Kotlet dewolaj jeszcze lepszy niż na weselu. Efekt "wypływającego masełka"

Kotlety dewolaj to klasyczne danie, które kojarzy się z wyjątkowymi okazjami, takimi jak wesela. Charakteryzują się one delikatnym mięsem i efektownym "wypływającym masełkiem" po przekrojeniu. Dzięki poniższemu przepisowi, możesz przygotować dewolaje, które będą jeszcze lepsze niż te serwowane na uroczystościach.

Dewolaj to klasyk z weselnego menuDewolaj to klasyk z weselnego menu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kotlety dewolaj jak z wesela są niezwykle smaczne i efektowne. Mięso jest soczyste, a masło ziołowe wypływające po przekrojeniu nadaje im wyjątkowego smaku. To danie, które z pewnością zrobi wrażenie na twoich gościach.

Jak wybrać składniki na dewolaje?

Wybór mięsa ma w tym przypadku znaczenie - najlepiej używać świeżych filetów z kurczaka, które są łatwe do rozbicia i zawinięcia. W tym weselnym klasyku liczą się też dodatki: możesz eksperymentować z różnymi dodatkami do masła, takimi jak czosnek, koperek czy estragon. Jeśli planujesz kilkudaniowy obiad, dobrze jest zorganizować sobie pracę. Gotowe kotlety dewolaj można przechowywać w lodówce przez 1-2 dni. Przed podaniem wystarczy je podgrzać w piekarniku lub w piekarniku. Jednakże warto pamiętać, że z odgrzewanych kotletów może nie wypływać masło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina

Przepis na kotlety dewolaj

Sekretem smaku jest ziołowe masełko, ale również klasyczne będzie pyszne. Takie dewolaje będą smakować jak z wesela.

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka,
  • 100 g masła,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • 4 plastry sera żółtego,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • ½ szklanki mąki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie masła ziołowego: wymieszaj miękkie masło z posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem, uformuj z masła cztery małe wałeczki i włóż je do zamrażalnika na około 15 minut, aby stwardniały.
  2. Przygotowanie mięsa: filety z kurczaka rozbij na cienkie plastry, na środku każdego fileta połóż kawałek schłodzonego masła ziołowego i plaster sera, zwiń filety w roladki, zabezpieczając brzegi wykałaczkami.
  3. Panierowanie: przygotuj trzy talerze: jeden z mąką, drugi z roztrzepanymi jajkami, trzeci z bułką tartą, każdą roladkę obtocz najpierw w mące, następnie w jajkach, a na końcu w bułce tartej.
  4. Smażenie: rozgrzej olej na patelni, smaż dewolaje na złoty kolor z każdej strony, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez około 20 minut, aby mięso dokładnie się upiekło.
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione