PrzepisDania głównePyszne krewetki z czosnkiem, cebulką i cytryną, podane z makaronem
Pyszne krewetki z czosnkiem, cebulką i cytryną, podane z makaronem
Uwielbiam krewetki! Smakują wspaniale, są niskokaloryczne, a do tego mają wiele cennych wartości odżywczych. Są źródłem witamin z grupy B, a także jodu, wapna, selenu i fluoru.
Pyszności
21.08.2016 | aktual.: 05.06.2017 13:45
Krewetki można przyrządzać na wiele sposobów, ale dzisiaj chciałabym zaprezentować ci taki, który ostatnio bardzo mi zasmakował. Będą to krewetki z czosnkiem, cebulką i cytryną, podane z makaronem. Brzmi przepysznie, prawda?
Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 340 g makaron cienki
- 1 łyżka masło
- liście bazylii posiekane
- 3 ząbki czosnek wycisnięty
- 1 szt. cebula pokrojona w kostkę
- 450 g krewetki obranych i bez odwłoków
- sól
- pieprz
- 60 ml sok z cytryny
- skórka z cytryny
- 1 cytryna pokrojona w plastry
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj makaron według zaleceń na opakowaniu.
2. Na dużej patelni rozgrzej masło. Kiedy się roztopi, dodaj czosnek i cebulkę. Podsmażaj przez ok. 3 minuty.
3. Po 3 minutach, dodaj krewetki. Smaż tak długo, aż będą miały różowy kolor. (ok. 2 minuty z każdej strony)
4. Kiedy krewetki będą miały różowy kolor, dodaj sok z cytryny i skórkę z cytryny. Wymieszaj. Następnie dodaj ugotowany makaron i plastry cytryny. Dokładnie wszystko wymieszaj.
5. Na koniec posyp posiekanymi liśćmi bazylii. Możesz przełożyć danie z patelni na talerze.
6. Smacznego!