Kroję w ćwiartki i obtaczam w tej pysznej marynacie tuż przed pieczeniem. Mają chrupiącą skórkę i kremowy środek

Te pieczone ziemniaczki zrobią furorę na stole. Pięknie pachną, mają chrupką skórkę i żadne gotowce nie dorastają im nawet do pięt.

Pieczone ziemniaki z dodatkiem czosnkuPieczone ziemniaki z dodatkiem czosnku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ziemniak to jedno z najbardziej plastycznych warzyw, które można przekształcić w zupę krem, frytki, czy też placki. Pokrojone w ćwiartki i obtoczone w aromatycznej marynacie sprawdzają się jako pyszny dodatek do dań mięsnych, ale też jako samodzielna przekąska na ciepło. Chrupiące, a jednocześnie miękkie i delikatne – ten przepis na pieczone ziemniaki nie ma sobie równych.

Mogłoby się wydawać, że wystarczy je pokroić, posolić i upiec. Oczywiście to najprostsze rozwiązanie, ale stworzenie pysznej marynaty zajmie niewiele więcej czasu, a zanurzone w niej półksiężyce będą smakowały jeszcze lepiej. W przypadku małych ziemniaków wystarczy je podzielić na pół, te większe kroję na ćwiartki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę

Pieczone ziemniaczaki w marynacie

Kluczem do wyjątkowego smaku tych pieczonych ziemniaków jest świeży czosnek. W przeciwieństwie do czosnku w proszku świeży czosnek uwalnia podczas pieczenia intensywny, słodkawy aromat. Należy jednak pamiętać, by dodać go dopiero pod koniec marynowania lub tuż przed samym pieczeniem, ponieważ zbyt długo marynowany może zgorzknieć i zepsuć smak całego dania.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • pół łyżeczki papryki wędzonej,
  • pół łyżeczki suszonego oregano,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
  • 2-3 ząbki świeżego czosnku, przeciśnięte przez praskę.


Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i pokrój w ćwiartki lub półksiężyce, nie obierając ich ze skórki.
  2. W dużej misce połącz oliwę z oliwek, paprykę słodką, paprykę wędzoną, oregano, sól oraz pieprz.
  3. Dodaj ziemniaki do miski i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie kawałki były równomiernie pokryte marynatą.
  4. Tuż przed pieczeniem dodaj przeciśnięty przez praskę świeży czosnek i ponownie wymieszaj.
  5. Przełóż ziemniaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozkładając je w jednej warstwie.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 30-40 minut, aż staną się złociste i chrupiące. W połowie pieczenia możesz obrócić je na drugą stronę.
  7. Podawaj od razu, kiedy są jeszcze gorące. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba