Masz dość kolejnych zwykłych obiadów? Wypróbuj kurczaka po baskijsku, jest diabelsko pyszny

Jeśli masz już dość schabowego na obiad - polecamy spróbować kurczaka po baskijsku. Ta wspaniała potrawa rozbudzi twoje kubki smakowe. Oprócz kurczaka danie skrywa w sobie paprykę, pomidory i zioła. Składniki te wspaniale wzbogacają aromat oraz smak dania. Kurczak po baskijsku zasmakuje całej twojej rodzinie!

ObrazekMasz dość kolejnych zwykłych obiadów Wypróbuj kurczaka po baskijsku, rozpala zmysły - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Kurczak po baskijsku to udka kurczaka zanurzone w pysznym pomidorowym sosie z ziołami. To jednogarnkowe danie stanowi doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad. Poza tym potrawa nie tylko odznacza się wspaniałymi walorami smakowymi, ale również wygląda wyjątkowo apetycznie. Kurczaka po baskijsku serwujemy w towarzystwie ryżu.

Soczysty kurczak w aromatycznym sosie

Obrazek
Kurczak w sosie - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli masz ochotę na potrawę z kurczakiem w roli głównej, to koniecznie wykonaj kurczaka po baskijsku. Potrawa jest wyjątkowo soczysta i delikatna. Aby wzbogacić smak pomidorowego sosu, dodaj do niego niewielką ilość wytrawnego białego wina. Poniżej podajemy przepis na to fantastyczne danie.

Kurczak po baskijsku

Obrazek
Kurczak w sosie - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

             
  • 0,5 kg udek kurczaka
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów / kilka świeżych pomidorów
  • czerwona papryka
  • 10 oliwek
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • sól i pieprz
  • 2 gałązki tymianku, jedna rozmarynu, pęczek pietruszki - drobno posiekane
  • ewentualnie ostra papryka

Sposób przygotowania:

Kurczaka smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż się delikatnie zrumieni. Jeśli chcesz, możesz go wcześniej posypać takimi przyprawami jak ostra, czy wędzona papryka. W ten sposób wzbogacisz jego aromat i nadasz mu pikanterii.

Następnie obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Paprykę umyj i pokrój w paski. Następnie wrzuć ją wraz z cebulą na patelnię i smaż je przez kilka minut. Dodaj drobno posiekany czosnek i całość smaż jeszcze przez minutę. Następnie wrzuć uprzednio podsmażonego kurczaka, dodaj koncentrat i pomidory.

W kolejnym kroku wlej bulion i dopraw danie solą oraz pieprzem. Całość duś jeszcze przez jakiś czas, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania posyp potrawę świeżymi ziołami i dodaj oliwki.

Kurczak po baskijsku wspaniale smakuje w towarzystwie ryżu lub chrupiącego pieczywa.

Jeśli masz ochotę na kurczaka w nieco innej odsłonie - zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować przepysznego kurczaka z pieczarkowym sosem krok po kroku. 

Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce