WAŻNE
TERAZ

Upadł rząd we Francji. Nie uzyskał wotum zaufania

Nowatorski sposób na leniwe bez gotowania, które biją na głowę te z wody. Z zewnątrz chrupiące, w środku lekkie jak puch

Czy można przygotować leniwe kluski bez gotowania? Okazuje się, że tak! Potrawa wyjdzie wspaniale, będzie rozpływać się w ustach. Jeśli masz ochotę na tę kultową potrawę w nieco innym wydaniu - sprawdź jak ją wykonać. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na smażone leniwe.

ObrazekSmażone kluski leniwe bez gotowania na słodko - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Smażone kluski leniwe to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Polecamy podawać je z dodatkiem słodkiej śmietany i cynamonu. Poza tym potrawa świetnie smakuje w towarzystwie świeżych owoców, czy ulubionej konfitury.

Leniwe bez gotowania

Obrazek
Smażenie na patelni - Pyszności; Foto: Canva.com

Smażone kluski leniwe biją na głowę te ugotowane. Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale również odznaczają się fantastyczną konsystencją. Z zewnątrz kluski są kruche, a w środku mięciutkie. Poza tym potrawa wspaniale smakuje na ciepło z dodatkiem ulubionych owoców. Jeśli masz ochotę na te wyjątkowe smażone leniwe - poniżej podajemy na nie przepis.

Smażone kluski leniwe

Obrazek
Kluski leniwe - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 500 g twarogu
  • 150 g mąki
  • jajko
  • 2 łyżki cukru
  • sól

Sposób przygotowania:

Przed przystąpieniem do przygotowywania potrawy, należy zmielić twaróg. W związku z tym polecamy użyć odpowiedniej maszynki lub ręcznej praski. Dzięki temu ciasto na leniwe wyjdzie idealnie.

Twaróg, jajko, mąkę, szczyptę soli oraz cukier wrzuć do dużej miski. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą dłoni. Następnie stolnicę podsyp mąką pszenną i wyłóż na nią ciasto. Podziel je na dwie części i z każdej z nich uformuj wałek.

Wałek rozpłaszcz za pomocą szerokiego noża. Następnie pokrój go na niewielkie kawałki, tak aby powstały kluseczki w kształcie rombów. Kluski leniwe smaż z obu stron na średnim ogniu. Najlepiej sprawdzi się tutaj masło klarowane.

Kluski mają odznaczać się pięknym, złotym kolorem. Po usmażeniu układaj je na talerzu pokrytym ręcznikiem papierowym. Dzięki temu odsączysz z nich nadmiar tłuszczu. Gotowe danie podawaj z ulubionymi owocami, śmietaną, czy konfiturą.

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować kultowe ciasto Kopciuszek z makiem i masą budyniową krok po kroku. Deser wspaniale sprawdzi się na imprezę urodziną.

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste