Słodziutkie, a zarazem dietetyczne pierogi leniwe. Ten owoc jest ich sekretem
Słodkie, pyszne i zdrowe pierogi leniwe z białym serem i bananami. Prosty przepis na szybkie kluski leniwe w nowej, smacznej odsłonie.
10.12.2022 10:02
Kluski z twarogu
Błyskawiczne kluski z twarogu, mąki i jaja to przepis, który gości w moim domu od lat. Moja mama przygotowywała je zawsze wtedy, gdy nie miała za dużo czasu na gotowanie, a głodne brzuchy domagały się obiadu. Po latach wracamy do tego przepisu nieco go odchudzamy, aby zajadać się słodkimi pierożkami bez wyrzutów sumienia. Są niesamowicie słodkie i pyszne. Najlepiej smakują prosto z garnka, gdy jeszcze parują po ugotowaniu.
Pierogi leniwe z bananem
Składniki:
- 500 gramów chudego lub półtłustego twarogu
- 1 dojrzały banan
- 1 jajko
- 100 gramów mąki żytniej lub pszennej
- do podania: jogurt naturalny, cynamon, owocowy mus (według uznania)
Sposób przygotowania:
Przygotowanie leniwych klusek zajmie Ci zaledwie kilka chwil. Do miski przełóż twaróg, dodaj do niego jajko, mąkę i banana. Całość rozgnieć przy pomocy widelca na jednolitą masę. Bardzo ważne jest użycie dojrzałego banana- jest bardzo słodki i nada pyszny smak naszym pierogom.
Z powstałej masy uformuj wałeczki i podziel je na mniejsze części, krojąc pod skosem. Jeśli masa jest zbyt klejąca- dosyp więcej mąki. Wrzuć partiami kluski do wrzącej wody i gotuj 2 minut od momentu aż wypłyną na powierzchnię.
Wyciągnij przy pomocy łyżki cedzakowej i podaj z ulubionymi dodatkami. Możesz postawić na zdrową alternatywę: jogurt naturalny z cynamonem lub pójść w tradycję i wybrać cukier.
Smacznego!
Przepis na bitki z polędwicy znajdziesz na naszym kanale YouTube