PrzepisSoczysta surówka teściowej bije rekordy popularności. Suszone pomidory to nie jedyne zaskoczenie

Soczysta surówka teściowej bije rekordy popularności. Suszone pomidory to nie jedyne zaskoczenie

Każdy z nas ma swoje sprawdzone sposoby na surówki, którymi chętnie dzieli się z innymi. Surówka teściowej zachwyca smakiem. Sekretem jest dodatek aż dwóch niezwykłych, intensywnych dodatków: suszonych pomidorów oraz żurawiny.

Soczysta surówka teściowej bije rekordy popularności. Suszone pomidory to nie jedyne zaskoczenie
Paulina

25.07.2022 21:52

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Młoda kapusta w połączeniu z koperkiem przypomina nam dzieciństwo. Klasyczna surówka, którą zjadamy ze smakiem, w tym okresie króluje na naszych stołach. Dziś mamy natomiast przepis na surówkę z młodej kapusty z suszonymi pomidorami. Będzie wyjątkowo smaczna i koniecznie musisz jej spróbować.

Obraz

Surówka teściowej - składniki

  • mała główka kapusty
  • pęczek szczypiorku
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki octu 10%
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Główkę kapusty, dokładnie poszatkuj. Następnie pokrój drobno suszone pomidory i szczypiorek. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do kapusty. Wszystkie składniki przemieszaj, dodaj suszona żurawinę, cukier, ocet i olej z suszonych pomidorów. Wszystko lekko ugnieć ręką. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku. Smacznego!

Kapusta - Pyszności; Foto Canva.com
Kapusta - Pyszności; Foto Canva.com

Jak wybrać dobrą kapustę do surówki?

Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić, to musisz mocno ścisnąć główkę kapusty w dłoniach. Dojrzała kapusta pozostanie w tym samym kształcie, nie odkształci się. Dobra biała kapusta powinna mieć jędrne białe liście, przyjemny zapach, bez pęknięć i ciemnych plam.  Liście są zwarte i dobrze przylegają do główki kapusty.

Obraz

Właściwości suszonych pomidorów

Warzywa i owoce w formie suszonej zawierają dużą ilość witaminy A i witaminy C, a także substancji polifenolowych, które są zaliczane do substancji przeciwutleniających. W przypadku suszonych pomidorów stanowią one znaczące źródło antyoksydantów, przede wszystkim polifenoli, karotenoidów i witaminy C. Ze względu na różnorodność mogą być przygotowane na wiele sposobów. Wiadomo, że osoby, które regularnie spożywają suszone warzywa i owoce są mniej narażone na otyłość, różnego rodzaju nowotwory, cukrzycę typu 2 i inne choroby przewlekłe.

Jeśli zostało Ci trochę kapusty, zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować duszoną młodą kapustę krok po kroku.

poradysurówkakapusta