WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Kremowa zupa w pół godziny. Może zastąpić dwudaniowy obiad

Przepyszna kremowa zupa z pulpecikami to fantastyczny pomysł na obiad. Jest treściwa i sycąca, więc z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Na dodatek przygotowanie jej nie zajmie ci więcej niż 30 minut. Przepis jest banalnie prosty!

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Szukasz pomysłu na szybki obiad dla całej rodziny? Mamy dla ciebie przepis na fantastyczną zupę pomidorową z pulpecikami i tortellini. Poczujesz się jak na urlopie we Włoszech. Zupa jest bardzo aromatyczna i kremowa, a z przepisem poradzi sobie każdy. Zupę przygotowuje się na bazie pomidorów z puszki, dzięki temu jest naprawdę ekspresowa. Przepisem podzieliła się z nami pani Beata, która prowadzi bloga Kulinarna chwila. Nie czekaj i wypróbuj przepis już dziś, a nie pożałujesz.

Kremowa zupa z pulpecikami i tortellini

Składniki na kulki mięsne:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • sól

Składniki na zupę:

  • 250 g tortellini z mozzarellą
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g pomidorów krojonych w puszce
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • po 1 łyżce tymianku, bazylii i oregano
  • olej do smażenia
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 100 g parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. Zupa z pulpecikami to świetny pomysł na jednogarnkowy obiad. Jak ją przygotować? Zacznij od ugotowania tortellini zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
  2. Następnie zajmij się przygotowaniem mięsnych kuleczek. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wyrób dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie zwilż dłonie woda i formuj z mięsa niewielkie kuleczki.
  3. W garnku o grubszym dnie rozgrzej olej i obsmaż pulpeciki na złocisto-brązowy kolor. Następnie przełóż je na talerz. Obierz cebulę, posiekaj ją. Zeszklij na tłuszczu, na którym smażyły się pulpety.
  4. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili dorzuć pomidory z puszki, koncentrat i suszone zioła (oregano, bazylię, tymianek). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej bulion i gotuj przez ok. 10 minut.
  5. Zupę serwuj z pulpecikami, tortellini i tartym parmezanem. Smacznego!

Zobacz przepis na brazylijskie hot dogi z naszego kanału na YouTube

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę