Kotlety mielone do słoika. Pyszne i domowe weki z mięsa
Pyszne, domowe kotlety mielone do słoika to patent na zdrowe weki. Przygotuj obiad i otwórz, gdy najdzie Cię ochota na coś smacznego.
27.01.2023 | aktual.: 20.03.2024 10:52
Domowe weki
Chociaż weki kojarzą się nam głównie z przetworami z owoców i warzyw, to z powodzeniem w szklanych słoikach zamknąć możesz również mięso. Dzięki temu zawsze pod ręką masz pyszny, domowy obiad. To prawdziwe wybawienie, gdy zamarzy nam się mielony, a przy tym brak nam chęci do gotowania. Świetnie sprawdzą się na wszelakie wyjazdy i wycieczki, a przepis ten pokochają również zawodowi kierowcy, którzy w długich trasach niejednokrotnie marzą o domowym obiadku. W chłodnym miejscu mogą stać nawet kilka miesięcy!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Kotlety mielone do słoika
Składniki:
- 400 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 cebula podsmażona na maśle
- 1 kajzerka - moczona w mleku
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżka majeranku
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1,5 szkl. bułki tartej
- 100 g smalcu wieprzowego do smażenia
- 600 g smalcu do zalania słoików
Sposób przygotowania:
Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj jajka, podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz oraz majeranek. Dorzuć namoczoną w mleku kajzerkę i dokładnie wymieszaj.
Z powstałej masy uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym smalcu z obu stron aż mięso apetycznie się zarumieni.
Słoiki dobrze umyj i osusz. Włóż do środka usmażone kotlety. Smalec roztop w garnuszku i zalej nim umieszczone w słoiku kotlety i szczelnie zakręć. Włóż do garnka z ciepłą wodą (jeśli słoiki z tłuszczem są ciepłe, nie wlewaj zimnej wody, bo popękają) i pasteryzuj przez 30 minut od zagotowania wody w garnku.
Słoiki przestudź, a następnie schowaj w suche i chłodne miejsce. Tak przygotowane kotlety mogą czekać nawet kilka miesięcy na zjedzenie.
Smacznego!