Kroję w ćwiartki i obtaczam w tej pysznej marynacie tuż przed pieczeniem. Mają chrupiącą skórkę i kremowy środek

Te pieczone ziemniaczki zrobią furorę na stole. Pięknie pachną, mają chrupką skórkę i żadne gotowce nie dorastają im nawet do pięt.

Pieczone ziemniaki z dodatkiem czosnkuPieczone ziemniaki z dodatkiem czosnku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ziemniak to jedno z najbardziej plastycznych warzyw, które można przekształcić w zupę krem, frytki, czy też placki. Pokrojone w ćwiartki i obtoczone w aromatycznej marynacie sprawdzają się jako pyszny dodatek do dań mięsnych, ale też jako samodzielna przekąska na ciepło. Chrupiące, a jednocześnie miękkie i delikatne – ten przepis na pieczone ziemniaki nie ma sobie równych.

Mogłoby się wydawać, że wystarczy je pokroić, posolić i upiec. Oczywiście to najprostsze rozwiązanie, ale stworzenie pysznej marynaty zajmie niewiele więcej czasu, a zanurzone w niej półksiężyce będą smakowały jeszcze lepiej. W przypadku małych ziemniaków wystarczy je podzielić na pół, te większe kroję na ćwiartki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę

Pieczone ziemniaczaki w marynacie

Kluczem do wyjątkowego smaku tych pieczonych ziemniaków jest świeży czosnek. W przeciwieństwie do czosnku w proszku świeży czosnek uwalnia podczas pieczenia intensywny, słodkawy aromat. Należy jednak pamiętać, by dodać go dopiero pod koniec marynowania lub tuż przed samym pieczeniem, ponieważ zbyt długo marynowany może zgorzknieć i zepsuć smak całego dania.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • pół łyżeczki papryki wędzonej,
  • pół łyżeczki suszonego oregano,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
  • 2-3 ząbki świeżego czosnku, przeciśnięte przez praskę.


Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i pokrój w ćwiartki lub półksiężyce, nie obierając ich ze skórki.
  2. W dużej misce połącz oliwę z oliwek, paprykę słodką, paprykę wędzoną, oregano, sól oraz pieprz.
  3. Dodaj ziemniaki do miski i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie kawałki były równomiernie pokryte marynatą.
  4. Tuż przed pieczeniem dodaj przeciśnięty przez praskę świeży czosnek i ponownie wymieszaj.
  5. Przełóż ziemniaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozkładając je w jednej warstwie.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 30-40 minut, aż staną się złociste i chrupiące. W połowie pieczenia możesz obrócić je na drugą stronę.
  7. Podawaj od razu, kiedy są jeszcze gorące. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟