Odchudzone batoniki Bounty. Tak dobre, że nikt nie uwierzy, że są dietetyczne

Dietetyczne batoniki bounty z kokosowym nadzieniem to pyszna i lekka przekąska. Przygotujesz je w mgnieniu oka - świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie.

Dietetyczne batoniki BountyDietetyczne batoniki Bounty
Ewa

Fit batoniki

Dietetyczne, lekkie batoniki na bazie wiórków kokosowych i banana to pożywna alternatywa dla tradycyjnych słodkości. Mają w sobie o wiele więcej wartości odżywczych niż słodycze ze sklepu, które często skrywają szkodliwe tłuszcze utwardzane, cukier, syrop glukozowy i konserwanty. Przygotowanie domowych fit batoników jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Nie musisz nic piec, a kuchenkę odpalisz jedynie po to, aby roztopić czekoladę. Smakują tak dobrze, że nikt nie uwierzy, że są dietetyczne. Mają więcej kokosa, całość słodzi banan, a czekoladowa polewa świetnie podkreśla całość. Prosto, smacznie i zdrowo - na tę przekąskę skuszą się również najmłodsi członkowie rodziny.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Dietetyczne batoniki bounty

Składniki:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 20 ml oleju
  • 2 banany
  • 100 g wiórków kokosowych

Do dekoracji

  • 50 g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Do gorzkiej czekolady dodaj olej roślinny i roztop ją w kąpieli wodnej. W misce rozgnieć dojrzałe banany. Im dojrzalsze będą, tym słodsze wyjdą nasze batoniki.

Następnie dosyp wiórki kokosowe do bananów i wymieszaj całość. Z powstałej masy uformuj batoniki i oblej je roztopioną gorzką czekoladą. Jeśli masa jest zbyt rzadka - dosyp więcej wiórków.

Dietetyczne batoniki Bounty- Pyszności
Dietetyczne batoniki Bounty- Pyszności

Tak przygotowane batoniki wstaw do lodówki, aby czekolada dobrze zastygła. Następnie udekoruj je roztopioną mleczną czekoladą i gotowe. Świetnie sprawdzą się w roli lekkiego podwieczorku lub słodkiego drugiego śniadania. Przechowuj je w lodówce, aby czekolada się nie rozpuściła.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników