Kotlet dewolaj jeszcze lepszy niż na weselu. Efekt "wypływającego masełka"

Kotlety dewolaj to klasyczne danie, które kojarzy się z wyjątkowymi okazjami, takimi jak wesela. Charakteryzują się one delikatnym mięsem i efektownym "wypływającym masełkiem" po przekrojeniu. Dzięki poniższemu przepisowi, możesz przygotować dewolaje, które będą jeszcze lepsze niż te serwowane na uroczystościach.

Dewolaj to klasyk z weselnego menuDewolaj to klasyk z weselnego menu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kotlety dewolaj jak z wesela są niezwykle smaczne i efektowne. Mięso jest soczyste, a masło ziołowe wypływające po przekrojeniu nadaje im wyjątkowego smaku. To danie, które z pewnością zrobi wrażenie na twoich gościach.

Jak wybrać składniki na dewolaje?

Wybór mięsa ma w tym przypadku znaczenie - najlepiej używać świeżych filetów z kurczaka, które są łatwe do rozbicia i zawinięcia. W tym weselnym klasyku liczą się też dodatki: możesz eksperymentować z różnymi dodatkami do masła, takimi jak czosnek, koperek czy estragon. Jeśli planujesz kilkudaniowy obiad, dobrze jest zorganizować sobie pracę. Gotowe kotlety dewolaj można przechowywać w lodówce przez 1-2 dni. Przed podaniem wystarczy je podgrzać w piekarniku lub w piekarniku. Jednakże warto pamiętać, że z odgrzewanych kotletów może nie wypływać masło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina

Przepis na kotlety dewolaj

Sekretem smaku jest ziołowe masełko, ale również klasyczne będzie pyszne. Takie dewolaje będą smakować jak z wesela.

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka,
  • 100 g masła,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • 4 plastry sera żółtego,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • ½ szklanki mąki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie masła ziołowego: wymieszaj miękkie masło z posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem, uformuj z masła cztery małe wałeczki i włóż je do zamrażalnika na około 15 minut, aby stwardniały.
  2. Przygotowanie mięsa: filety z kurczaka rozbij na cienkie plastry, na środku każdego fileta połóż kawałek schłodzonego masła ziołowego i plaster sera, zwiń filety w roladki, zabezpieczając brzegi wykałaczkami.
  3. Panierowanie: przygotuj trzy talerze: jeden z mąką, drugi z roztrzepanymi jajkami, trzeci z bułką tartą, każdą roladkę obtocz najpierw w mące, następnie w jajkach, a na końcu w bułce tartej.
  4. Smażenie: rozgrzej olej na patelni, smaż dewolaje na złoty kolor z każdej strony, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez około 20 minut, aby mięso dokładnie się upiekło.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀