WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Masz dość kolejnych zwykłych obiadów? Wypróbuj kurczaka po baskijsku, jest diabelsko pyszny

Jeśli masz już dość schabowego na obiad - polecamy spróbować kurczaka po baskijsku. Ta wspaniała potrawa rozbudzi twoje kubki smakowe. Oprócz kurczaka danie skrywa w sobie paprykę, pomidory i zioła. Składniki te wspaniale wzbogacają aromat oraz smak dania. Kurczak po baskijsku zasmakuje całej twojej rodzinie!

ObrazekMasz dość kolejnych zwykłych obiadów Wypróbuj kurczaka po baskijsku, rozpala zmysły - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Kurczak po baskijsku to udka kurczaka zanurzone w pysznym pomidorowym sosie z ziołami. To jednogarnkowe danie stanowi doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad. Poza tym potrawa nie tylko odznacza się wspaniałymi walorami smakowymi, ale również wygląda wyjątkowo apetycznie. Kurczaka po baskijsku serwujemy w towarzystwie ryżu.

Soczysty kurczak w aromatycznym sosie

Obrazek
Kurczak w sosie - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli masz ochotę na potrawę z kurczakiem w roli głównej, to koniecznie wykonaj kurczaka po baskijsku. Potrawa jest wyjątkowo soczysta i delikatna. Aby wzbogacić smak pomidorowego sosu, dodaj do niego niewielką ilość wytrawnego białego wina. Poniżej podajemy przepis na to fantastyczne danie.

Kurczak po baskijsku

Obrazek
Kurczak w sosie - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

             
  • 0,5 kg udek kurczaka
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów / kilka świeżych pomidorów
  • czerwona papryka
  • 10 oliwek
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • sól i pieprz
  • 2 gałązki tymianku, jedna rozmarynu, pęczek pietruszki - drobno posiekane
  • ewentualnie ostra papryka

Sposób przygotowania:

Kurczaka smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż się delikatnie zrumieni. Jeśli chcesz, możesz go wcześniej posypać takimi przyprawami jak ostra, czy wędzona papryka. W ten sposób wzbogacisz jego aromat i nadasz mu pikanterii.

Następnie obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Paprykę umyj i pokrój w paski. Następnie wrzuć ją wraz z cebulą na patelnię i smaż je przez kilka minut. Dodaj drobno posiekany czosnek i całość smaż jeszcze przez minutę. Następnie wrzuć uprzednio podsmażonego kurczaka, dodaj koncentrat i pomidory.

W kolejnym kroku wlej bulion i dopraw danie solą oraz pieprzem. Całość duś jeszcze przez jakiś czas, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania posyp potrawę świeżymi ziołami i dodaj oliwki.

Kurczak po baskijsku wspaniale smakuje w towarzystwie ryżu lub chrupiącego pieczywa.

Jeśli masz ochotę na kurczaka w nieco innej odsłonie - zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować przepysznego kurczaka z pieczarkowym sosem krok po kroku. 

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze