Przepyszne kotlety serowo-drobiowe. Szybki i tani pomysł na obiad

Nie masz pomysłu na obiad, a chcesz zaskoczyć swoich bliskich? Zamiast smażyć tradycyjne schabowe, przygotuj coś równie smacznego i rozpływającego się w ustach. To kotlety w wersji drobiowej z dodatkiem żółtego sera. Jeśli choć raz je przygotujesz, to możesz być pewny tego, że już na stałe zagoszczą w twoim menu.

ObrazekKotlety serowo-drobiowe - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Pyszne Smaki
Karol Wiak

Jakie danie najczęściej przygotowuje się na rodzinny obiad? Z pewnością będą to schabowe lub mielone. Czasem jednak, warto jest wybrać alternatywną opcję. Do takiej kategorii na pewno należą kotlety serowo-drobiowe. To tani i szybki pomysł na obiad. Danie posmakuje każdemu, kto lubi dania z drobiu. Samo danie jest soczyste, aromatyczne i pożywne. Nie przekonasz się, dopóki nie spróbujesz. Zaserwuj gościom, a poproszą cię o przepis.

Dlaczego warto przygotować kotlety serowo-drobiowe?

Warto jest poznać przepis na kotlety serowo-drobiowe z kilku istotnych powodów. Przede wszystkim będą świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów z piersi kurczaka. Różnica tkwi tu w jednym składniku, a w zasadzie trzech. Są to mąka pszenna lub ziemniaczana, jogurt grecki i oczywiście - ser żółty. Te pyszne kotleciki z kurczaka i z serem, możesz śmiało podać z ulubionymi surówkami, mizerią, pomidorami w śmietanie lub świeżymi i kiszonymi ogórkami.

Obrazek
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Pyszne Smaki

Bez względu na to, co wybierzesz jako dodatek, smakować będą wyśmienicie. Jeśli chcesz zmniejszyć ilość tłuszczu, możesz spróbować upiec je w piekarniku, z pewnością będą jeszcze bardziej chrupiące i aromatyczne. Do odważnych świat należy, więc jeśli jesteś gotowy na eksperymenty, to przygotuj takie kotlety już dziś!

Kotlety serowo-drobiowe przepis - jak je zrobić?

Jak zrobić kotlety serowo-drobiowe? Przepis jest bardzo prosty. Danie zachwyci każdego, kto zdecyduje się ich spróbować. To naprawdę dobra alternatywa dla tradycyjnych kotletów.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki tartego sera żółtego
  • 2 filety z kurczaka
  • łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia.
Obrazek
Przygotowanie ciasta na kotlety - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Pyszne Smaki

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój piersi z kurczaka na porcje, delikatnie rozbij i przypraw solą i pieprzem.
  2. Wbij jajka do miski, dodaj jogurt, mąkę, paprykę i starty ser żółty.
  3. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  4. Każdy kawałek fileta zamocz w gęstym cieście i usmaż na rozgrzanym oleju.
  5. Pamiętaj, by smażyć wolno, na średniej mocy palnika, aż kotlety będą rumiane.
  6. Nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym. Podaj na ciepło. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy