Nowatorski sposób na leniwe bez gotowania, które biją na głowę te z wody. Z zewnątrz chrupiące, w środku lekkie jak puch

Czy można przygotować leniwe kluski bez gotowania? Okazuje się, że tak! Potrawa wyjdzie wspaniale, będzie rozpływać się w ustach. Jeśli masz ochotę na tę kultową potrawę w nieco innym wydaniu - sprawdź jak ją wykonać. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na smażone leniwe.

ObrazekSmażone kluski leniwe bez gotowania na słodko - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Smażone kluski leniwe to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Polecamy podawać je z dodatkiem słodkiej śmietany i cynamonu. Poza tym potrawa świetnie smakuje w towarzystwie świeżych owoców, czy ulubionej konfitury.

Leniwe bez gotowania

Obrazek
Smażenie na patelni - Pyszności; Foto: Canva.com

Smażone kluski leniwe biją na głowę te ugotowane. Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale również odznaczają się fantastyczną konsystencją. Z zewnątrz kluski są kruche, a w środku mięciutkie. Poza tym potrawa wspaniale smakuje na ciepło z dodatkiem ulubionych owoców. Jeśli masz ochotę na te wyjątkowe smażone leniwe - poniżej podajemy na nie przepis.

Smażone kluski leniwe

Obrazek
Kluski leniwe - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 500 g twarogu
  • 150 g mąki
  • jajko
  • 2 łyżki cukru
  • sól

Sposób przygotowania:

Przed przystąpieniem do przygotowywania potrawy, należy zmielić twaróg. W związku z tym polecamy użyć odpowiedniej maszynki lub ręcznej praski. Dzięki temu ciasto na leniwe wyjdzie idealnie.

Twaróg, jajko, mąkę, szczyptę soli oraz cukier wrzuć do dużej miski. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą dłoni. Następnie stolnicę podsyp mąką pszenną i wyłóż na nią ciasto. Podziel je na dwie części i z każdej z nich uformuj wałek.

Wałek rozpłaszcz za pomocą szerokiego noża. Następnie pokrój go na niewielkie kawałki, tak aby powstały kluseczki w kształcie rombów. Kluski leniwe smaż z obu stron na średnim ogniu. Najlepiej sprawdzi się tutaj masło klarowane.

Kluski mają odznaczać się pięknym, złotym kolorem. Po usmażeniu układaj je na talerzu pokrytym ręcznikiem papierowym. Dzięki temu odsączysz z nich nadmiar tłuszczu. Gotowe danie podawaj z ulubionymi owocami, śmietaną, czy konfiturą.

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować kultowe ciasto Kopciuszek z makiem i masą budyniową krok po kroku. Deser wspaniale sprawdzi się na imprezę urodziną.

Wybrane dla Ciebie
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie