PrzepisKremowa zupa w pół godziny. Może zastąpić dwudaniowy obiad

Kremowa zupa w pół godziny. Może zastąpić dwudaniowy obiad

Przepyszna kremowa zupa z pulpecikami to fantastyczny pomysł na obiad. Jest treściwa i sycąca, więc z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Na dodatek przygotowanie jej nie zajmie ci więcej niż 30 minut. Przepis jest banalnie prosty!

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta

15.04.2023 20:32

Szukasz pomysłu na szybki obiad dla całej rodziny? Mamy dla ciebie przepis na fantastyczną zupę pomidorową z pulpecikami i tortellini. Poczujesz się jak na urlopie we Włoszech. Zupa jest bardzo aromatyczna i kremowa, a z przepisem poradzi sobie każdy. Zupę przygotowuje się na bazie pomidorów z puszki, dzięki temu jest naprawdę ekspresowa. Przepisem podzieliła się z nami pani Beata, która prowadzi bloga Kulinarna chwila. Nie czekaj i wypróbuj przepis już dziś, a nie pożałujesz.

Kremowa zupa z pulpecikami i tortellini

Składniki na kulki mięsne:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • sól

Składniki na zupę:

  • 250 g tortellini z mozzarellą
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g pomidorów krojonych w puszce
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • po 1 łyżce tymianku, bazylii i oregano
  • olej do smażenia
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 100 g parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. Zupa z pulpecikami to świetny pomysł na jednogarnkowy obiad. Jak ją przygotować? Zacznij od ugotowania tortellini zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
  2. Następnie zajmij się przygotowaniem mięsnych kuleczek. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wyrób dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie zwilż dłonie woda i formuj z mięsa niewielkie kuleczki.
  3. W garnku o grubszym dnie rozgrzej olej i obsmaż pulpeciki na złocisto-brązowy kolor. Następnie przełóż je na talerz. Obierz cebulę, posiekaj ją. Zeszklij na tłuszczu, na którym smażyły się pulpety.
  4. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili dorzuć pomidory z puszki, koncentrat i suszone zioła (oregano, bazylię, tymianek). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej bulion i gotuj przez ok. 10 minut.
  5. Zupę serwuj z pulpecikami, tortellini i tartym parmezanem. Smacznego!

Zobacz przepis na brazylijskie hot dogi z naszego kanału na YouTube

Wybrane dla Ciebie