Znajoma nie dowierzała, gdy powiedziałem o tym przepisie. Teraz robi go co roku

Sezon letni to przede wszystkim czas rozkoszowania się smakiem ulubionych owoców i warzyw, ale również czas przygotowania zapasów i przetworów na zimę. Dziś postanowiliśmy zaprezentować dość nietypową propozycję, która będzie świetnym rozwiązaniem na zimowe dni, gdy będziesz chciał powrócić do smaku lata. Jako, że sezon na arbuzy trwa w najlepsze, to marynowany arbuz wydaje się być bardzo dobrym wyborem. Dlaczego?

ObrazekMarynowany arbuz - Pyszności; Fot. Canva
Karol Wiak

Przygotowując domowe przetwory, najczęściej bazujesz na tych popularnych recepturach, które najczęściej przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Najczęściej przygotowuje się dżemy, soki, konfitury czy marynowane warzywa. Czasem warto jest dać się ponieść fantazji i postawić na coś, co będzie zaskakujące i naprawdę smaczne. Sezon na arbuzy rozkręca się z każdym dniem, a za kilogram trzeba zapłacić niecałe 2 zł. To odpowiedni moment, by marynowany arbuz pojawił się w twojej spiżarce.

Marynowany arbuz - smaczne przetwory na zimowe dni

Dlaczego warto przygotować arbuza marynowanego i jak smakuje w nietypowym wydaniu? Powodów jest kilka. Arbuz to pyszny i niskokaloryczny owoc, który jest cennym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Według naukowców, regularne spożywanie kawałka arbuza może pomóc w redukcji gromadzenia się złego cholesterolu w tętnicach, co może przyczynić się do zapobiegania chorobom serca.

Obrazek
Krojenie arbuza - Pyszności; Foto canva.com

Aby w pełni skorzystać z dobroczynnych właściwości arbuza, polecamy wypróbowanie najlepszego przepisu babci na marynowany arbuz w słoiku. Ta smakowita marynata jest idealnym dodatkiem do obiadu, wędlin lub grillowanych warzyw. Nie możesz przegapić tej pysznej propozycji!

Pamiętaj, że najlepiej użyć słoików o pojemności około 350-600 ml. Wybierając odpowiedni rozmiar słoików, możesz zachować przetwory na dłużej. Jeśli użyjesz większych naczyń i coś pójdzie nie tak, na przykład pojawi się pleśń, ryzykujesz utratę całej zapasowej porcji tego pysznego przysmaku na zimę.

Przepis na marynowany arbuz - jak go zrobić na zimę?

Arbuz marynowany wymaga odpowiedniego przygotowania, ale cała procedura nie jest zbyt skomplikowana. Najlepiej jest wybrać słodki, średniej wielkości owoc. Ważne, by przed marynowaniem, dokładnie go umyć, np. wrzątkiem lub mieszanką wody i sody oczyszczonej.

Składniki:

  • 2 l przefiltrowanej wody,
  • 2,5 kg arbuza,
  • 60 g soli,
  • 125 g cukru,
  • kilka gałązek kopru,
  • 125 ml octu spirytusowego,
  • kilkanaście ziaren kolorowego pieprzu.
Obrazek
Arbuz marynowany - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj arbuza, pokrój go na mniejsze kawałki i delikatnie usuń pestki ze środka.
  2. Do wyparzonych i umytych słoików włóż kawałki arbuza oraz po kilka ziaren pieprzu i gałązek kopru.
  3. Zagotuj w garnku przefiltrowaną wodę.
  4. Gdy woda zacznie wrzeć, to rozpuść w niej sól i cukier, i gotuj całość przez kilka minut.
  5. Dodaj ocet do wody i całość dokładnie wymieszaj.
  6. Wlej gorącą zalewę do słoików z arbuzem i zostaw na górze około 1,5 cm wolnej przestrzeni.
  7. Zamknij dobrze każdy słoik i umieść je w szerokim garnku wyścielonym bawełnianą ścierką. Nie powinny się ze sobą stykać. Wlej wodę do takiego poziomu, by słoiki nieco wystawały nad jej powierzchnię.
  8. Gotuj słoiki przez około 10 minut na małej mocy palnika.
  9. Po wyjęciu z garnka, ustaw je na blacie pokrywkami do dołu.
  10. Gdy minie kilkanaście godzin, zanieś je do spiżarni lub innego chłodnego miejsca. Marynowany arbuz jest gotowy!
Wybrane dla Ciebie
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie