PrzepisWegetariańskaKroję drobno, wbijam jajka i doprawiam. Po usmażeniu wyglądają jak tradycyjne kotlety

Kroję drobno, wbijam jajka i doprawiam. Po usmażeniu wyglądają jak tradycyjne kotlety

Kotlety z nietypowego składnika - Pyszności
Kotlety z nietypowego składnika - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

05.09.2024 08:39

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kotlety zdecydowanie niejedno mają imię. Jedni sięgają po tradycję i tłuką w niedzielę kawałki schabu, inni przygotowują babcine mielone, nie brakuje też amatorów kotletów bez dodatku mięsa. Ten przepis zdecydowanie przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy przepadają za kotletami, bez względu czy z mięsa czy wegetariańskimi.

Kotlety z pieczarek to doskonała alternatywa dla mięsnych kotletów. Grzyby te nie dość, że są dostępne przez cały rok w dobrej cenie, to na dodatek świetnie sprawdzają się jako zamiennik mielonego. Pieczarki nadają kotletom soczystości i delikatnej tekstury, a dodatek aromatycznych przypraw sprawia, że ciężko odmówić sobie dokładki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety z pieczarek - przepis na mielone bez mięsa

Na pierwszy rzut oka wyglądają jak klasyczne mielone, ale po przekrojeniu okazuje się, że nie ma tam ani grama mięsa. To pyszne urozmaicenie nie tylko na diecie wegetariańskiej, bo każdy mięsożerca, który miał okazję ich spróbować, od razu się w nich rozkochał. Kotlety z pieczarek świetnie sprawdzą się na tradycyjny polski obiad z ziemniakami i surówką, urozmaicą domowe burgery czy też zachwycą gości na imprezie.

Kotlety gryczane z fetą i pieczarkami. Przepyszne!
Kotlety gryczane z fetą i pieczarkami. Przepyszne!© Canva | Martysjahlushyk

Przepis jest naprawdę bardzo prosty. Same pieczarki podrasować trzeba porcją przypraw, których ilość najlepiej dopasować wedle własnych preferencji. Ciekawym urozmaiceniem będą też dodatki w postaci startego sera, kukurydzy, czy pokrojonej w kostkę papryki.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 500 g pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 30 g masła klarowanego,
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę posiekaj i podsmaż na połowie masła klarowanego. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Pieczarki pokrój w ćwierć plasterki.
  3. W misce połącz pieczarki, podsmażoną cebulę, jajka, bułkę tartą, sos sojowy oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  4. Formuj kotlety z powstałej masy. Jeśli chcesz, by były chrupiące, obtocz je dodatkowo w bułce tartej.
  5. Rozgrzej pozostałe masło na patelni i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także