PrzepisKotleciki szu szu. Są przepyszne, ale trudno zgadnąć, z czego są zrobione

Kotleciki szu szu. Są przepyszne, ale trudno zgadnąć, z czego są zrobione

Kotleciki szu szu- Pyszności, źródło: Canva
Kotleciki szu szu- Pyszności, źródło: Canva
Ewa
03.08.2023 16:48

Kotleciki szu szu to przepis na oryginalny i smaczny obiad. Proste i soczyste kotleciki siekane z kurczaka przygotujesz w mgnieniu oka.

Kotlet kojarzy się przede wszystkim z cięto rozbitym mięsem w panierce. Te kotleciki to jednak miła odmiana od klasyki, którą pokochasz od pierwszego kęsa Są nie tylko smaczne, ale także bardzo łatwe do przygotowania. Uwielbią je dzieci, kochają dorośli, a talerze świecą pustkami, bo każdy zjada je tak, że aż się uszy trzęsą.

Kotleciki siekane z kurczaka

Kotleciki szu szu są pysznymi kawałkami kurczaka w aromatycznej panierce z czosnku i papryki i mąki ziemniaczanej. Co do pochodzenia ich nazwy, nie ma jednoznacznych źródeł. Jedna z teorii mówi o nawiązaniu do kuchni azjatyckiej, gdzie używa się często skrobi ziemniaczanej do panierowania potraw oraz często przyprawia potrawy czosnkiem i papryką. Nazwa "szu szu" mogłaby być związana z charakterystycznym używaniem tych składników w azjatyckich kulinariach. Druga, bardziej humorystyczna teoria, sugeruje, że kotleciki te można zrobić tak szybko, że są gotowe "szu szu", czyli bardzo szybko, w mgnieniu oka. I ta opcja przekonuje mnie najbardziej, bo faktycznie ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil.

Kotleciki szu szu- Pyszności, źródło: Canva
Kotleciki szu szu- Pyszności, źródło: Canva

Kotleciki szu szu

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka (ok. 650 g),
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki oleju (+do smażenia),
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka kroję na mniejsze kotleciki, usuwając przy tym chrząstki oraz żyłki.
  2. W misce roztrzepuję żółtka wraz z mąką ziemniaczaną, olejem, jogurtem naturalnym i przyprawami. Jeśli lubisz wyraziste smaki, możesz dodać również chilli.
  3. Kawałki kurczaka zanurzam w przygotowanej masie tak, aby dobrze przykryła każdy skrawek mięsa.
  4. Kotlety odkładam do lodówki na minimum 30 minut. Możesz je również przygotować dzień wcześniej i wstawić do chłodzenia na całą noc.
  5. Kotleciki smażę na rozgrzanym oleju z obu stron, aż apetycznie się zarumienią.
  6. Przekładam na talerz z ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  7. Serwuję jako część dania głównego lub podaję w formie przekąski na imprezach. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także