Kotlet dewolaj jeszcze lepszy niż na weselu. Efekt "wypływającego masełka"

Kotlety dewolaj to klasyczne danie, które kojarzy się z wyjątkowymi okazjami, takimi jak wesela. Charakteryzują się one delikatnym mięsem i efektownym "wypływającym masełkiem" po przekrojeniu. Dzięki poniższemu przepisowi, możesz przygotować dewolaje, które będą jeszcze lepsze niż te serwowane na uroczystościach.

Dewolaj to klasyk z weselnego menuDewolaj to klasyk z weselnego menu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kotlety dewolaj jak z wesela są niezwykle smaczne i efektowne. Mięso jest soczyste, a masło ziołowe wypływające po przekrojeniu nadaje im wyjątkowego smaku. To danie, które z pewnością zrobi wrażenie na twoich gościach.

Jak wybrać składniki na dewolaje?

Wybór mięsa ma w tym przypadku znaczenie - najlepiej używać świeżych filetów z kurczaka, które są łatwe do rozbicia i zawinięcia. W tym weselnym klasyku liczą się też dodatki: możesz eksperymentować z różnymi dodatkami do masła, takimi jak czosnek, koperek czy estragon. Jeśli planujesz kilkudaniowy obiad, dobrze jest zorganizować sobie pracę. Gotowe kotlety dewolaj można przechowywać w lodówce przez 1-2 dni. Przed podaniem wystarczy je podgrzać w piekarniku lub w piekarniku. Jednakże warto pamiętać, że z odgrzewanych kotletów może nie wypływać masło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina

Przepis na kotlety dewolaj

Sekretem smaku jest ziołowe masełko, ale również klasyczne będzie pyszne. Takie dewolaje będą smakować jak z wesela.

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka,
  • 100 g masła,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • 4 plastry sera żółtego,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • ½ szklanki mąki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie masła ziołowego: wymieszaj miękkie masło z posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem, uformuj z masła cztery małe wałeczki i włóż je do zamrażalnika na około 15 minut, aby stwardniały.
  2. Przygotowanie mięsa: filety z kurczaka rozbij na cienkie plastry, na środku każdego fileta połóż kawałek schłodzonego masła ziołowego i plaster sera, zwiń filety w roladki, zabezpieczając brzegi wykałaczkami.
  3. Panierowanie: przygotuj trzy talerze: jeden z mąką, drugi z roztrzepanymi jajkami, trzeci z bułką tartą, każdą roladkę obtocz najpierw w mące, następnie w jajkach, a na końcu w bułce tartej.
  4. Smażenie: rozgrzej olej na patelni, smaż dewolaje na złoty kolor z każdej strony, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez około 20 minut, aby mięso dokładnie się upiekło.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie