PrzepisZamiast deseru podałam zupę. Moja teściowa poprosiła o przepis

Zamiast deseru podałam zupę. Moja teściowa poprosiła o przepis

Zupa nic- Pyszności, źródło: Canva
Zupa nic- Pyszności, źródło: Canva
Ewa
03.08.2023 16:08

Zupa nic to słodki deser, który w smaku przypomina roztopione lody. Idealnie lekki i delikatny podwieczorek na upalne dni.

Jeśli jesteś fanem słodkich, mlecznych deserów, to ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu. W szczególności sprawdzi się podczas ciepłych, letnich dni, gdy szukamy orzeźwienia nie tylko w napojach, ale również w lekkich posiłkach. Alternatywą dla pieczonych ciast może być... zupa. I nie mam tutaj na myśli chłodnika, a pyszną zupę nic, która przypadnie do gustu każdemu, kto jej spróbuje.

Zupa na słodko

Z zupami na słodko kojarzy nam się przede wszystkim zupa owocowa z makaronem. Dla niektórych to smak dzieciństwa, inni traktują ją raczej w kategorii koszmaru. Zupa nic to jednak całkowicie inna historia. Wiele osób uważa ją za wykwintną odmianę mlecznej zupy, którą znamy z czasów dzieciństwa. Latem zupa ta nie ma sobie równych i szczególnie przypadnie do gustu dzieciom, chociaż nie pogardzą nią nawet dorośli. Konsystencją przypomina lekki budyń, a ubite białka tworzą efektowne pianki przypominające puszyste chmurki. Zupę można wzbogacić świeżymi, sezonowymi owocami, malinowym sokiem lub powidłami.

Zupa nic- Pyszności, źródło: Canva
Zupa nic- Pyszności, źródło: Canva

Zupa nic

Składniki:

  • 800 ml mleka,
  • 4 jajka,
  • 1-2 laski wanilii (lub cukier z wanilią),
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • opcjonalnie: ulubione owoce, powidła, listki mięty.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnuszka wlewam mleko, dodaję cukier, wanilię i podgrzewam na wolnym ogniu.
  2. Białka oddzielam od żółtego i ubijam na sztywną pianę, na koniec dodając również cukier puder.
  3. Porcje piany nakładam na gotującą się zupę i powoli gotuję, aż się zetną. Wyjmuję z garnka i przekładam do talerza.
  4. Gdy białkowe chmurki będą gotowe, żółtka roztrzepuję widelcem lub trzepaczką i wlewam do zupy, cały czas mieszając.
  5. Gdy zupa zacznie gęstnieć, przelewam ją do talerzy z białkami. Odstawiam do wystudzenia- może spędzić nawet całą noc w lodówce.
  6. Deser podaję na zimno z dodatkiem świeżych owoców i listków mięty. Sprawdzą się również domowe powidła lub szczypta cynamonu.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także