PrzepisDlaczego pomidory są tak drogie? Popularny dietetyk wskazał powód

Dlaczego pomidory są tak drogie? Popularny dietetyk wskazał powód

Dlaczego pomidory są tak drogie? - Pyszności; Foto Canva.com i screen z https://www.instagram.com/michal_wrzosek/
Dlaczego pomidory są tak drogie? - Pyszności; Foto Canva.com i screen z https://www.instagram.com/michal_wrzosek/
20.02.2023 14:05, aktualizacja: 20.02.2023 14:32

Nie ulega żadnej wątpliwości, że polskie pomidory najlepiej smakują latem. Sezon zimowy to zupełnie inny (gorszy) smak, ale też znacznie wyższa cena. Dlaczego pomidory są tak drogie? Jest jeden istotny powód.

Dietetyk wyjaśnił, dlaczego pomidory są tak drogie

Czy podczas zakupów, zauważyłeś, że obecna cena polskich pomidorów jest dużo wyższa niż w sezonie letnim? W odróżnieniu, od pomidorów z importu, które również można znaleźć teraz w sklepach, różnice są naprawdę ogromne. Pomimo tego, że te warzywa mają znaczną odległość do pokonania, to właśnie te zagraniczne są zdecydowanie tańsze. Czym to jest spowodowane?

Popularny polski dietetyk — Michał Wrzosek, wskazał jeden istotny powód, związany z tym, dlaczego pomidory są tak drogie. Wszystkiemu winna jest temperatura potrzeba do wyhodowania pomidorów. Dlatego też, w sezonie zimowym potrzebna jest do tego szklarnia, którą należy ogrzać. Takie rozwiązanie to duży wydatek, zwłaszcza jeśli na zewnątrz jest mróz.

Michał Wrzosek, w swojej wypowiedzi na swoim kanale YouTube, podkreślił, że wszystkiemu winna jest cena prądu i gazu.

Ceny prądu i gazu wzrosły. Niektórzy hodowcy mówią nawet o 700 proc. większym koszcie energii. Dlatego polskie pomidory malinowe to obecnie wydatek 25 zł w Biedronce i aż do 40 zł w Lewiatanie. Nieco tańsze są pomidory importowane z Hiszpanii.

Czym warto zastąpić zimą polskie pomidory malinowe?

Skoro już wiesz, dlaczego pomidory są tak drogie, to dobrze, byś poznał alternatywne opcje, które świetnie sprawdzą się zamiast pomidorów. Okazuje się, że wszystko jest na przysłowiowe wyciągnięcie ręki. Z tych składników, możesz przygotować smaczne surówki, a będzie zdecydowanie lepiej, gdy zjesz te warzywa na surowo. Michał Wrzosek podkreślił, że zimą najlepiej sprawdzą się sezonowe warzywa, takie jak marchewka, burak, kapusta. Niezwykle ważne jest to, że przygotujesz z nich nie tylko surówki, ale też smaczny obiad. Każdy będzie zadowolony.

Sprawdź na naszym kanale YouTube, jak przygotować drobiowe roladki z  jajkiem, serem i szynką prosciutto. To naprawdę proste:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także