej do panierowania potraw oraz często przyprawia potrawy czosnkiem i papryką. Nazwa "szu szu" mogłaby być związana z charakterystycznym używaniem tych składników w azjatyckich kulinariach. Druga, bardziej humorystyczna teoria, sugeruje, że kotleciki te można zrobić tak szybko, że są gotowe "szu szu", czyli bardzo szybko, w mgnieniu oka. I ta opcja przekonuje mnie najbardziej, bo faktycznie ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil.

Kotleciki szu szu- Pyszności, źródło: Canva
Kotleciki szu szu- Pyszności, źródło: Canva

Kotleciki szu szu

Składniki:

          
  • 2 filety z kurczaka (ok. 650 g),
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki oleju (+do smażenia),
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

         
  1. Piersi z kurczaka kroję na mniejsze kotleciki, usuwając przy tym chrząstki oraz żyłki.
  2. W misce roztrzepuję żółtka wraz z mąką ziemniaczaną, olejem, jogurtem naturalnym i przyprawami. Jeśli lubisz wyraziste smaki, możesz dodać również chilli.
  3. Kawałki kurczaka zanurzam w przygotowanej masie tak, aby dobrze przykryła każdy skrawek mięsa.
  4. Kotlety odkładam do lodówki na minimum 30 minut. Możesz je również przygotować dzień wcześniej i wstawić do chłodzenia na całą noc.
  5. Kotleciki smażę na rozgrzanym oleju z obu stron, aż apetycznie się zarumienią.
  6. Przekładam na talerz z ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  7. Serwuję jako część dania głównego lub podaję w formie przekąski na imprezach. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat