Przepyszne kotlety serowo-drobiowe. Szybki i tani pomysł na obiad
Nie masz pomysłu na obiad, a chcesz zaskoczyć swoich bliskich? Zamiast smażyć tradycyjne schabowe, przygotuj coś równie smacznego i rozpływającego się w ustach. To kotlety w wersji drobiowej z dodatkiem żółtego sera. Jeśli choć raz je przygotujesz, to możesz być pewny tego, że już na stałe zagoszczą w twoim menu.
06.07.2023 17:30
Jakie danie najczęściej przygotowuje się na rodzinny obiad? Z pewnością będą to schabowe lub mielone. Czasem jednak, warto jest wybrać alternatywną opcję. Do takiej kategorii na pewno należą kotlety serowo-drobiowe. To tani i szybki pomysł na obiad. Danie posmakuje każdemu, kto lubi dania z drobiu. Samo danie jest soczyste, aromatyczne i pożywne. Nie przekonasz się, dopóki nie spróbujesz. Zaserwuj gościom, a poproszą cię o przepis.
Dlaczego warto przygotować kotlety serowo-drobiowe?
Warto jest poznać przepis na kotlety serowo-drobiowe z kilku istotnych powodów. Przede wszystkim będą świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów z piersi kurczaka. Różnica tkwi tu w jednym składniku, a w zasadzie trzech. Są to mąka pszenna lub ziemniaczana, jogurt grecki i oczywiście - ser żółty. Te pyszne kotleciki z kurczaka i z serem, możesz śmiało podać z ulubionymi surówkami, mizerią, pomidorami w śmietanie lub świeżymi i kiszonymi ogórkami.
Bez względu na to, co wybierzesz jako dodatek, smakować będą wyśmienicie. Jeśli chcesz zmniejszyć ilość tłuszczu, możesz spróbować upiec je w piekarniku, z pewnością będą jeszcze bardziej chrupiące i aromatyczne. Do odważnych świat należy, więc jeśli jesteś gotowy na eksperymenty, to przygotuj takie kotlety już dziś!
Kotlety serowo-drobiowe przepis - jak je zrobić?
Jak zrobić kotlety serowo-drobiowe? Przepis jest bardzo prosty. Danie zachwyci każdego, kto zdecyduje się ich spróbować. To naprawdę dobra alternatywa dla tradycyjnych kotletów.
Zobacz także
Składniki:
- 2 jajka
- 4 łyżki tartego sera żółtego
- 2 filety z kurczaka
- łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Pokrój piersi z kurczaka na porcje, delikatnie rozbij i przypraw solą i pieprzem.
- Wbij jajka do miski, dodaj jogurt, mąkę, paprykę i starty ser żółty.
- Wymieszaj wszystko dokładnie.
- Każdy kawałek fileta zamocz w gęstym cieście i usmaż na rozgrzanym oleju.
- Pamiętaj, by smażyć wolno, na średniej mocy palnika, aż kotlety będą rumiane.
- Nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym. Podaj na ciepło. Smacznego!