PrzepisKiszone pomidory - przepis. Jak przygotować te przetwory na zimę?

Kiszone pomidory - przepis. Jak przygotować te przetwory na zimę?

Najpopularniejszymi warzywami, które się kisi na zimę, są przede wszystkim ogórki i kapusta. Okazuje się, że ukisić można niemal wszystkie warzywa, a czasem nawet niektóre owoce. Co powiesz na kiszone pomidory? To propozycja, które zaskakuje smakiem. Warto sięgnąć po tę recepturę, kiedy trwa sezon na pomidory. Jak przygotować taką kiszonkę i dlaczego warto?

Kiszone pomidory - Pyszności; Foto Canva.com
Kiszone pomidory - Pyszności; Foto Canva.com

21.07.2023 17:15

Sezon letni to czas zbiorów owoców i warzyw sezonowych. Latem przygotowuje się również rozmaite przetwory. Królują przede wszystkim warzywa konserwowe, dżemy, konfitury, soki i kiszonki. A skoro o kiszonkach mowa, warto podkreślić, że największą popularnością cieszą się przede wszystkim ogórki kiszone. Świetnie smakuje również kiszona kapusta. Jednak jeśli jesteś gotowy na zupełnie nowe doznania kulinarne, to z pewnością zainteresuje cię przepis na pomidory kiszone. Jest to pomysł na przetwory, pochodzący prosto z Ukrainy.

Kiszone pomidory — sposób na zachowanie wartości tych warzyw na zimę

Dlaczego kiszenie pomidorów będzie dobrym rozwiązaniem, jeśli chodzi o warzywne przetwory? Fermentacja umożliwia zachowanie właściwości i przydatności produktów. Kiedyś była to technika, która pozwalała biedniejszym osobom przechowywać żywność na dłużej. Kiszenie warzyw prawdopodobnie miało swój początek w Azji wiele tysięcy lat temu!

Na kiszenie najlepiej sprawdzą się świeże pomidory - Pyszności; Foto Canva.com
Na kiszenie najlepiej sprawdzą się świeże pomidory - Pyszności; Foto Canva.com

Obecnie jest to proces znany na całym świecie. Polacy najczęściej sięgają po ogórki i kapustę, ale często zapominają o innych produktach, które doskonale smakują po kwaszeniu. Możemy czerpać inspirację od naszych ukraińskich sąsiadów, którzy uwielbiają kiszone pomidory. Oprócz wyjątkowego smaku mogą one również służyć jako podstawa bardziej wyszukanych dań.

Pomidory kiszone — jakie warzywa warto wybrać?

Z pewnością, zdajesz sobie sprawę, że w chwili, gdy rozpoczyna się sezon na pomidory, możesz wybierać spośród wielu rodzajów pomidorów. Są koktajlowe, malinowe czy bawole serca. A które z nich będą najlepsze, w przypadku kiszenia? Najlepiej sprawdzą się te, które mają owalny kształt, a najlepszy będzie gatunek Lima, który nie ma tendencji do pękania. Warto rozważyć wykorzystanie mniejszych odmian pomidorów, takich jak cherry lub koktajlowe, do kiszenia. Ich smak i aromat są wyraźnie intensywne. Proces kiszenia pomidorów koktajlowych, mimo że są one znacznie mniejsze, przebiega w taki sam sposób jak w przypadku większych odmian.

Kiszone pomidory przepis — jak przygotować tę przekąskę na zimę?

Proces kiszenia pomidorów, jak i sam przepis na pomidory kiszone, są banalnie proste. Będziesz potrzebował świeżych pomidorów i kilku istotnych dodatków. Możesz być pewny tego, że od teraz, w twojej kuchni będą królować kiszonki, nie tylko w postaci kapusty i ogórków, ale również — pomidorów. Zobacz, jakie to smaczne i proste.

Składniki:

  • 2 kg twardych pomidorów Lima,
  • świeży korzeń chrzanu,
  • duża główka czosnku,
  • łyżka gorczycy,
  • koper,
  • 3 płaskie łyżki soli do przetworów.
Kiszone pomidory są niezwykle smaczne - Pyszności; Foto Canva.com
Kiszone pomidory są niezwykle smaczne - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj 3 litrowe słoje.
  2. Umyj pomidory i włóż je do słoja.
  3. Dodaj chrzan, nieobierany czosnek pokrojony w plastry, koperek i gorczycę.
  4. Zagotuj 1,5 litra wody wraz z solą, a następnie trochę przestudź.
  5. Zalej pomidory w słoju przygotowanym roztworem soli.
  6. Przykryj słoje gazą i odstaw na kilka dni, codziennie sprawdzając, czy proces kiszenia został zakończony.
  7. Po zakończonym procesie kiszenia przekładaj pomidory, koperek, chrzan, gorczycę i czosnek do mniejszych słoiczków o pojemności 0,5 litra.
  8. Poczekaj, aż woda z kiszenia się ustabilizuje i stanie się klarowna.
  9. Powoli odlej wodę z kiszenia do garnczka, a następnie dolej trochę wody, aby wystarczyło na zalanie słoików.
  10. Doprowadź zalewę do wrzenia, a następnie zalej gorącą zalewą pomidory w słoikach.
  11. Dokręć pokrywki słoików i odwróć je dnem do góry.
  12. Po ostudzeniu przenieś słoiki do piwnicy.
  13. Kiszone pomidory podawaj jako przystawkę do mięsa lub użyj ich do przygotowania zupy tak jak z ogórków kiszonych. Smacznego!
przepispomidoryprzetwory